Art journaling som kreativt uttryckssätt

och för att man blir lycklig av det!

0 72

Låt oss prata om Art journaling! Art journaling är ett fantastiskt sätt att uttrycka din konstnärlighet eftersom frihetsgraderna är oändliga. Du kan skapa abstrakt eller verklighetstroget, färgstarkt eller svartvitt, med foto eller utan foto, som en konstnärlig dagbok eller bara i bilder. Det finns inga regler och formaten kan variera i det oändliga, så du och bara du sätter dina egna gränser.

Type prosjekt: Art Journaling, Art Journal
Anledning: Konstnärlig frihet, dokumentation.
Storlek: finns i massor av olika storlekar och format
Teknikker bruk: Mixed media
Pynt/dekor: Du väljer fritt hur du vill dekorera, tänk på att inte bygga allt för mycket på höjden om du vill kunna stänga din journal.
Medium som er brukt: Akrylfärg, distress oxide spray, gloss spray, distress ink, Gesso, Gel, mm
Udstyr som er brukt: Stenciler, Gel printing, mm

Art journaling är ett sätt att uttrycka dina känslor så väl som att dokumentera. Du kan tänka att du skriver dagbok men istället för att skapa meningar så skapar du bilder. Bilderna kan du sedan kombinera med text eller låta bli. Du kan välja att använda foto eller stämpelmotiv eller något annat som fokuspunkt eller bara skapa en abstract målning. Du kan måla eller använda stenciler eller använt mönstrat papper som bakgrund… eller stämpla… ja det finns liksom inga regler.

Jag har fyra Art Journals som jag skapar i samtidigt. I den översta som kommer från Dylusions, finns det 3 små art journal inserts. Alla fyra kommer från Ranger Ink.

I den nedersta finns det tre olika typer av sidor; akvarellpapper, canvas samt burlap, och alla är i storlek 7,5×10 tum. Materialen är blandade och det gör att variationen blir stor och spännande.

På ett uppslag har jag först grundat med gesso och sedan gjort en bakgrund med akrylfärg, stenciler och tissue papper. Sen har jag målat fåglar. Detta gjorde jag under en webbaserad kurs med Dina Wakley som också designat denna Art Journal.

 

Ett annat uppslag i samma Art Journal gjorde jag nyligen vid en LIVE-tutorial som jag höll på Facebook. Det tog ungefär en timme att göra den från start till en helt färdig sida. Bakgrunden har jag gjort med gel printing-teknik och sen jag jag använt stenciler och dekorerat med uppstämplade och utklippta motiv och text som jag stämplat på självhäftande canvas-tape.

 

På denna sida av canvastyg har jag först lagt en grund med gesso, sen har jag stämplat och applicerat färg med pås-tekniken… men den tekniken får bli en egen artikel så småningom. Sen har jag dekorerat med ett foto och pappersdetaljer, stickers och bling precis som en vanlig layout.

Med stenciler och akrylfärg eller gloss spray kan du snabbt och lätt skapa effektfulla bakgrunder. Jag använder ofta stämplade motiv som fokuspunkt men ibland använder jag chipboard som på den vänstra sidan av nästa uppslag. För att det inte ska bygga för mycket på höjden – man vill ju gärna kunna stänga sin Art Journal – så har jag delat på min chipboard så att den ska bli tunnare. Då räcker den ju samtidigt dubbelt så länge. Jag använder ofta bokstavs stickers som text och gillar att ha ett lite sarkastiskt, snorkigt budskap. Det finns flera olika sådana texter att köpa, bland annat av Ranger Ink (Tim Holtz eller Dylusions), men man kan också stämpla tex med stämplar från hÄnglar & Wings och deras serie “Snorkingt”.

Kladd och klet och Mixed Media är vanliga tekniker i art journals. Det ska vara lite så där operfekt perfekt och Art Journaling är  perfekt för att  leka loss och prova nya tekniker.

De två Art Journal som finns i mitten av min hög är båda kvadratiska i storlek 8×8 tum. Den ena har vita blad och den anda svarta. I den svarta blir det snyggt att klistra in lösa blad. Jag gillar kontrasterna det skapar.

 

I min översta och minsta Art Journal har jag tre olika inserts som alla är i storleken 4 1/4 x 8 1/4 tum. Ett ganska litet format som gör det enkelt och snabbt att skapa. Sidorna är lätt manillafärgade, det vill säga lite gulaktiga. Dessa sidor är lite tunnare och om man inte grundar med gesso så blöder färgen lätt igenom. Därför skapar jag bara på vartannat uppslag. Jag har också valt att ha foto på alla sidor. På den första sidan nedan jag har använt Vicki Boutins “kissing technique” som går ut på att du lägger en ganska rinnig färg på en plastbit som sedan får “kyssa” pappret lätt och så skapas dessa oregelbundna färgkluddar på bakgrunden.

Du kan också lägga heavy gesso eller modeling paste med stenciler på bakgrunden innan  du sprayar eller målar på färg. Lite färgstänk binder ihop de två sidorna i uppslaget samtidigt som det skapar kontrast och intresse på din sida.

En annan teknik som passar för Art Journaling är att använda distress ink och stenciler. Då får man en mattare look och mer kontroll över designen.

För att få plats med en komplett design brukar jag använda lite mindre foton i mina Art Journals, ca 7×7 cm är ganska lagom.

Många skriver personliga texter i sina Art Journals, och det gör även jag ibland, men dessa uppslag håller jag för mig själv och väljer att inte dela. Och det är just det som är det fina med en Art Journal, den är för dig, för ditt uttrycksbehov och för din glädje. Du och bara du sätter dina gränser. Skapa så att du mår bra när du skapar och låt resultatet bli som det blir. Låt det bli ditt sätt att uttrycka dig i bilder och njut av din kreativa resa!

 

Läs mer om ART Journaling här.

Nyckelord: Konst, Art journaling, mixed media; Bullet journaling, Art Journal, Junk journal

 

.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More