Annonsere? Ta kontakt på e-post editor@thepapercrafting.com

FARSDAG I NORGE OG SVERIGE

Father_and_Son_(6330243602)

I dag kan vi gratulere alle norske og svenske fedre med farsdagen! I motsetning til i Danmark hvor farsdagen feires i juni, feires farsdagen i Norge og Sverige den andre søndagen i november.

10305414_10152753429550831_2248199138390331685_nI likhet med morsdagen har også farsdagen sitt utspring i USA. Det er Sonora Louise Dodd fra Spokane i Washington som har fått æren for å ha oppfunnet farsdagen i 1909.

Dodd fikk idéen om å opprette “Farsdag” etter at hun hadde deltatt på en gudstjeneste i forbindelse med morsdagen i 1909, og Dodd valgte å legge farsdag til juni siden hennes egen far hadde bursdag denne måneden. Den første farsdagen ble markert i 1910 etter at Dodd fikk støtte til sin idé fra presteforeningen og kirkelig forening for ungdom (historie-online.dk).

I 1949 flyttet en komité av nordiske handelsfolk dagen fra juni til november da det ville gi butikkene en høyere omsetning i den stille tiden før julehandelen. Flyttingen slo an i Norge og Sverige, og farsdagen har i årene etterpå blitt markert i november.

Slik som nellik er blomsten som er knyttet til morsdag er roser blomsten Dodd tenkte skulle symbolisere farsdagen. Røde roser skulle være for de levende fedre, mens hvite roser skulle hedre fedre som hadde gått bort.

Dersom du vil lage noe til farsdagen kan du la deg inspirere av Lena flotte farsdagsblomst overfor og du finner også mange flotte tips i Pias artikkel om maskuline kort her.

Pappa

Anniken (8) har laget kort til farsdagen


Kilder: Dansk historisk fællesråd (historie-online.dk)
Videnskap.dk
Wikipedia
Foto: Lies thru a Lens
Wikimedia Commons
License: CC BY 2.0
Foto (Blomst): Lena Johansen
Publisert med tillatelse
Foto (Farsdagskort): Marit Pedersen

Leave a Reply

Translate »
SEMIFINALE 1 – DANMARK: “ÅRETS SKANDINAVISKE SCRAPPER 2016”

Da er vi klare for den første semifinalen i “Årets skandinaviske...

UFO – HVOR MANGE HAR DU?

Ikke alle vet hva en UFO er i vår verden kanskje,...

NORDSTJERNEN: MERETE FRA DANMARK

Merete har vært kreativ hele sitt liv og begynte tidlig med...

ORGANISERERING FOR VORES HOBBY

Organisering, kan altid være et problem.. Specielt når man har været,...