Skandinaviske stemninger: Januar

I den norske sangen “Vi tenner våre lykter” lyder en av strofene slik “Vi tenner våre lykter når det mørkner, og når alle lyder pakkes inn i vatt”. Hva er vel bedre enn å koke seg en god kopp med te, kle på seg varme ullsokker og tusle stille inn på hobbyrommet i denne mørke og stille årstiden? Der inne, omgitt av mønsterark, stempelsverte og vintagebilder glemmer man fort både mørket og kulda. Vi ønsker dere en koselig og kreativ vinter – her finner du tips og inspirasjon å ta med deg på veien.

STEMNINGSBILDE – JANUAR
Vi har satt sammen et stemningsbilde (“Mood Board”) som vi håper kan være til inspirasjon i kortlagingen og scrappingen i januar. Dette stemningsbildet og artikkelen kan dere bruke som inspirasjon, i design av stempler og annet papirhobbymateriell med skandinavisk preg eller kanskje som en utfordring i en utfordringsblogg i vinter. Dersom stemningsbildet gjenbrukes på nett er det ønskelig at det linkes tilbake til denne artikkelen. Du kan høyreklikke på bildet for å laste det ned til din datamaskin.

MP_JANUAR MOODS_2015

Januar er vintermåneden fremfor noen i de skandinaviske landene. Julen og nyttårsfeiringen er tilbakelagt og noen kan nok se nokså motløst på snøfallet og vinterkulden i denne måneden. Men, selv januar har sin egen sjarm. Dagene blir sakte, men sikkert lengre og i nord kommer nå solen tilbake etter mørketiden.

MP_granat_2015FAKTA OM JANUAR
Januar og februar ble lagt til i den romerske kalenderen etter en reform, trolig rundt år 153 f.Kr. Januar har fått sitt navn etter den romerske guden Janus, romersk gud for all begynnelse. Janus fikk sitt navn etter det latinske navnet for dør (ianua) og symbolskt vil det si at januar er åpningsmåneden – “døra” til det nye året (Wikipedia). Månedstenen for januar er granat som du ser bilde av til høyre. Dersom man lager bursdagskort i januar kan det være en artig detalj dersom man dekorerer kortet med perler/bling som likner granat og med blomster som likner nellik eller snøklokke som er månedsblomstene i januar.

MP_Nellik_2015MP_Snøklokke_2015

 

 

 

 

 


 


Stjernetegn i januar
Det er stjernetegnene  “Steinbukken” og “Vannmannen” som gjelder for de som er født i januar. Er man født mellom 22. desember og 20. januar er man “Steinbukk”, er man født mellom 21. januar og 19. februar er man født i Vannmannens tegn.

Stjernetegn kjennetegnes av symboler som man for eksempel lett kan lage ved hjelp av en elektronisk kuttemaskin og bruke som dekorasjon på kort eller layouts laget til bursdagsbarn i januar. Symbolene for  “Steinbukken” og “Vannmannen” ser du nedenfor.

capricorn-36390_640
Symbol for Steinbukken
MP_Aquarius_2015
Symbol for Vannmannen

 


 

 

 

 

 

 


OVERTRO I JANUAR
Både varsler om vær og andre mer eller mindre skumle fenomen knyttes til enkelte av dagene i januar. Det er nok ikke så mange som tror på dette lengre, men også slike varsler og overtro fra eldre tider kan være morsomme å ta med for eksempel dersom man lager en kalender eller lignende.

Varsler om vær
Slik været er 1. januar skal det bli resten av året eller i allefall det neste halvåret. ”Nyårsdag klår gjev godt år” var ”huskeverset” når en skulle spå om været (Bergens Tidende). 12. januar er midtveis mellom vinterdag 14. oktober og sommerdag 14. april og er derfor midtvinterdagen. I følge ordtaket ”I dag den halve vinter går, men største kulde atterstår” har vi den kaldeste delen av vinteren fremdeles foran oss. Dersom været er fint den 25. januar blir det god avling til høsten.

Annen overtro
1. januar bør du helst ikke få besøk av ei jente eller en kvinne. Det betyr uhell. 6. januar blir på folkemunne kalt trettendedagen og nå skal julefeiringen, i følge eldre tradisjon, være slutt. Denne dagen bør du holde deg innendørs etter mørkets frembrudd ellers kan du bli tatt av spøkelser og trollkjerringer. Dersom du ser mange stjerner på himmelen den 6. januar (men, som nevnt hold deg innendørs og gløtt ut gjennom vinduet) blir det mye bær i skogen til høsten. 7. januar kalles for “Avfaredagen” noe som innebærer at dersom julegjestene fremdeles er på besøk er det nå på tide at de reiser hjem igjen. Julebesøkene kunne vare lenge i eldre tider. 11. januar skal resten av julematen spises opp. Ellers så er 11. januar en ulykkesdag og du må ikke finne på å gifte deg denne dagen da ekteskapet vil bli ulykkelig. Du bør heller ikke knuse speil eller gå under stiger denne dagen og skulle du møte på en svart katt må du gå rundt den. 12. januar snur bjørnen seg i hiet og dersom du skulle være så uheldig å vekke den er du ille ute. Det eneste botemidlet er å få en dame til å vise seg naken for bjørnen, da vil den skjemmes og springe vekk. 13. januar er jula definitivt slutt og siste rest skal børstes ut med sopelimen. 25. januar er det Pålsmesse og da skal du ikke begynne med noe stor-arbeid siden det vil bli mislykket.

NOEN MERKEDAGER OG MERKELIGE DAGER I JANUAR
Dagene i januar preges først og fremst av snø og vinter, men det er også noen andre merkedager som man gjerne kan merke seg. For eksempel er 12. januar “Midtvinterdag”, mens 15. januar er verdens religiondag. 28. januar er, usikkert av hvilken grunn, blitt potetdagen.

snowfall-16320_640
12. januar er “Midtvinterdag”

1. januar: Nyttårsdag
6. januar: Hellige tre kongers dag/Trettende dagen
7. januar: St. Knuts dag (Danmarks nasjonalhelgen)/Avfaredagen
11. januar: Brettemesse
12. januar: Midtvinterdagen
13. januar: 20. dag jul
14. januar: Internasjonal diabetesdag
15. januar: Verdens religiondag
25. januar: Pålsmesse
27. januar: Internasjonal minnedag for ofrene for Holocaust
28. januar: Potetdagen
30. januar: Lepradagen
31. januar: Verdensdagen for oppmerksomhet rundt spedalskhet

SKANDINAVISKE NAVNEDAGER I JANUAR
Navnedager er en annen anledning hvor man kan sende en liten hilsen. Hva med å finne ut hva navnene betyr (f.eks betyr Marit perle) og forsøke å dekorere kortet ut fra det? Som du ser av tabellen nedenfor varierer hvilke navn som markeres på de ulike datoene mellom de skandinaviske landene. Navnedagene i Danmark er stort sett alle helgennavn.

DATO DANMARK NORGE SVERIGE
1. januar Jesus
2. januar Abel Dagfinn/Dagfrid Svea
3. januar Enoch Alfred/Alf Alfred/Alfrida
4. januar Metusalem Roald/Roger Rut
5. januar Simeon Hanna/Hanne Hanna/Hannele
6. januar Aslaug/Åslaug Kasper/Melker/Baltasar
7. januar Knud Eldbjørg/Knut August/Augusta
8. januar Erhardt Turid/Torfinn Erland
9. januar Julianus Gunnar/Gunn Gunnar/Gunder
10. januar Paul Sigmund/Sigrun Sigurd/Sigbritt
11. januar Hygimus Børge/Børre Jan/Jannike
12. januar Reinhold Reinhard/Reinert Frideborg/Fridolf
13. januar Hilarius Gisle/Gislaug Knut
14. januar Felix Herbjørn/Herbjørg/Herborg Felix/Felicia
15. januar Maurus Laurits/Laura Laura/Lorentz
16. januar Marcellus Hjalmar/Hilmar Hjalmar/Helmar
17. januar Antonius Anton/Tønnes/Tony Anton/Tony
18. januar Prisca Hildur/Hild Hilda/Hildur
19. januar Pontiaus Marius/Margunn Henrik
20. januar Fabian/Sebastian Fabian/Sebastian/Bastian Fabian/Sebastian
21. januar Agnes Agnes/Agnete Agnes/Agneta
22. januar Vincentius Ivan/Vanja Vincent/Viktor
23. januar Emerentius Emil/Emilie/Emma Frej/Freja
24. januar Timotheus Joar/Jarle/Jarl Erika
25. januar Paul/Pål Paul/Pål
26. januar Polycarpus Øystein/Esten Bodil/Boel
27. januar Chrysostomus Gaute/Gurli/Gry Göta/Göte
28. januar Carolus, Magnus, Karl Karl/Karoline Karl/Karla
29. januar Valerius Herdis/Hermod/Hermann Diana
30. januar Adelgunde Gunhild/Gunda Gunilla/Gunhild
31. januar Vigilius Idun/Ivar Ivar/Joar

 

HA EN FLOTT JANUAR!
Da gjenstår det bare å ønske dere en riktig flott og kreativ januar. Tips oss gjerne dersom det er noe du tenker kunne vært interessant å få med i vår serie om “Skandinaviske stemninger”. Vi håper dere har fått noen nye idéer og inspirasjon på veien og vi vil gjerne se hva dere lager. Send oss link eller bilde på e-post: editor@thepapercrafting.com

Kilder: Wikipedia, whocares, families.com, Bergens Tidende
Foto: Sandstein/Andrew Vargas, Wikimedia (Baby), License: CC BY 2.0
PublicDomainPictures, Pixabay (Vinterlandskap), License: CC0, Public Domain
Hans, Pixabay (Tre i snøfall), License: CC0, Public Domain
Wolfgang Moroder, Wikimedia (Skispor i fjell), License: CC BY-SA 3.0
sondrekv, Wikimedia (Skitur), License: CC0, Public Domain
russavia, Wikimedia (Kvinner i vinterklær), License: CC BY-SA 2.0
JamesDeMers, Pixabay (Vinterklær), License: License: CC0, Public Domain
SeLarin, Wikimedia (Vannmannen), License: CC BY-SA 3.0
MichaelMaggs, Wikimedia (Snøklokke), License: CC BY-SA 3.0
SeLarin, Wikimedia (Steinbukken), License: CC BY-SA 3.0
Aftabbanoori, Wikimedia (Nellik), License: CC BY-SA 3.0
anetode, Wikimedia (Granat), License: CC0, Public Domain


Posted

Translate »