,

CAS = Clean and Simple

Håndlavet CAS kort

Er du en Clean and Simple chick, når du laver kort, LO’s, PL eller lignende? Når man starter som nybegynder indenfor scrap, er et af de første store spørgsmål ”Hvad er min stil?”. Det er ikke længe siden, at en nybegynder i faget stillede mig spørgsmålet ”Hvordan finder jeg min stil?”. Ja, det er ikke altid lige nemt, når man som ny bliver bombarderet med stilarter. Jeg famlede selv rundt i starten og fandt først min helt egen stil, da jeg skiftede fra layouts til kort. Efter nogle måneder med kort kunne jeg genkende en rød tråd. Typisk var der få lag, få stykker pynt og ”luft” og til sidst fik jeg sat navn på stilen, nemlig CAS.

Og hvad er CAS så? CAS står for ”Clean And Simple”. På Skandinavisk vil vi oversætte det til ”Rent og Simpelt” og definitionen er således:

  • Ét hoved fokus, det vil sige ét hoved objekt.
  • Masser af ”luft”, som ofte betegnes ”white space”. White space kan være et område på dit kort, hvor der ingenting er. Det behøver ikke være ”Hvidt”, det kan ligeså vel være en hvilken som helt farve. Bare der er masser af ”luft”, det vil sige ingen pynt og lignende.
  • Begrænset antal lag og antal pynt.
  • Begrænset antal farver.
  • Hurtigt og enkelt at lave.
  • Hold det i rene linjer og et enkelt look.

SE OGSÅ: PIAS CLEAN AND SIMPLE-KORT

Hvordan man fortolker ovenstående definition kan variere meget, hvilket jeg oplever ofte på internettet. CAS opfattes for nogle som et bredt begreb, mens andre holder stilen strengt. Man støder derfor på forskellige grader af CAS på internettet.

Hvad er CAS?
Clean and Simple kort

For nogle er ægte CAS udtrykt ved kun at lave et ”one layer” kort. Ved ”one layer” forstås ét lag. Det vil sige, at der ikke er andre lag end selve kort basen. Her er meget ”luft” og hoved objektet er 100% i fokus. Se for eksempel kortet med den lille kanin. Dette kort er et ”one layer”, da der ikke er flere lag end selve kortbasen og der er godt med ”luft”. Der er også brugt en begrænset farve-pallette, netop for at holde det enkelt og simpelt.

Den mest benyttede CAS stil er ikke et one-layer projekt, men indeholder flere lag. Her er hoved objektet 100% i fokus, der er meget ”luft” og som regel 1 til 2 lag på kortet udover kortbasen. Se for eksempel kortet med regnbuen af eyelets. Her er der 2 lag oven på kort basen, og der er meget begrænset pynt og masser af ”luft”. Det er et eksempel på et  CAS kort, som overholder ovenstående CAS definition.

Clean and Simple kort

Nogle benytter en stil, som ligger på grænsen til CAS, men hvor der er mange lag og en del mere pynt. Det kan være en personlig fortolkning af CAS stilen i forhold til deres vante stil. Mange finder CAS-kort & -projekter meget flotte. Muligvis fordi der ikke sker så mange ting og at hoved objektet er i fokus. CAS giver ofte iagttageren et indtryk af ro. For mange er det svært at kaste sig ud i ”white space” kort. Har man fundet sin comfort zone indenfor scrap, skader det dog aldrig at kaste sig ud på dybt vand og udfordre sig selv. Da jeg selv er en CAS chick, vil det for eksempel være en kæmpe udfordring at skulle lavet et kort i Vintage stilen. Det ville absolut være udenfor min comfort zone!

I Skandinavien er Vintage og Shabby chick stilene meget udbredt. Personligt synes jeg, at der er langt imellem blogs hvor der laves kort eller projekter i CAS stilen. ”Hvorfor?”, spørger jeg mig selv. I er jo derude!

Skandinaviske CAS chicks

Personligt har jeg lagt mærke til disse Skandinaviske CAS chicks med en fed stil. Jeg kan kun varmt anbefale Jer, at kigge forbi deres blogge:

Jeg vil også gøre Jer opmærksomme på 2 engelske ladies, som har en fed stil indenfor CAS.

For Jer som kunne tænke Jer at se lidt nærmere på CAS stilen rundt om i verden, kan I undersøge nedenstående challenges. Disse challenges fokusere kun på CAS stilen og kan være et godt sted at få inspiration.

Internationale Clean and Simple Challenges

Jeg håber, at I vil fortsætte med denne rundtur rundt i CAS stilen. Besøg de forskellige blogge og challenges og lad Jer inspirere – hvad enten CAS er din stil eller ej. Mit formål med denne artikel er, forhåbentligt, at inspirere andre i Skandinavien til at prøve kræfter med CAS stilen. Og hvis I får lyst, er I også velkomne til at kigge forbi min blog Pias Creative World. 

Translate »