PAPPERSPODDEN – EN PODCAST OM PAPIRHOBBY

0 619

I begynnelsen av mars fikk papirhobby-miljøet i Skandinavia et nytt, flott bidrag, en podcast som heter Papperspodden. Som navnet sier er podcasten på svensk, men både dansker og nordmenn vil forstå det aller meste av det som sies. Etter det programlederne kjenner til finnes det ikke podcaster om papirhobby i Skandinavia fra tidligere.

Jeg, som er norsk, syntes det veldig hyggelig å sitte og høre på det første avsnittet som er lagt ut og programlederne snakker klart og tydelig. Men om det er noe man ikke forstår, kan man jo bare spole tilbake. Temaene som ble tatt opp var interessante og man kan, selv om man har holdt på med hobbyen i noen år, lære noe nytt.

En podcast er et program som er gjort tilgjengelig i digitalt format for automatisk nedlasting over internett (Merriam Webster Dictionary), en form for radioprogram som man kan lytte til når man har tid og lyst. Det praktiske er at man trenger ikke å sitte foran datamaskinen eller iPaden for å finne ut av hva som skjer i hobbymiljøet, man kan lytte til podcasten når man er på joggetur, kjører bil og til og med i badekaret om man ikke er redd for mobilen/iPoden sin. Papperspodden finnes også på iTunes slik at man kan abonnere på programmet.

1) Hvordan fant dere på å starte Papperspodden?
Vi hade båda två gått och tänkt på att det saknades en pod om papperskreativitet på svenska. Dessutom har vi läst att det efterfrågats i pysselgrupper på Facebook. En dag tog Ciza upp ämnet och vi började genast spåna och planera. Detta ledde till att vi tänker att vi provar att göra några avsnitt och ser om vårt koncept är något som folk vill ha och lyssna på och den 2/3 släppte vi vår första podcast.

2) Hvem er programledere?
Programledarna är idag jag, Ciza, och Martha. Två tjejer som älskar att vara kreativa, prova nya saker och ha roligt med form och färg. Vi är ganska varierande och sysslar med kort, LO’s, Project Life, mixed media m m. Ciza har ett företag, Pysseldags, där hon designar och skapar stämplar både i gummi och digitala och Martha har något spännande på gång som kommer att öppnas under våren.
__________________________________________________________________________________

cizamartha

__________________________________________________________________________________
3) Vet dere hvor mange som har hørt på det første avsnittet?

Nej, faktiskt har vi ingen aning men vi skulle gissa på att ca 50-70 personer har lyssnat och vi hoppas det ska öka för varje podcast.

4) Hvor ofte kommer dere til å lage nye avsnitt?
Vi kommer att lägga upp en podcast minst en gång i månaden och hinner vi kan det bli oftare. Många har efterfrågat att vi sänder oftare, men det tar tid att förbereda, spela in och redigera en podcast. Och vi har dessutom båda jobb som också tar tid. Men avsnitten kommer i alla fall bli lite längre än det första som var ca 28 minuter.
En annan tanke är också att göra små reportage när vi är ute på träffar och mässor och det kommer även att bli intervjuer då och då med kända, som okända kreatörer.

5) Hvilke planer har dere videre?
Våra planer är att nå ut till många, som får både glädje och nytta av oss. Vi kommer att visa upp tekniker, tutorials, tips, recensioner av produkter på vår blogg. Det kommer även att göras videoklipp med och av oss som också kommer att läggas upp. Vi kommer att ta upp alla möjliga teman och guida lyssnarna till hur de har nytta av det vi pratar om i alla möjliga områden och inte bara till t ex kort.
Vi har förhoppningar om att det kommer att diskuteras vidare både i blogg och i vår Facebookgrupp om ämnen som vi tagit upp i avsnitten. Både nybörjare och erfarna kreatörer ska känna att de får ut något av Papperspodden, både kunskapsmässigt men även underhållsmässigt.

6) Andre ting dere har lyst å nevne?
Vi vill hemskt gärna ha feedback på bra och mindre bra saker så vi kan bli ännu bättre.
Tips på ämnen lyssnarna vill att vi ska ta upp. Vi hoppas att vi kan vara något för alla som skapar med papper i hela Skandinavien. Vi finns på iTunes och för de som inte kan hämta podcasts där kommer det alltid att finnas en direktlänk till podcasten i bloggen.

Du kan lytte til “Papperspodden” her, og du finner bloggen til “Papperspodden” her.

Foto: Papperspodden
Publisert med tillatelse

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA