MØNSTERPAPIR OG DISTRESS PÅ BLÅ RESEPT?

1 733

Før jeg går til legen min neste gang skal jeg surfe innom nettbutikkene med papirhobbyutstyr og skrive ned en liste over alt jeg ønsker meg. Deretter skal jeg ta med ønskelisten til legen og be han skrive ut blå resept på alt sammen. Vel, jeg kunne iallefall ha gjort et forsøk. Nedenfor kan du (og legen min) lese hvorfor.

Vi har kjent på den lenge, og nå har også ekspertene oppdaget den, den intense lykkefølelsen man kan få av å holde på med hobbyen sin. Forskerne begynner nå å se en sammenheng mellom det å holde på med kreative sysler og frigjøringen av “naturens egen antidepressiva”, hormonet dopamin, i hjernen. I går publiserte CNN en artikkel om sammenheng mellom hobbyaktiviteter og lykkefølelse, og konklusjonene er utvetydige.

Å holde på med en kreativ hobby kan hjelpe mot:

 • Angst
 • Depresjon
 • Kroniske smerter
 • Stress
 • Aldersbetingede svekkelser av kognitive evner

Hobbyen kan bidra til:

 • Økt lykkefølelse
 • Økt følelse av mestring
 • En sinnstemning lik den man oppnår ved meditasjon

PSYKISK OG FYSISK HELSE
Å holde på med en kreativ aktivitet kan få deg til å “glemme” tid og sted. Psykologen Mihaly Csikszentmihalyi har beskrevet dette fenomenet slik: “Det er noen få øyeblikk i livet hvor du blir så fullstendig oppslukt av en aktivitet at ingenting annet virker å bety noe. Denne følelsen er nøkkelen til glede. Når vi er oppslukte i kreative aktiviteter føler vi at vi lever fullt ut i større grad enn det vi ofte gjør ellers i livet.. Følelsen av tid forsvinner og du glemmer deg selv”, sa Csikszentmihalyi i en TED talk i 2004 (Kilde: CNN, red. oversettelse).

Siden vårt nervesystem bare klarer å prosessere en viss mengde informasjon om gangen (vi klarer for eksempel ikke å lytte til og forstå to personer som snakker til oss samtidig), vil en som holder på med en kreativ aktivitet ikke være oppmerksom på hvordan kroppen føles, eller hennes bekymringer ellers. Hun vil ikke føle seg sulten eller tørst. Hennes kropp “forsvinner”. Slik sett har man sammenliknet hobbyaktivitet med meditasjon som kan redusere stress og motvirke smerter. Begge kan ha en effekt både på vår psykiske og fysiske helse.

ALDERSBETINGET SVEKKELSE AV KOGNITIVE EVNER
Studier har vist at intellektuelt stimulerende aktiviteter, slik som å lære et nytt språk, kan forsinke aldringsprosesser i hjernen, slik som for eksempel utvikling av demens. Kognitiv trening kan også forbedre vurderingsevne og hjernens evne til å takle informasjon opp til ti år etter at man har gjennomført denne treningen (Kilde: CNNNational Institute of aging).

Forskere begynner å se at det å holde hjernen sin i aktivitet gjennom løsning av kryssord kan sammenliknes med for eksempel det å forstå et komplisert quilting-mønster. Derfor kan hobbyaktivitet også ha innvirkning på kognitive evner og hvordan man klarer å holde disse i hevd gjennom livet. Forskerne har også begynt å studere fritidsaktiviteter generelt og hvordan de kan innvirke på hjernens funksjoner. Å spille spill, lese bøker og holde på med en hobby kan i følge studier redusere sjansen for å utvikle milde kognitive svekkelser med 30-50 prosent (The Journal of Neuropsychiatry). Hypotesen er er jo mer stimulerende dine omgivelser er, jo mer du øker hjernens kompleksitet, dess mer kan du tåle å miste. Du bygger en buffer mot senere svekkelser.

ØKT LYKKEFØLELSE
Belønningssenteret i hjernen utløser hormonet dopamin når du gjør noe du finner glede i. Forskere har trodd at dopamin er designet for å få oss til å repetere aktiviteter som sørger for artens overlevelse, slik som å spise og reprodusere oss. Nå tror man at vi har utviklet oss slik at dopamin også kan frigjøres når vi holder på med kreative aktiviteter.

lgpics_distressembink
“De-stress” på blå resept?

Det finnes studier som støtter frigjøring av dopamin i sammenheng med kreative sysler. I en undersøkelse av flere enn 3500 strikkere, publisert i The British Journal of Occupational Therapy, oppgir 81 prosent av respondentene med depresjon at de følte seg lykkeligere etter å ha strikket. Flere enn halvparten oppga at de følte seg “veldig lykkelige”. I 2007 ble det utgitt en artikkel “The neurological basis of occupation” hvor det argumenteres for at aktiviteter slik som tegning eller maling også kan utløse lykkefølelse. Man tenker seg at lykkefølelsen kreative aktiviteter gir kan være en måte å regulere sinne og forhindre irrasjonelle tanker på. I tillegg kan hobbyen medføre gjentatte følelser av lykke også når du ser ditt ferdige produkt, eller får ros for dine prosjekter.

MESTRINGSFØLELSE
Kreative aktiviteter kan øke vår følelse av mestring eller hvordan vi tilnærmer oss bestemte oppgaver. Psykologer tror at en sterk følelse av mestring er nøkkelen til hvordan vi takler utfordringer og håndterer skuffelser. Slik sett kan det å lage et kort til niesen din hjelpe deg i å takle andre og mer vanskelige oppgaver i livet.

Hobbyaktivitet står i en særstilling i forhold til mye annet, siden dette er noe vi gjør naturlig fordi vi liker det. Hobbyaktiviteter er itillegg unike på den måten at de involverer mange områder av hjernen. De kan virke inn på hukommelse, oppmerksomhet, oppfattelsesevne, kreativitet og  evne til problemløsning, sier Catherine Carey Levisay, klinisk neuropsykolog, til CNN.

Så.. kjære lege, kan jeg få mønsterpapir og distress på blå resept? Jeg lover å bli lykkelig!

Kilde: CNN “This is your brain on knitting” publisert 27.03.2014
Foto: Melissa Wiese, Flickr. License: CC BY 2.0
Ranger (Publisert med tillatelse)

1 kommentar
 1. Lena_J skriver

  Skriver under på denne jeg altså 😉

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA