10 sätt att få igång din Mojo

Har du någonsin hamnat i en scrapsvacka (eller scrap block)? Du vill scrappa men det går liksom inte att komma igång. Det känns tungt och du är oinspirerad. Det har jag. Flera gånger. Men misströsta inte, det finns hjälp! Här kommer 10 konkreta tips på hur du tar dig ur och förbi en scrapsvacka och hur du får igång din Mojo.


Type prosjekt: Inspiration, Layout, art journaling, gelprints, utmaningar
Anledning: Kom ur din scrapsvacka
Storlek: Alla storlekar och former
Teknikker bruk: Vintage, mixed media, collage, artsy, vad du vill
Pynt/dekor: Alla dekorationer funkar
Medium som er brukt: Distress ink, Acrylic paint, Watercolor, gesso, embossing, gel, mm
Udstyr som er brukt: Penslar, pennor, palettkniv, sax,  mm


Först kanske jag måste berätta vad Mojo egentligen är.

The mojo is the spark that gets you noticed, picked for an exciting assignment and ‘seen’. When the mojo is lost, it is easy also to lose motivation. When the energy goes you can quickly feel lost, and not sure how to turn the page or move on.

Mojo, även kallad Mr Mojo, är helt enkelt det där flytet som gör att du har fler idéer än du hinner förverkliga och skapandet flyter på som i en dans. Du märker direkt när Mr Mojo kommer på besök och du kan inte vänta tills du får fortsätta att skapa och allt du gör blir bra. När Mr Mojo håller sig borta däremot hjälper det inte hur mycket tid du har, du kommer inte igång eller du upplever att det du skapar blir skräp.

Här kommer 10 tips på hur du vänder din scrapsvacka och får Mr Mojo att komma på besök.

  1. LIFTA dig själv eller andra. Det är så enkelt men det funkar alltid för mig. Bara att kolla på en scrappare du gillar och tillåt dig själva att LIFTA hennes eller hans senaste skapelse. Allt är tillåtet, du kan inspireras av en eller flera detaljer eller kanske göra en kopia (CASE- Copy And Steal Everything). Glöm bara inte att ge cred till den som skapade originalet. Du kan också välja att LIFTA dig själv så att du kommer igång. Vilken layout/kort/eller annat var du sist riktigt nöjd med eller som var riktigt roligt att skapa. Gör en till. Kanske väljer du att LIFTA en layout och göra en sida i din art journal för att ändå få lite inspiration och samtidigt prova något nytt.

  2. Byt format. Ett tips som jag har hört att många använder sig av för att få ny inspiration och våga prova nya saker är att byta format. Om du gör Layouter i 12×12”-format så kan du prova Letter size (8.5 x 11”) och om du gör kvadratiska kort kan du göra rektangulära eller kanske runda istället.

  3. Be en kompis att ge dig en utmaning. Det kan både vara en IRL-vän eller någon du känner från tex Facebook eller bara vem som helst i en scrapbooking-relaterad-grupp du är med i. Många vill gärna vara med och bidra till att du får tillbaka din inspiration, prova att ställa en fråga så får du se. Jag fick en gång en vacker ask med utmaningar från en kär vän. Den är en av mina värdefulla saker som jag sparar och öppnar när jag känner behov av att inspireras.


  4. Skapa efter en skiss. Gör din egen skiss och skapa efter den eller leta upp en skiss på någon facebookgrupp. Skisserna nedan finns i lådan jag fick av min vän.
  5. Massproducera något enkelt. Detta har Anethe Hellström redan skrivit om. Du hittar den artikeln här.

  6. Plocka fram ett favoritverktyg, tex din gel plate, och skapa en massa härliga tryck som får dig att må bra. Kanske gör du sedan något av ett av trycken eller av något helt annat men i vilket fall som helst så har du en massa vackra unika tryck som du kan använda när det passar i framtiden.

  7. Sätt upp ett mål eller en deadline. Har du hört talas om The 100-day project? Det innebär att du ska skapa en sak om dagen, ofta något ganska repetitivt, och på så sätt bara gör du det utan att tänka så mycket. Själv använder jag mina dead-lines för blogginlägg och LIVEsändningar i mina DT-uppdrag som ett sätt att verkligen komma igång och skapa. Då måste jag ju göra det nu och inte vänta till en annan dag, någon annan gång.

  8. Städa och sortera. Tänk vilka skatter du kan hitta om du börjar sortera bland dina scrapgrejer. De där favoritpapperna som du glömt bort, ett roligt verktyg eller några inspirerande detaljer. Och låt oss vara ärliga, det är så mycket tråkigare att städa än att scrappa så vad väntar du på? Bara sätt igång att städa så ska du se att du snart sitter vid scrapbordet och skapar.

  9. Shoppa dig lycklig! Köp något nytt kul och skynda dig att använda det när det kommer så ska du se att din inspiration kommer med posten. Men här finns en liten fara… om du märker att du bara shoppar och inte skapar får du hejda dig annars kan du snart bli både fattig och få svårt att få plats med dina saker.

  10. Surfa Instagram/Facbook/Pinterest/Inspirationsbloggar/YouTube och skapa din egen inspirationslista i bilder/filmer. Sen kan du gå till punkt nr 1 och LIFTA dina favoriter.

Så är du i en scrapsvacka just nu eller behöver lite extra Mojo så prova dessa tips så kan jag nästan garantera att du får tillbaka din inspiration!


Posted

Translate »