Det er mange som sier de synes det er så vanskelig å pynte kort og prosjekter med papirblomster. Dette er egentlig en treningssak, og egentlig greit bare du har hevet deg utpå og gjort det noen ganger. Noen tips for pynting med blomster er greit å ta med seg på veien. I denne artikkelen skal jeg gi noen tips i forhold til det å pynte med blomster på kort og prosjekter. Blomster kan være dyrt, du får derfor her også tips til hvordan du kan lage blomster selv, drøye blomstene og bruke die cuts.
Lage papirblomster selv
Bruk av blomsterpunch eller dies
Det er mange måter å lage papirblomster på. Blomstene under er hjemmelagde blomster. De er laget med blomsterdies fra Tim Holtz og blomsterpunch og preger fra Nellie Snellen. Det finnes et utall med blomsterdies og puncher fra ulike leverandører, som kan brukes til å lage blomster med.
Tutorialen til disse blomstene finner du i denne bloggposten: A flower tutorial
Jeg har også laget en You Tube-tutorial hvor du kan se hvordan jeg lager roser.
Rulleroser er også utrolig fine blomster i bruk. Du kan få dies til å lage disse blomstene, men jeg bruker bare å klippe ut med saks. Jeg klipper en sirkel av mønsterarket og klipper en spiral innover mot midten i denne. Så legger jeg flytende lim, gjerne RX eller Uhu, på mønstersiden av arket som jeg vil ha ut og ruller spiralen rundt en strikkepinne fra ytterkanten og inn mot midten
Teknikken jeg bruker vises i filmen under:
Du kan også lage papirblomster av Washi-tape. Jeg har laget noen av disse blomstene som er vist under.
Har du litt tålmodighet kan du også lage blomster med origami. Jeg har laget noen av disse blomstene, men de egner seg mer til litt større prosjekter.
Heartfeltblomster
Heartfelt er kjent for blomstene sine. Du får kjøpt sett med stempler, dies og embossingplate. Du kan også kjøpe en standard embossingplate som du kan bruke til flere av blomstene, så slipper du unna med å kjøpe mange embossingplater. Hvert sett er ganske dyre, og koster rundt 1000 kroner for et sett. Du trenger ikke alle delene av settet for å lage blomstene. Du kan fint bare bruke diesen. Man kan også forme kronbladene med eget verktøy uten å bruke embossingplatene. Bruker du stemplene, synes jeg det er fint å stemple først og diese ut etterpå. Stemplene er gummistempler, så det er vanskelig å diese først og stemple etterpå. Jeg bruker stempelplattform når jeg stempler.
Den første filmen er er fra Creativation, som viser mange av de utrolig mange forskjellige blomstene som finnes.
Filmen her viser også flere av de ulike blomstene og hvordan de kan brukes på ulike prosjekter.
Videoen under viser hvordan du kan lage blomstene uten embossingplatene. Her er det brukt Classic Rose settet. Skal du starte med disse blomstene, anbefaler jeg dette sette som er anvendelig til flere typer blomster.
Videoen under viser blomstene laget med embossingplaten. Her er det ikke brukt stempler.
Foamiran Flowers
Dette er blomster som lages av veldig tynne ark med mosegummi. Mosegummien kan varmes med strykejern, så får arket til å bøye seg. Du kan også dra i det og forme det til en viss grad. Det finnes dies som er laget til denne typen blomster, men du kan egentlig bruke alt av blomsterdies. Under er det lagt inn noen videoer av Emilia Sieradzan, som er helt fantastisk i å lage blomster med disse mosegummiarkene.
Hvordan pynte med papirblomster?
For å lime på papirblomster brukes det litt ulikt type lim. Noen bruker limpistol og er fornøyd med det. Jeg liker gjerne å bruke Liguitex Heavy gel, som er et Mixed Media lim. Med dette limet sitter blomstene slik du vil ha dem, samtidig som du har god tid til å ombestemme deg og flytte på dem. Jeg lar kortet tørke til neste dag, fordi limet tar litt lang tid å tørke. Du kan også bruke varmepistol for å øke hastigheten på tørkingen, men dette har jeg ikke tålmodighet til, så derfor lar jeg det ligge til neste dag.
Jeg ser ofte at nybegynnere, eller som er usikre på hvordan man pynter med blomster, pynter veldig forskjellig fra de som har scrappet en stund. Mange starter med å bruke enkle, flate blomster, som ofte er i litt sterke farger. Disse blomstene legges enkeltvis og litt spredt utover kortet, eller med god avstand mellom blomstene. Her er det ikke noe fasitsvar, men mitt tips er å gå vekk fra dette.
Bruk gjerne blomster i sterke farger, men pass på at fargene passer til kortet og passer sammen. På bildet under er det brukt gule blomster på kortene. Dette er litt kontrastfarger til selve kortet, men gult i blomstene passer til bakgrunnspapiret med de morsomme sauene på dette arket fra Doodlebug – Counting sheep. Du kan fint velge å ha et par flate blomster på kortet, men dersom du velger mer tredimensjonale blomster, vil du få en helt annen og fantastisk fin effekt.
Min anbefaling er også å samle blomstene litt i en eller flere “klynger”, ved et av elementene du har på forsiden av kortet. Det kan være over en tag, på kanten av en sirkel, eller der bannere og striper starter. Bruk 1, 3, 5, 7 eller mange blomster sammen. Dette er litt magiske tall når det kommer til blomster. To blomster ved siden av hverandre kan bli litt feil, om du ikke legger til et tredje element som for eksempel et blad, blonde eller charms. Ikke vær redd for å legge blomstene over hverandre. Det bør ikke være luft mellom blomstene.
Det kan også være fint å ha blader eller svirler mellom blomstene. Jeg legger alt fram på kortet og ser hvordan det blir før jeg limer. Jeg pleier å lime på bladene og svirlene først, og deretter lime på blomstene.
Tipsene over bruker jeg litt uansett hvordan prosjekt jeg skal pynte med blomster. Lager jeg litt større prosjekter kan jeg fort feste hovedmotivet eller teksten på 3D-puter og legge blomstene litt forsiktig i kanten rundt deler av hovedmotivet. Her kan jeg også legge andre ting innimellom blomstene. Dette kan være litt snor, diecuts, papirbiter, metall eller blonder.
Under er det vist noen videoer av kort som pyntes med papirblomster. Legg merke til at de samme teknikkene som er nevnt over, også brukes her.
Jeg bruker litt samme tankegang for pynting med blomster på Mixed Media prosjekter. Her er ikke blomstene på påskeegget malt. Det er lagt svirler og blader under og innimellom blomstene, og blomstene er lagt sammen og litt over hverandre. Blomstene er hvite og hvite med et hint av grønt, for å skape litt kontraster til gull og grønnfargen i påskeegget. Bladene er laget med dies og er i samme grønnfarge som egget.
Skal du male prosjektet ditt etter at du har limt på blomstene, så kan du egentlig bruke det du har av blomster med ukurante farger. Fargene kommer ikke til syne uansett. Derfor er det lurt å ikke hive gamle blomster som du ikke liker fargen på lenger.
Hvordan kan jeg drøye blomstene, slik at jeg ikke bruker en formue på blomster?
Skal du kjøpe alle blomstene, kan det bli dyrt om du ikke passer litt på. Mange av de store designerne bruker mye blomster, men husk at disse ofte får sponset prosjektene sine med en del blomster. Dette er imidlertid ikke alltid tilfelle. Blomster fra noen produsenter er billigere enn fra andre produsenter. Samtidig er det veldig stor forskjell på kvaliteten på blomstene om du er litt kresen.
Jeg bruker mye Primablomster, rett og slett fordi jeg liker kvaliteten og fargene. Men blomstene kan drøyes. Dersom du legger hjemmelagde blomster innimellom, så ser det fort ut som et blomsterhav. I tillegg kan du klippe ut blomster fra blomstrete ark. Disse blomstene kan du legge innimellom, og det blir billigere utfylling mellom blomstene. Jeg legger også metall, diecuts, blonder og twist (bilpoleringsgarn) mellom blomstene. Dette gjør også at blomsterhavet får mer fylde, uten at du nødvendig vis bruker masse blomster.
Lykke til med å lage og pynte med blomster.
Her finner du TPCs temaside om dekorering av papirprosjekter: Decorations – Dekorationer – Dekorasjoner
Kirstens blogg: My Craft and Garden Tales
Videoene i denne artikkelen sees via en link direkte på You Tube.