,

Att komma igång med Art journaling

Om jag på med en mening skulle förklara vad Art Journaling är skulle jag säga att det är som att skriva dikter fast i bild istället. Det var åtminstone det som gjorde att min mamma sa ”aha” efter ett par försök att förklara skapandeformen.


Type prosjekt:  Art journal sida
Anledning:  kreativ lekstuga
Stilart: Clear and simple
Teknikker bruk: stämpling, stencilering
Pynt/dekor:  Ingen
Hovedfarge:  Svarta kontraster mot solnedgång
Utstyr som er brukt: Vit temperafärg, akrylsprayer i tre färger som jag blandat ut i temperan, stämplar från Visible Image och Picket Fence, stencil från Tim Holtz


Om jag  ägnar lite fler ord att beskriva vad Art Journaling är för mig säger jag att det är min kreativa lekplats. Min lekstuga i en bok där jag, när jag har en dålig dag, hittar energi och glädje igen eller får utlopp för känslorna. Ett ställe utan krav på prestation där man kan experimentera och bara njuta av färg och bara kravlöst låta processen  ha sin gång.

Jag älskar mina olika lekplatser. Jag har säkert över fem olika art journals. De flesta har tillkommit under de senaste ett och ett halvt åren.

Det finns lika många sätt att göra Art Journalling på som det finns Art Journals (troligen fler). Så regel nummer ett är alltså att det finns inga regler.

En Art journal är mest en yta att skapa på. Den kan bestå av en block, en anteckningsbok, en ringpärm med lösblad, en gammal bok… you name it. Jag har alla dessa. 

En Art journalsida kan kombinera bild och text. Det kan vara singelsidor eller uppslag. Stilerna kan varieras från artsy i klara färger och stora kontraster, till mer romantiska drömska stilar. De kan vara rena stilar med mycket vit yta eller byggas upp med olika medium och lager på lager. Hitta din stil. Pröva dig fram.

Egentligen behöver du inte så mycket för att komma igång. Använd det du har och gillar att skapa med, men jag tänkte dela med mig av några av mina tips kring ett par saker:

  • Se till att alltid ha en sida redo. Om du skapar i en gammal bok betyder det att du grundat sidan genom att limma ihop två-tre sidor ur boken och kanske grundat den med lite gesso så du har en fin yta att sätta igång på. I mina andra böcker betyder det att jag kanske redan gjort en bakgrund i färg. Ibland när jag haft färg över. Ibland sk. Gel printingtryck. Genom att ha detta steget klart slipper du torktid.
  • Färg. Det är möjligtvis ytan eller pappret som begränsar vilken färg du kan använda på så sätt att allt papper ju inte mår bra av för mycket vatten. Gillar du att jobba med vattenlöslig färg kan det vara bra att köpa en art journal med akvarellpapper. Vit akryl eller vit tempera tycker jag är användbart särskilt eftersom man oxå kan blanda i pigment till de färger man vill ha. Vattenlösliga kritor är vansinnigt skoj och effektfullt i en art journal. Jag använder även mycket Distress inks eller oxides. 
  • Stenciler. Stenciler. Stenciler. De använder jag nästan jämt i min art journal. För figurer. För mönster. För ord. För att jämna ut kontrasten mellan två områden, för att markera kanterna…
  • Stämplar. Jag har tonvis med stämplar. Men i min art journal använder jag framför allt mönsterstämplar, mer konstnärliga/skissartade figurer/föremål,  siluettestämplar och texter och gärna citat. Jag använder ofta märkena Dylusions, Visible Image, Dina Wakley men även svenska Hänglar&Wings som har en utmärkt Mixed Media serie och underbara texter i sina ”Snorkigt”

I följande fem enkla steg har jag gjort en väldigt enkel sida så här:

  1. Med pensel målat bakgrunden i tre färgfält som delvis överlappar varandra.
  2. Stämplat med vit stämpelfärg siluetten av färg som rinner uppe och nere (Stämpeln är från Picket Fence – Color can heal the soul)
  3. När det vita torkat, stämplat siluetten a en skog i svart. (Från Visible Image – Into the Woods). Även orden är från samma stämpelset.
  4. Använt stencilen från Tim Holtz  – Dot Fade i svart och vit stämpelfärg runt kanterna.
  5. Använt en svart krita för att markera en ram runt och sedan smetat ut färgen med fingrarna.

Svårare än så behöver det inte vara att komma igång med en Art Journal. Hoppas du blir lika hooked som jag!

Translate »