Återbruka tetra-pak till en liten presentpåse

Visst har jag återbrukat och upcyclat mjölkkartonger och andra tetra-pak förpackningar tidigare, men det var inte förrän helt nyligen jag fick reda på att man kunde göra så här. Och det ändrar ju spelplanen helt och det är väldigt enkelt!


Type prosjekt:  Återbruk, upcycling, altra
Anledning:  Mindre presentpåse/presentask eller förvaring
Stilart:  Lantligt och rustikt
Teknikker bruk: Spray
Pynt/dekor: Ephemera, rhinestone
Hovedfarge:  Brunt/kopparfärgat
Utstyr som er brukt: En gammal juiceförpackning, Dylusions Shimmer Spray, Ephemera från olika Tim Holtz Idea-ology, en bit mönstrat papper, snöre för att kunna stänga påsen.


Tidigare när jag använt gamla mjölkkartonger har jag använt dem som de är när jag altrat dem. Det vill säga jag har klätt in utsidan på förpackningen med något fint papper. Jag tycker det har varit svårt att få till på ett fint sätt ska jag ärligt säga. Men häromdagen såg jag ett trick som ändrade mitt intresse för att ta hand om de gamla förpackningarna. Efter du har diskat ur förpackningen noggrant och klippt av toppen, knölar du försiktigt kartongen och försöker få tag i det yttersta lagret av den plastfilm med motivet på kartongen. Det är inte så svårt att pilla loss alltihop. Mestadels dras det bort i större sjok. Här är filmen jag såg tipset på.

Jag använde ett gammalt juicepaket. Till slut ser förpackningen ut så här. Fint knögglig och med en yta där färg och annat fäster på utan problem. Jag har testat att färga in med distress ink och det funkar fint. Men den här gången tänkte jag visa något ännu snabbare.

Färga in påsen med  Dylusions Shimmer spray eller någon annan spray, Tim Holtz Mica Sprayer funkar och tror även det blir fint med Nuvos skimrande sprayer. Det ser fint rustikt och lite elegant ut på samma gång. Det går fort och det torkar fort.

Vik försiktigt ner kanten och vik in botten så att påsen kan stå. Nu är det dags att dekorera. Längst bak rev jag en bit papper ur ett gammalt block. Sedan gjorde jag det enkelt för mig och tog fram min låda där jag har Ephemera-dekorationer dvs. färdigutskurna motiv i lite styvare papper. De jag har använt här kommer från Tim Holtz Idea-Ology. Jag har även färst lite bling i ena hörnet.

Sist av allt gjorde jag hål med en syl, två på varje sida om påsen och trädde igenom ett snöre för att kunna stänga påsen. Den är ungefär så stor som ett paket te. Om du använder 1,5 liters mjölk får du en större. Du kan ju använda den till att ge bort godis, kakor kanske eller andra presenter. Andra använder dem till att plantera sticklingar i och ge bort. Man kan ju också använda dem som pennförvaring eller annan förvaring om du inte vill skiljas från dem. Det fiffiga med att återanvända tetra-pak är ju att de är vattentäta och ursprungligen gjorda för mat. Så länge som man ser till att förpackningen är hel och ren inuti ger ju det en hel del möjligheter till användning. Eller så gör man som jag – bara en fin presentpåse. Hoppas du får lite idéer till vad du kan använda den här tekniken till!

Vi syns igen här om två veckor!

Translate »