,

Att utgå från ett foto i kortskapandet

Nyligen fick jag en ganska specifik kortbeställning till en kille som gillar fjällvärlden och närmare bestämt Sarek. Jag bestämde mig för att utgå från ett foto och försöka efterlikna det så mycket som möjligt när jag skapade landskapet. Tekniken jag ville använda var inkblending.

  • Type prosjekt: Kort
  • Anledning: Födelsedag
  • Stilart:  Natur
  • Teknikker bruk:Ink Blending
  • Pynt/dekor: Sytråd, embossingpulver 
  • Hovedfarge: Grön
  • Utstyr som er brukt: Stämpel från Lavinia, text från Altenew, Distress Oxides, stenciler från My Favorite Things, Pinkfresh studio och Visible image

Jag bildgooglade på Sarek och kom fram till att bergspasset Lapporten var en tydlig profil för området. Jag använde det här fotot från Wikipedia (CC BY-SA 2.0 de)

SE OGSÅ: ETT FOTO I TIMMAN (EFT)

Steg 1: Gör en skiss på fotot Jag drog upp fotot på skärmen och la ett vanligt kopieringspapper över. Ljuset från skärmen gör att det är lätt att skissa de vikigaste linjerna i landskapet. Tänk vilka olika färgfält det är och rita enligt dem.

Steg 2: Riv stegvis enligt skissen och färga in de olika fälten Sedan river jag försiktigt längs horisontlinjen  och lägger bergsdelen över min kortbas fäster med maskeringstejp. Sen blendar jag himlen ovan bergen. Sedan river jag vidare så att jag separerar de olika färgfälten och liksom pusslar vidare så att jag kan stencilera den det grå berget och det gröna för sig samt sjön.

Steg 3: Skapa detaljer med stenciler Med hjälp av olika stenciler har jag sedan skapat molnen på himlen, granarna i skogen, solstrålarna och fåglarna. Jag sprayar alltid motivet med en fin dimma vatten för att få färgerna att reagera. Ibland ett par större droppar också för en viss motljuseffekt.

Steg 4: Stämpla förgrund När landskapet  känns klart, stämpla motivet i förgrunden.

Steg 5: Stänk och dekorera Avslutningsvis har jag stänkt med lite vit färg, strött lite skimrande embossingpulver för att få solstrålarna att glittra (strö löst och smält underifrån pappret).

Sist har jag fäst den utstansade texten, sytråden och siffrorna på kortet.

Det är en kul teknik att skapa landskap på. Hoppas du också vill prova!


Posted

Translate »