Å slå et slag for nærbutikken

De siste årene har flere og flere hobbybutikker stengt dørene. Det er mye arbeid å drive en butikk og det er et tøft marked. Flere og flere handler hobbyting på nett, fra e-bay eller andre utenlandske billigere nettsider. Flere handler også fra utlandet selv, og selger videre til andre her i Norge hjemmefra. Det er nye tider med mye netthandel og prisbeviste forbrukere. 

Jeg er nok en av dem som liker å kjenne på kvaliteten på ark og å liker å se fargene på arkene i virkeligheten og ikke bare på nett. Jeg liker også å se diesene før jeg kjøper dem, se hvor tynt de kutter eller hvor store de er i virkeligheten. Jeg er litt avhengig av hobbybutikkene for å få dette til. Jeg har tre scrappebutikker som “nærbutikker”, og som jeg bruker relativt mye. Hver av butikkene er gode på sine ting, og de har litt ulike ting inne. Jeg handler kanskje ikke så mye hver gang, men når man handler en gang i uken, så trenger man ikke å handle så mye hver gang. Jeg handler lite på nett. Kanskje det er fordi jeg er bortskjemt med å bo så nære flere hobbybutikker? Men hadde jeg bodd lenger unna, så ville jeg sikkert bestilt fra mye av de samme butikkene istedet.

Jeg har vært innom e-bay og andre nettsider for å se hva som finnes. Egentlig ble jeg litt overrasket første gangen. Dieser til 9kr stykket? Flere av diesene var også mistenkelig like merkevaredies fra butikken. Jeg tenker at det igrunnen ikke er rart at man bestiller dieser fra nettet til den prisen. Det man skal være klar over, er at det er stor forskjell på kvalitet på dies, og at prisen her kan ha noe å si. I tillegg er også noen av disse diesene kopier av kjente merker, og sånn sett ikke lovlige. Jeg er heller ikke overrasket over at flere kjøper opp slike dies og selger dem videre privat, med litt fortjeneste. Det man skal være klar over, er at hvis mange kjøper slike piratvarer, så spenner man beina under de hobbyprodusentene man har. De store produsentene som Spellbinders, Magnolia og Marianne design mister inntekter og får problemer med å holde produksjonen i gang. Dette kan føre til at disse selskapene vil slite og nedleggelsesspøkelset henger over dem.

“Men hobbymateriell er jo så dyrt!” Hobbybutikken og nærbutikken din skal være en arbeidsplass for minst en person. Butikken tar inn varer fra leverandør og må selge ut for mer enn det butikken får kjøpt varen for. Butikken skal ha lokaler, strøm, betale MVA og andre avgifer, lønn og eventuelt arbeidsgiveravgift. Dette koster. Derfor blir ofte også varene dyrere enn om du kjøper dem fra utlandet. Varene i de faktiske nærbutikkene blir også dyrere enn varer fra en “hjemmebutikk”, som ikke må legge til diverse avgifter til beregnet utpris. Vær prisbevist, men vær også klar over hva du faktisk betaler for. Det er en grunn til at mange varer er litt dyrere i fysiske lokale hobbybutikker. Vær også klar over at det er prisforskjeller i hobbybutikker, og det er naturlig å sjekke priser i ulike butikker før man kjøper.

Flere butikker har butikktreff. Dette kan ofte være en dag i uken eller en gang nå og da. Endel butikker arrangerer også treff. Flere treff arrangeres ikke av butikken, men butikk er invitert med på treffet. Denne typen butikktreff anbefales veldig. Deltar du på dette, så deltar du samtidig med å lage et godt miljø rundt hobbybutikken din. Dette er gode og viktige miljøer.

Slå et slag for nærbutikken din. Skap et godt miljø i butikken og jobb for å beholde den.


Tags:

Posted

Translate »