SCRAPPETRENDER I 2017?

0 1,195

Studier av trender og nyheter gjennom tidene er alltid gøy. Hobbymiljøet er i stadig utvikling. Hvilke trender kan vi se for året som kommer? Noen trender har vi sett i startgropen i 2016. Andre trender og nyheter i scrappemarkedet er det i disse tider lagt ut “sneak peek” av. Flere store leverandørmesser arrangeres i januar. Her viser leverandørene de nye kolleksjonene sine til butikker og resten av scrappemarkedet. 

På 80-tallet var strikking og korssting populært her i Skandinavia. Vi strikket gensere og broderte løpere og duker. I tillegg var det mange av oss som satte bilder i album, pyntet med klistremerker og ulike utklipp. Mange lagde også en del kort og bordkort selv. For snart 12 år siden (1. februar 2005) kom den første utgaven av bladet Ett trykk ut. Det begynte å dukke opp flere butikker som hadde papir og stasj til å pynte kort og albumsider. For 10 år siden ble Norgesmesterskapet i scrapping arrangert og scrappingen gjorde for alvor sitt inntog.

Utvalg av bidrag i NM i scrapbooking i 2007. Foto: Kirsten Hyde

Da NM skulle arrangeres, hadde jeg deltatt på et kurs i layout. Selv om jeg hadde laget albumsider og kort i flere år, var dette veldig amatørmessig og kun til eget bruk. Jeg var med på NM-arrangementet, og beundret da de fine Magnoliastemplene og fargeleggingene, som til sammenligning med mye av det som lages i dag, var veldig enkelt. Papirene jeg brukte på denne tiden, hadde ofte mye små mønster i alle slags farger.

Trendene har endret seg. Det er morsomt å se tilbake på utgaver av Ett trykk som er 10-12 år gamle. Det er mange av de som var aktive i denne tiden, som også er aktive i dag, men stilene har endret seg. Fargeleggingene er ofte utrolig mye mer forseggjorte med mye skygger og folder i klærne. For 10-15 år siden kuttet jeg ut bokstaver med skalpell og en mal. Jeg brukte også mye mønstersaks. Nå er dies utrolig populært og mye mer tilgjengelig. Albumsidene våre var ganske enkle for 15 år siden, i forhold til mange av layoutene i dag. Nå er det en trend mot å lage mer tredimensjonale, i lag på lag på lag, og Mixed Media-layouts. Disse passer som regel ikke så godt i album, men kan rammes inn i 3D-ramme eller monteres på lerret. Det har også vært en trend å lage Project Life-sider, som kan være litt kjappere å lage og som man kan sette i album.

Det arrangeres flere leverandørmesser i januar. Den ene store messen er CHA. CHA er Craft & Hobby Association sin store leverandørmesse, som arrangeres to ganger i året i USA. I år er vårens CHA messe i Phoenix i Arizona fra 19. til 23. januar. De to første dagene er satt til kurs før messa, som varer i tre dager. Noen leverandører har lagt ut «Sneak Peek» av det som kommer i 2017, mens andre leverandører holder «kortene (eller kolleksjonene) tett til brystet».
CHA er en utrolig stor messe. Det tar tre dager for å komme igjennom alle standene. I fjor var jeg på CHA-messa og fikk med meg de nye trendene for 2016. Jeg tror at vi vil se mange av trendene videre i 2017.

Illustrasjonsfoto: Kirsten Hyde

Artikkelen fortsetter på neste side.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA