De gode gamle albumsidene

For veldig mange startet scrappeeventyret med å lage fotoalbum hvor man pyntet sidene litt med klistremerker og bånd og det å lage noen enkle kort. Slik startet også scrappeeventyret for meg. Da jeg fikk barn, lagde jeg også album, hvor jeg etterhvert pyntet sidene mer og mer. I disse albumene trenger man flate albumsider. Det er også lurt med plastbeskyttelse, slik at små barnefingre kan bla i sidene uten å lage merker. 


Type prosjekt: Project life side – PL og layout
Stilart: Grunge, lag på lag og mixed media
Teknikker: Stempling og lag på lag.
Pynt/dekor: Dies: Hello fra Kaisercraft og fra Studiolight Collectables fra Kaisercraft, binders, dekortape fra ulike leverandører. Ark er fra Studiolight.  PL lommer fra Becky Higgins. Collectables og trefigurer fra Kaisercraft, Stensil fra Tim Holtz, dekortape fra ulike leverandører. Plast overlay. Albumlommer fra Becky Higgins.


Etter hvert har det kommet til mange nye scrappere som lurer på utrykk som Project life og layout.  Disse sidene kan gjerne brukes om hverandre i et album, og skaper variasjon i albumet. Jeg har også sett flere spørre etter tips til albumsider som faktisk skal i album, og ikke tredimensjonale layouter overlesset med masse pynt. Denne artikkelen er en inspirasjon og litt oppklaring i begreper.

Det er to hovedtyper albumsider som lages. Project life, hvor plastlommen er oppdelt i mindre deler, slik at du kan sette inn egne Project life kort, eller kutte til ark i riktig størrelse selv. Du har også de vanlige albumsidene som vi kaller layout. Når du skal ha disse i lommer, må man passe på tykkelsen på siden, men det betyr ikke at siden må være enkel og uten pynt. Bruk lav pynt, som washi tape, stempler, diecuts, binders, tags, brads, trefigurer, enkle blomster, charms og bling.

Jeg synes ofte der er litt vanskelig å bruke veldig private bilder på layouter og prosjekter som skal legges ut på nett. Derfor forblir mange av mine private sider i album, uten å legges ut. Her har jeg valgt å lage to sider med litt selfiebilder og med litt selfie tema.

 

Project Life

Begrepet Project life, også kalt lommescrapping på norsk, ble skapt av Becky Higgins. Det var laget som en variant av å lage albumsider i en travel hverdag, som skulle gå kjapt. Jeg har møtt Becky ved flere anledninger og hun er en fantastisk dame med mye pågangsmot.

Albumsidene til Project life kommer i ulike størrelser. Felles for disse er at plastlommene er delt inn i lommer. Den PL siden jeg har laget under, består av 6 lommer i størrelse 4″ x 6″. Når jeg lager PL sider, bruker jeg egentlig sjelden PL kort, men heller vanlige mønsterark. Poenget med PL sider, er at bildene kommer i fokus. Det er fint å bruke mange mindre bilder, lime inn lapper med forklarende tekst, pynte med tape, diecuts og annen pynt som ikke er veldig tredimensjonal. Mange lager veldig enkle PL sider. Jeg liker derimot at det skjer litt på siden og at den inneholder mye detaljer.

Jeg synes det er fint å bruke flere bilder med samme tema på en PL side. Her ar jeg valgt 4 selfiebilder fra ulike steder i verden. Cromer i England, Nevelfjell i Norge, Hollywood Boulevard i California (US) og Kyoto i Japan.

Jeg liker at sidene er forseggjorte og har mye detaljer, selv om siden ikke er tredimensjonal. Her er det godt å finne sin egen stil.

 

Layout

Det som skiller Project life og layout er først og fremst at en layout lages uten å dele siden opp i ulike kort. En layout kan lages i ulike størrelser, litt avhengig av albumet du har. Ellers er det vanlig at bildene har fokus på en Project life side, mens pynt og stasj får litt mer fokus på en layout. På en Project life side brukes ofte flere bilder, mens det ofte brukes et eller to bilder på en layout. Her er det ingen regler uten unntak, og mange variasjoner.

 

En layout kan ofte lages som en layout som skal i album (og er flat), uten for mye stasj, eller en veldig pyntet og tredimensjonal layout. De personlige layoutene som skal i album har ofte ganske personlige bilder av familie, ferieturer og de store begivenhetene. Layouter som er tredimensjonale, med veldig mye pynt, er ofte layouter som er laget for å vises på nett. Bildene er ofte ikke så private, men kan ofte være mer kunstfotoer med vakker natur, av søte dyr eller barn. Bildene er ofte valgt med omhu. Her er det teknikker og produkter som står i fokus. Denne layouten er en flat layout som kan legges i album. Min stil er imidlertid å lage albumsider med mye detaljer, hvor teknikker og produkter ofte er i fokus og hvor bildene ikke er så veldig private. Bakgrunnen for dette er fordi jeg ofte lager layouter som designer, hvor produktene og teknikkene skal stå i fokus. Jeg har måttet endre måten jeg lagde albumsider på for å ha en reel sjanse som designer i et tøft marked på verdensbasis. Etterhvert har detaljene i arbeidene blitt en del av min stil. Lager du albumsider kun til ditt eget album, kan du gjøre akkurat som du vil med albumsidene dine. Har du en designerspire i magen, er vurderingen en annen.

Bildet her er tatt like utenfor Tokyo.

Lykke til med produksjonen av herlige albumsider.

 

Translate »