NORDSTJERNEN: KARIN FRA SVERIGE

0 822

Karin fra Sverige har holdt på med kortlaging og scrapbooking i rundt 12 år. Karin scrapper på kjøkkenet og det tror hun kan være en fordel siden hun da avslutter hvert prosjekt. Med et eget hobbyrom hadde kanskje flere av prosjektene blitt liggende halvferdige. Vi er glade for å kunne presentere Karin og hennes flotte papirprosjekt i The Paper Crafting i dag. 

Jag heter Karin Åslund och är 42 år. Jag har hållit på med kortmakeri och scrapbooking i ungefär tolv år. Eftersom jag har ett ganska intensivt arbetsliv är det väldigt skönt att koppla av, fokusera om och skapa med händerna. Så istället för att somna i soffan framför TV:n så drar jag fram mina färger, stämplar och grejer när barnen, som är 5 och 8 år, somnat. Det gör jag minst en men oftast flera kvällar i veckan. Sedan tre år tillbaka är jag DT-medlem för butiken Instila, jag bloggar där varannan vecka. En anledning till att jag sökte var just för att få en naturlig kontinuitet i skapandet.

Tyvärr har jag ingen permanent scrapplats utan drar fram mina grejer i köket. På sätt och vis tror jag fler projekt blir avslutade på det sättet. Annars skulle jag nog börja på ännu fler nya och ha ännu fler halvfärdiga. Så är det när man har en hjärna som poppar nya idéer hela tiden, haha. Så även om jag gärna skulle ha en hel vind till mitt scrapförfogande tror jag det här håller mig lite mer disciplinerad. Liiiiite i alla fall!

Oftast gör jag kort. Men jag skapar även minialbum, altrar saker och gör en och annan LO. Jag tycker det är svårt att beskriva min egen stil för jag vandrar nog mellan lite olika stilar. Allt från Clear and simple, Mixed media stilar till mer pappersintensiva stilar med mycket dekorationer. En gemensamt drag är nog ganska färgstarka alster i alla fall. Jag gillar att prova nya tekniker och material. Det gör att man utvecklas i sitt skapande. Om jag ska beskriva hur min stil har förändrats över åren skulle jag väl säga att jag gjort en rörelse från Martha Stewart till Tim Holtz, men som sagt jag kör inte bara en stil. Det vore kul att sitta med dessa två vid samma pysselbord någon gång och se hur de skulle kunna inspirera varandra. Jag gillar olikheter och att testa kombinationer.

När jag började och fick frågan vad jag inte klarade mig utan  i mitt skapande svarade jag tvärsäkert ”mina stämplar” och på sätt och vis stämmer det fortfarande. Jag har oändligt många och är fortfarande förtjust i många av mina äldsta. En bra  skärmaskin och en vass liten sax är två grundpelare i skapandet. Men jag kan säga att inköpet av en Cuttlebug gjorde stor skillnad för skapandet för ca tio år sedan. Men om man ska hålla det enkelt skulle jag idag säga att stämplar, distress inks och stenciler är det bästa receptet för en härlig pysselkväll.

Jag har upptäckt att utmaningar är ett härligt sätt att få kreativiteten att flöda. Därför deltar jag i många sådana grupper på Facebook och följer sådana bloggar. Det finns så oerhört många talangfulla personer som scrappar, som jag följer i sociala media. De är såklart också en källa till inspiration. Mia Rehnström, Lisbeth Bengtsson, Ellenor Emilsson, Milo Lilja och ”Biggan” som har bloggen Rapport från ett skrivbord är några av de svenska kreatörer jag beundrar. Jag tror det ger utryck för att jag både skulle vilja vara bättre på färgläggning och hålla mig till en renare design i mina alster oftare än vad jag gör.

Här är några exempel på alster jag skapat. Jag har valt dem för att visa bredden av olika saker jag skapar.

Först ut ett mini-album till en liten flicka som döptes i höstas. Det är gjort av påsar som man viker och sätter ihop och sedan gör en pärm till. Det blev väldigt ljuvt i rosa och med spets. På framsidan prydde en Magnolia-stämpel som jag målat med Distresser. Jag blir alltid väldigt stolt över mig själv när jag orkar göra något annat än kort, haha.

Ett par gånger om året gör jag Layouter. Då är det oftast för att jag blir inspirerad av en  utmaning eller en skiss. Då går jag ner i arkivet av gamla underbara foton på när barnen var mindre och plockar något. Här har jag arbetat med de geometriska formerna i papper och bilder och sedan använt stenciler och strukturpasta för att skapa mönster. Jag gillar när jag lyckas fånga en del av personligheten i designen. I det här fallet handlar det om både textval och former som passar min kluriga lilla tänkare.

Jag gör ofta födelsedagskort på beställning och här är ett av de mer senare jag gjort. Det är alltid roligt att jobba med lite speciella vikningar och olika former av stafflikort tycker jag blir fint. Här har jag använt en stämpel i manga-stil som jag har målat med Promarkers. Ramen med trädgrenen är en gammal dies från Memory Box. Jag försöker alltid få reda på så mycket som möjligt om den som ska ha kortet för att få en känsla för stil, färger, intressen så att man kan göra det så personligt som möjligt.

Ibland altrar jag saker. Framför allt presentaskar. De är roligt att klä in in- och utsida med vackra papper och bestämma om ovansidan ska vara dekorativ eller ha ett motiv som i det här fallet. Det är alltid roligt att bygga upp miljöer med olika stämplar och jag älskar att arbeta med siluettestämplar från Nellie Snellen eller Lavinia på bakgrunder där man gör landskapet med Distress Oxides. Och på den här asken blev det väldigt bra tillsammans med det mönstrade pappret tycker jag.

Jag älskar som sagt att prova nya saker. Det blir ju inte alltid toppen första gången men ibland blir det nästan bättre än man trodde. Här är ett exempel på ett kort där jag både testat nya tekniker och att kombinera ihop saker på nya sätt. På det här kortet har jag använt Alcohol Inks på Yupo-papper för att göra himlen och bergsbakgrunden. Det är lite svårt att styra hur alcohol inks flyter på pappret så när man försöker göra sol och berg får man liksom bara hoppas och vara envis. Sen har jag använt 3D-pushout motivet på tigern.  Det passade bra ihop med blankheten i pappret. Sedan använde jag ett pappersblock från Amy Design med djurmönstrade papper.

Det sista kortet jag skulle vilja visa är i så kallad Clear and Simple – stil (brukar förkortas CAS). Det betyder att det är stora vita ytor, få lager och i princip inga dekorationer.  Här har jag använt stämplar från Clearly Besotted och kombinerat med en textstämpel från Gummiapan. Jag är oerhört svag för ordvitsar, haha… så sådana stämplar finns det gott om i mitt förråd. Här har jag använt Distress Oxides för att färga in kortbasen och sedan använt stenciler för att mönstra området. De små mössen har jag stämplat på ett särskilt papper och klippt ut och sitter sedan med en 3D-kudde på papperet. Jag gillar utmaningen i att hålla designen så ren som möjligt, därför blir det lite CAS-kort då och då.

På Instagram kan man följa mig på kontot “Pyzzlot” och här är adressen till min blog: Pyzzlot

Foto: Karin
Publisert med tillatelse

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More