CC – Lifting – En oppfølgning

For et par uker siden skrev jeg artikkelen CC – CREATIVE COMMONS, og jeg håpet på en diskusjon rundt tema lifting. Det ble noen diskusjoner rundt omkring, men ingen her inne dessverre. Rett i etterkant gjorde TPC en liten spørreundersøkelse på The Paper Events, TPC sin facebook side for eventer om tema lifting. Så derfor kommer det nå en liten oppdatering, eller oppfølging om dere vil på dette tema.

Mitt første liftede kort. Liftet av Merete Nilsen under Grorudtreff i 2012.

Flere av diskusjonene nå i etterkant for min del har gått på enigheten om det i det hele tatt går under åndsverkloven. Men som loven sier så er alt du har lagd et åndsverk, og det eneste som ikke er beskyttet av denne loven er : Ideer, kunnskap og metoder, fakta, eller at den som hadde rettighetene til åndsverket har vært død i mer enn 70 år.  Når vernetid er over, eller åndsverket av andre grunner ikke lengre er beskyttet kalles de for public domain, eller man kan si fra seg alle rettighetene og det går da under CC Zero. Du skal alltid anta at alt på nett er vernet, såfremt du ikke ser klare holdepunkter for noe annet. Så ut fra det her kan vi lese oss til at jo, åndsverkloven gjelder også kort/papir kreasjon. Et åndsverk er et åndsverk uavhengig av om man har økonomisk vinning av det eller ikke, men hvor går grensene? Apple har 1300 advokater dedikert til og lete etter brudd på deres lisenser til en hver tid, og det synes jeg sier mye om hvor vanskelige grensene er når de kan ha så mange advokater som til enhver tid er fylt opp med jobb.

Nå er det vel ikke så intenst i vår herlige verden av papir, og grensene der er kanskje enda vanskeligere en andre steder. Så jeg har faktisk tatt en privat prat med en av mine media lærere som underviser i nettopp dette med lisenser. Og jeg viste ham noen kort og spurte om det er straffbart og kopiere et kort. Han sa at det er helt klart straffbart, men for at det skal være straffbart så ville begge kortene blitt presentert for en dommer og om dommeren mente at dette var helt klart en kopi, uten tvil, ja så ville man bli fremstilt for retten. Så lifter man et kort uten tillatelse, kan det faktisk gå galt. Bruker man detaljer fra kortet eller ideen bak det, så er man sikker på at man ikke gjør noe galt. Selv om jeg sterkt tviler på at noen fra vår verden ville blitt fornærmet over og bli liftet, så skal man kanskje aldri si aldri? Og siden det ikke er noen vinning og snakke om her heller, så er det vel kanskje lite trolig at det vil bli brukt ressurser på det. Men vi kunne kanskje vært litt flinkere til og fremsnakke hverandre, og linke til hverandre. Noen vil liksom ikke helt bli fersket i og lifte/kopiere noen andre, og det har jeg skrevet om tidligere i en nybegynner artikkel, og det gjelder virkelig ikke bare for nybegynnerne! Jeg lider litt av syndromet jeg også, og jeg er heller ikke den flinkeste til og gi kreditt til alle jeg blir inspirert av, men jeg lover iallefall fra og med nå og bli flinkere.

En lisens jeg synes hadde passet oss papirelskere perfekt er GNU-lisensen populært kalt copyleft lisensen, da den er motsatt av copyright. Den gjelder som regel for software, og gir deg tillatelsen til og kopiere og endre som du vil, så lenge du distribuerer den under de samme forutsetningene. Og det synes jeg virkelig gjelder oss også, og det kan vel spørreundersøkelsen bekrefte. Her spurte vi om: Er det greit at noen lifter (etterlikner) dine kort? Og svarene vi fikk var som følger:

Ja, men det er kjekt at de linker tilbake til meg: 49
Ja, men jeg ønsker ikke at de kopierer kortene, de må sette sitt eget preg på de: 33
Ja: 21
Ja, men jeg vil at de skal henvise til meg: 11
Nei: 0
Nei, det er ikke greit: 0
Jeg er usikker: 0

Jeg synes det er så herlig at ingen svarte nei, eller usikker, det viser at vi i det store og hele er varme mennesker som liker og dele og inspirere. Så takk til alle dere som deltok i undersøkelsen, dere er noen helt fantastiske mennesker, og kanskje er det en av dere jeg skal utfordre meg selv til og lifte. Dessuten skal jeg herved slutte og legge bilder i inspirasjons mappa mi på pc slik jeg gjør nå, for når jeg gjør det, så er det mange som ikke merker bildene sine, så da aner jeg jo ikke engang hvem jeg har hentet inspirasjon fra.

 

Translate »