Bretteteknikk – esker i papirhobby

Jeg bretter stort sett alltid mine egne esker, og de brettes på mål etter behov og etter hva jeg skal fylle de med. Være seg godis, kort, sjokolade, servietter etc. Det å brette esker etter eget behov er veldig enkelt, jeg vil vise hvordan jeg løser det.

Jeg starter med å finne ut hvor bred og hvor dyp esken må være, måler da kort, melkehjerter/after eight, eller hvor stort behov jeg har hvis det er andre løse ting. Deretter må jeg finne ut hvor høy esken må være. Når de målene er klare har jeg lengde og bredde for hvor stor basen til esken skal være. Eksempel: Esken må være 16x16x10 – da blir basen 36x36cm med scor på 10 og 26 cm begge veier. Og det er prinsippet for alle kvadratiske og rektangulære esker.

Denne esken er rektangulær, lengden er 20cm og bredden er 12cm hvis jeg husker rett. Høyden på esken er 10cm. Basen til denne esken ble da 12+20+12 og 12+12+12 dvs 44x36cm.

Laget en liten eske som jeg tilpasset to melkeruller, laget et skille i midten på esken(ikke lett å se på bildet). Her målte jeg lengden og snittet på melkerullen før jeg brettet esken. H+L+H og H+B+H. Husker ikke de målene eksakt på denne.

Denne esken er kvadratisk, 16x16cm. Det for at det skulle være plass for kort som er15x15cm. Høyden er 10cm. 10+16+10 begge veier. Basen er 36x36cm.

Esken jeg laget til serviettringene som ble gitt i gave til jul. Her la jeg serviettringene etter hverandre slik at jeg fikk målt hvor lang, høy og dyp esken måtte være. Her er lokket limt fast til selve esken. Lokket har en limkant på 2cm i bakkant som er limt fast på innsiden av esken. Skjærer til en hel bit som jeg bretter og tilpasser etter behov. Lokket er 1mm bredere enn esken.

Dette er en av de største eskene jeg laget i 2020. Den er 16x16x15cm. Stor base, 47x47cm.

Det siste eksempelet jeg vil vise er denne lille esken jeg laget til en pakke med papirlommetørkler. For å finne ut målene på skuffen målte jeg pakka først. Skuffen er 2-3mm bredere og lengre enn pakken slik at det ikke blir for trangt. Deretter målte jeg skuffen slik at esken/hylsa fikk rette mål.

På alle eksemplene jeg har lagt har eskene blitt brettet ut i fra samme prinsipp: H+B+H og H+D+H. Som dere ser er mange av målene på basen større enn 30x30cm ark. Til eskene jeg lager bruker jeg alltid 50x70cm kartong, som er plakatstørrelse. De arkene finner du hos Staples, Johs Olsen eller bokhandelen.

Lokkene til eskene er 4-5mm større en selve esken, bruker samme prinsipp der og. Kommer an på hvor høy kant du vil ha på lokket og om du f.eks vil bruke en punch for å lage en pyntekant. Da må du alltid beregne litt ekstra på høyden. Jeg dekorerer stort sett alltid kantene på innsiden av lokkene, derfor 4-5mm større.

Håper dette var til hjelp slik at du kan brette esker etter dine behov.

Du finner flere esker her: Esker

Translate »