Att inte kunna skapa

Hur gör ni om ni tappar inspirationen eller helt enkelt fastnar i en scraptorka? För mig så går skapandet i perioder, tidvis så gör jag väldigt många kort och då kan det vara svårt att “ställa om” och fortsätta med layouter. Kort gör jag ofta på beställningar eller till födelsedagar och är ofta återkommande utformning men med olika teman och färger. Layouterna är mer personliga, de sätts in i album och jag känner ofta prestationsångest trots inspiration.


Type prosjekt: Layout
Anledning: Generell
Stilart: Ephemera
Teknikker brukt: Layering, Die Cutting
Hovedfarge: Brunt


Tidigare så har jag fokuserat på motiven och letat bland fotografierna för att komma igång med skapandet, De foton som jag har framkallat och har i byrålådan är i de flesta fall de jag älskar mest och känslan av att inte kunna göra dem rättvisa eller att layouten inte blir tillräckligt fin har ofta tagit över skaparlusten.

Genom att jag har fulo cartabella glitter and glue textnderat mycket över varför det är så svårt för mig att skapa layouter har jag kommit fram till att jag inte alls är styrd av fotografierna. Det som har fått mitt scrappande att lossna är berättelsen. Nu skriver jag ner vad jag vill säga med min layout innan jag börjar leta fotografier. För mig är det inte längre så viktigt att fotografiet är just taget vid det tillfället jag berättar om, för mig är berättelsen, familjens och min historia det viktigaste. Helt plötsligt kan jag använda mönstrade papper som jag tidigare aldrig har använt och scrappandet känns mycket mer naturligt. Det finns så många berättelser om livet innan datorer och digitalkameror som jag vill dokumentera och spara både för mig och mina barn.

Här är en sån layout som jag skapat med min nya strategi. Bilden är från mormors 90-års fest, men berättelsen är helt annan, dock väldigt privat, varför jag har valt en journalingtag som jag har gömt bakom fotografiet. Min mormor mår inte bra och jag håller på att förlora den som varit min mamma under hela mitt liv. Hon är utbildad sömmerska och har jobbat många år på vår lokala tidning, hon har två barn, sju barnbarn och tio barnbarnsbarn. Mormor älskar att dansa, hon har spelat piano i en orkester. Hon har upplevt ett världskrig och växt upp med att man tvättade kläder i sjön året runt. Att scrappa om alla historier om och av mormor har blivit livsviktigt för mig oavsett fotografier.

lo carta bella grandmaMönstrade papper, stickers och chipboard kommer från Carta Bella – Yesterday.

Foto: Sofia Svennberg

close

SCRAPPENYTT FRA TPC! ABONNÉR PÅ DE NYESTE ARTIKLENE FRA TPC!

Les TPCs personvernerklæring for mer informasjon

.