, ,

Julemesse og de mange spørsmålene

Vi er midt inni julemarkedsesongen. Det er utrolig mange som produserer og selger på markeder. Noen produserer masse brukskunst gjennom hele året for å selge på messer, mens andre produserer de siste helgene før messen.

Hva kan jeg selge på messer?

Du kan selge mye forskjellig brukskunst på messene. Flere strever med å få solgt julekort, mens små julegaver selger bedre. Gode eksempler er:

  • Pyntede bokser med sjokolade
  • Pyntede julekuler.
  • Små pyntede lyslykter eller lysglass.
  • Pyntede kubelys.
  • Pyntede pakker med telys eller lange lys.
  • Pyntede poser med sjokolade eller kaker
  • Poser med flere hjemmelagde tags
  • Hjemmestøpte betongsmykker (Smykkebetong fra Rayher)
  • Hjemmestøpte lysestaker
  • Quiltede toalettmapper og vesker
  • Hjemmestrikkede vanter, votter, skjerf, luer eller halser
  • Strikkede grytekluter (flere i en pakke eller pakke med Zalo, grytekluter og oppvasksåpe)
  • Hjemmelagde små skilt og bilder.
  • Pyntede julekuler.
  • Pyntede fyrstikkesker – gjerne i gavepose med telys.

julemesse-stand-marianne-skjelstad-3 KHY

                              Foto: Marianne Skjelstad (Julemesse høsten 2016). Publisert med tillatelse.

Hvordan presenterer jeg standen min?

Presentasjon er viktig for at kundene skal ha lyst til å kjøpe av akkurat deg. Sørg for at du har bord du kan bruke. Ta med en rolig duk du kan bruke. Du kan også bruke et stort stoffstykke. Pass på at det ikke er flekker på duken og at den er ren. Skal du for eksempel selge julekuler, så er det fint å ha noe å henge dem på. Dette skaper også litt høyde på standen din og trekker til seg kunder. Sett pent opp det du har å selge. Alle tingene dine bør være merket med pris, slik at det er enkelt for kunden å se hva ting koster. Fyll godt opp på bordet ditt, men har du mye kan du la noe stå under bordet og fylle på etter hvert. Siste tips her er: Vær hyggelig på standen. Prat med kundene og vær delaktig. Du får solgt mye mer når du er ute og samhandler med kundene, enn om du sitter på en stol med mobiltelefonen.

julemesse-stand-marianne-skjelstad-2 KHY

                            Foto: Marianne Skjelstad (Julemesse høsten 2016). Publisert med tillatelse.

Hva kan jeg ta for tingene mine?

Det er stadig stor diskusjon om hva man kan ta for tingene som du selger. Det finnes et utall av diskusjonstråder i ulike grupper på facebook og i ulike forum. Det er et utrolig hav av prisforskjeller på akkurat den samme tingen. Det som er helt klart er at det er kjøpers marked. Hvis du overpriser deg, risikerer du å ikke få solgt noen varer. Hva du kan ta avhenger litt av produktet du har laget. Dersom du har strikket votter med brune og orange striper, så kan du ta mindre for det enn hvis du skal selge et sett med selbuvotter i koksgrå og hvit. Slik er det med andre ting du lager også. På samme måte kan du ta mindre betalt for en julekule med enkel tekst, eller et enkelt bilde inni, enn en julekule med et lite egenlaget glitterhus inni.

Noen ganger materialpris med 2 eller 2,5 for å finne prisen på det de skal selge. Garnet til vottene i eksempelet over koster kanskje like mye, men det er ikke sikkert kjøperen er villig til å betale like mye for vottene. Det samme er det i forhold til julekulen. Her kan også materialpris være den samme, uten at sluttresultatet har samme verdi.

Materialpris varierer også veldig i forhold til hvor du kjøper materialene, så det lønner seg å være prisbevisst. For eksempel varierer prisen på delbare julekuler fra 20kr til 46kr for like stor kule i ulike butikker. På samme måte er sjokoladeplater ganske dyrt som fullprisvare og koster ofte mellom 40 og 50kr for en sjokoladeplate på 200g. Innimellom er det tilbud på store sjokoladeplater i matvarebutikker for eksempel 2 plater for 50 kroner. Dersom du lager enkle ting, og du kjøper dyre materialer, kan det hende at du får liten fortjeneste på det du selger.

På en del utenlandske sider kan man regne seg fram til prisen man kan ta ved å putte pris på materialer og antall timer man har brukt inn i en variabel.  Test det gjerne ut her.  Flere som selger på julemesser har holdt på hele året med å strikke, quilte og scrappe. Disse utenlandske sidene sier at timelønnen skal være ca 140kr timen. I England er dette en god timelønn. Levekostnadene er det doble i Norge, og skulle man regnet timelønn bør kanskje denne summen dobles. Hvis du prøver deg fram i nettsiden over, vil du raskt se at du får svimlende summer på håndarbeid som du har brukt litt tid på å lage. Setter du slike priser, får du neppe solgt på en messe. Konklusjonen er at du må regne dette som en hobby. Det er ikke slik at du kan regne å få timebetalt for hobbyen din. Dersom dette blir en stor inntekt, må du også huske på at du blant annet skal skatte og betale MVA av ekstrainntekten din. De fleste som driver med dette, går i underskudd på årsbasis, hvis man regner alle utgifter og inntekter sammen. Hvis du er heldig kan salget fra julemessene gjøre at inntekter og utgifter går litt mer i null. Det er forskjell på kunstnere som lever av kunsten sin som hovedinntekt (og som også betaler skatt og diverse avgifter) og på de som driver med dette som en hobby.

I forhold til ting du skal selge som regnes som interiør, så gå gjerne i dyre ingeniørforretninger og sjekk priser på ulike ting og tang der. Da får du en god pekepinn på hva du kan ta. Fine julekuler med tekst eller bilde inni ligger på mellom 30kr – 80kr (For en veldig fin i en veldig dyr butikk kan den gå for 140kr). Skal du gjøre mer ut av kulen kan du ta mer.

Pyntede toffifee, twistposer, After Eight og pyntede sjokoladeplater selges ofte med sjokolade. Her varierer priser fra ca 80-120kr på messer. Undersøkelsen i The Papercrafting i fjor, viste at de fleste ville betalt mellom 50 og 100kr for et sjokoladekort med 200g sjokolade. I samme undersøkelsen stemte flesteparten at de ville betalt 30 til 60kr for en pyntet pose på 15cmx15cm, fylt med godteri. Priser kan variere ettersom hvor du skal selge. Noen steder må du ta mindre for å få solgt. Det varierer også litt hvor mye sjokoladen er pyntet. Noen pynter helt enkelt med panel, et bilde og en tekst, mens andre pynter mye. Du kan i perioder få kjøpt sjokoladen billigere. Pass imidlertid på utløpsdatoen. Sjokoladen bør ikke ha utløpsdato før jul, hvis de er ment som julegave. Godt tips er dermed å ikke kjøpe sjokoladen for tidlig. Selv om du har oppbevart sjokoladen i fryseren, endrer ikke det utløpsdatoen på forpakningen. Husk at varedeklarasjonen på sjokoladen skal synes, så ikke fjern all emballasjen.

Flere lager også poser med gavelapper. I undersøkelsen til The Papercrafting i fjor, svarte flesteparten at de ville gitt under 30kr for en slik pakke med 5 gavelapper.

Det er også mange som pynter en fyrstikkeske og legger den i en pyntet pose sammen med to telys. The Papercrafting sin undersøkelsen i fjor viste at flesteparten ville betalt mellom 30 og 60kr for en slik pose.

Tusen takk til Marianne Skjelstad for tilltatelse til å bruke bilder fra en fantastisk julemessestand. Marianne produserer brukskunst hele året og selger noe av dette på julemesser. Et besøk på hennes stand anbefales.

Relaterte sider:

 


Posted

Translate »