Gode bilder uten dagslys

Å ta gode bilder av papirprosjekter kan være en sann utfordring på denne tiden av året. Normalt dagslys er nokså fraværende og fotografering i lampelys gir ofte bildene et gulskjær som ikke yter projektene rettferdighet. Så, hvordan kan man ta gode bilder innendørs i mørketiden? Svaret er å lage en “Lightbox”. 

En “Lightbox”, eller lysboks som man kan kalle det på norsk, er en kasse som har som formål å bidra til jevn og ren hvit belysning av objektene som skal fotograferes, gjerne uten for skarpe skygger. Samtidig kan man ved å bruke en lysboks få nøytrale bakgrunner til bildene. Den enkleste formen for lysboks er en boks hvor lyset kommer inn gjennom åpningen foran. Det er en slik lysboks dere ser eksempel på her.

LB1

Man starter med å finne en pappeske i den størrelsen man ønsker. Denne pappesken er ca. 40×40 cm.

LB2

Deretter kler man inn boksen med hvite ark, for eksempel kopi-/printerpapir. For å feste papiret inni boksen kan man bruke tape eller lim. Jeg har brukt gjennomsiktig pakketape på min lysboks.

LB5

Det er viktig å dekke til alle hjørner for å kunne ta best mulig fotografier i boksen. Når alle sidene er dekket til med papir er boksen klar til bruk.

Bildene nedenfor er begge tatt innendørs med blitz i november. Bildet øverst er tatt ved hjelp av lysboksen, bildet nederst i vanlig lampebelysning. Bildene har ikke, med unntak av beskjæring, blitt redigert i etterkant av fotograferingen.

LB3

LB4

Man kan eksperimentere med forskjellig belysning i lysboksen. Ved å bruke blitz blir skyggene som oftest markante, ved å bruke mer indirekte belysning kan man unngå skygger. På bildet nedenfor er det brukt en lampe for å skape indirekte belysning av objektet som skal fotograferes.

431951905_a4306b7a7f_z

En annen teknikk er å skjære hull på sidene av boksen som deretter dekkes med papir. Da lar man lyset slippe inn i boksen gjennom papiret. Man kan prøve seg fram med forskjellige vinkler på lampene for oppnå den lyssettingen man ønsker.

Homemade_Lightbox_built_for_Photographing_LEGO

Man kan gjerne variere bakgrunnen til bildene som tas i en lysboks. Ved å legge mønsterpapir bak prosjektet som skal avbildes kan man for eksempel lage en vinterlig bakgrunn til julekortene, en mer sommerlig til konfirmasjonskort og så videre.

Foto: Marit Pedersen
The Paper Crafting
Bill Ward, Wikimedia
License: CC BY 2.0
Tequiua, Flickr
License: CC BY 2.0

Translate »