2021 fortsätter i samma stil som 2020, vilket för mig innebär väldigt mycket tid hemma, vilket i sin tur betyder ganska mycket pyssel. Men nu börjar pysselprojekten bli mer och mer ambitiösa. Jag har bl.a. börjat intressera mig för upcycling och återbruk i mitt skapande. Idag tänkte jag visa en korg som jag flätat av pappersremsor från en matkasse.
Type prosjekt: Återbruk/upcycling
Anledning: Förvaring
Stilart: Vintage
Teknikker bruk: Korgflätning
Pynt/dekor: Die-cuts, pappersblommor, tags, snöre band av säckväv, Wycinanka Chipbord, Tim Holtz Stickers
Hovedfarge: Brunt/ljusrosa
Utstyr som er brukt: Linjal, sax, lim, Martha Stewart kantstans, Visible Image stämpelset – Wings of Change, Rangers Distress Paint – Picket Fence, Mönstrat papper
Senaste tiden har vi handlat mat på nätet för att slippa trängas i affären och maten kommer ganska glest packad i många papperspåsar. Så nu har jag väldigt många papperspåsar hemma och jag har funderat på hur man kan använda dem. Jag har testat att göra en Junkjournal och andra slags album men så såg jag på Pinterest hur man kan klippa påsen i remsor och fläta korgar av dem.
Så här gjorde jag korgen:
Steg 1: Jag börjar med att klippa sönder påsen så jag har två huvudsidor och två kortsidor. Jag tar alltså bort undersida och handtagen och jämnar Sedan mäter jag ut tre cm breda remsor som är ca 32 cm långa. Jag klipper först 16 remsor som kommer utgöra botten och “varpen” för sidorna. Sedan gör jag remsor av resten av påsen också.Vik remsorna på tre och fäst ihop med lim så att du har sexton remsor som är 1 cm breda. På det här sättet döljer du ev. tryck som påsen har eftersom du viker med avigsidan utåt.
Steg 2: Lägg 8 remsor på längden och fläta in de andra åtta remsorna på bredden – upp, ner, upp ner så att det bildar en väv som är botten på korgen. Det är viktigt att det är ett jämt antal remsor per sida. Dvs du kan om du gör större korg ska det vara tio på längden och om du gör mindre gör sex per sida. Annars kommer inte flätningen gå ihop på sidorna. Det går ju naturligtvis att göra rektangulära korgar också men det viktiga är att att hålla sig till det jämna antalet.
Steg 3: När du har flätat botten och föst ihop väven så den är så rak och så tät som möjligt kan du lägga en linjal över alla fyra ytterkanterna på väven och vika remsorna över linjalen så de kan stå upp som varpen på kanterna. Jag tog hjälp av klädnypor för att hålla isär remsorna från respektive sida och hålla väven på plats så gott det gick. Av resten av påsen gjorde jag flera remsor som jag limmade ihop – det är själva garnet som du ska fläta sidorna av. Fäst änden lite med lim och börja sedan gå varv på varv uppåt. Ta hjälp av klädnyporna och då och då kan du dra lite i varpen uppåt för att täta till väven. Min korg är fem varv väv och ungefär hela påsen gick åt.
Steg 4: Du avslutar genom att klippa av varpen så att 1-1,5 cm sticker upp ovanför väven. Den varp som sitter på utsidan om korgen viker du in över kanten och fäster med lim. Sedan tar du en pappersremsa och fäster runt korgen på insidan – på så sätt får du en kan för resten av varpen att vika in den över och fästa fast med lim.
Sen har jag dekorerat korgen genom att först klä den invändigt med papper. Sedan drog jag med distress paint i vitt för att “bleka” den bruna papperstonen. Sedan dekorerade jag runt om med en bård av papper ovanpå ett band av säckväv.
På framsidan fäste jag en stor blomma, använde färdigutstansade tags (en av dem stämplade jag det fina ansiktet på, stämplade Visable Image små fjärilar och klippte ut samt glossade dem med 3D-lack. Som finish fäste jag gemet i chipboard och den lilla texten från ett stickersblock från Tim Holtz.
Det var roligt att se hur fint något ganska så trist som en papperspåse kunde bli. Man kan ju ha den på skrivbordet till sina småsaker eller i badrummet, men då är det nog bra att lacka den lite med Mod Podge så den tål fukt litegrann. Man kan också göra korgar att ge bort godsaker i, eller små presenter. Särskilt till alla hjärtans dag eller till påsk är det ju en minst sagt god idé! Hoppas du också vågar prova korgflätning och kan se hur det hör hemma på en papperspysslares reportoar.
// “Pyzzlot” Karin Åslund
Du finner TPCs temaside om papirhobby her: Papirhobby
Nøkkelord dansk: Genbrug
Nøkkelord norsk: Gjenbruk, Papirpose, Kurv