Det er dessverre slik at det kommer tider i livet med vanskelige situasjoner som livstruende sykdom, og dødsfall, og det er ikke alltid like lett å vite hva som er passende oppførsel. Hva er forventet og hvordan håndterer man det? Det finnes nok ingen fasitsvar, for vi er alle så forskjellige, og alle håndterer vi ting på våre helt unike måte. Men å vise litt omsorg igjennom et kort kan for mange være en god løsning. Siden vi er veldig forskjellige der også, tenkte jeg og guide oss alle litt igjennom forskjellige typer kort.
Når noen i nær omgang blir livstruende syk er det noe som preger oss sterkt i hverdagen, og i sosial omgang er det nesten mer ubehagelig for den pårørende enn for den syke fordi man ikke vet hva man skal si eller gjøre. Hva slags kort man lager er preget av hvor nærme denne personen står deg. Alder, religion, gemytt, hva slags sykdom, og er den syke klar over sin egen situasjon?
SE OGSÅ: MARGITHAS KONDOLANSEKORT
Når det kommer til stil, form og farge så pleier de fleste og holde seg tradisjonelt til hvit, kraft, grå og blå farger, enkle i stilen og avlange i formen. Fjær og enkle blomster er gjerne hovedmotivet. Det er når det kommer til tekst at man kanskje må passe seg litt. Kortet under her er en trygg klassiker. Den er nøytral i farger og tekst. God bedring er også ofte brukt, men mange forbinder kanskje det med noe man kaster ut av seg når kollegaen snufser og må gå hjem i senga med en forkjølelse. Og for den som er syk kan det bli en ekstrem klisje som bringer frem aggresjon om man har fått dødsdommen, for det er jo da ingen sikt til bedring.
Man kan heller gjøre det litt mer personlig innvendig. Jeg var så heldig å få noen tips fra en som har vært igjennom det og miste noen, når jeg måtte lage mitt vanskelige kort, og jeg deler de her med dere.
♥Det er få ting som har satt skikkelig spor i mitt hjerte….du er ett av de…
♥Minner kan ingen ta fra oss uansett hva som skjer, selv ikke døden.
♥Det gjør meg vondt at historien skulle ende slik, men en ting er sikkert, verdens beste engel blir du uansett….og jeg vet du vil få det godt der du kommer…og du vil alltid ha en spesiell plass i mitt hjerte til vi møtes igjen, jeg ser virkelig frem til den dagen.
Her er et kort som også er veldig nøytralt, men samtidig litt mer personlig, uten at man beveger seg ut på utrygg grunn. Jeg har også funnet en liten artikkel skrevet av en kvinne som lå for døden i 2011, og hun deler noen tips for pårørende om og håndtere situasjonen, og hva man kan ta med, og hva man skriver på kortet. Artikkelen finner du her.
Så er vi da ved de personlige kortene. Kortet under her er litt mer kreativt og fargerikt. Teksten har jeg snappet opp et eller annet sted på Etsy mener jeg og huske, jeg beit meg merke til den, og oversatte den til norsk når jeg nå skulle lage et kort. En annen tekst jeg virkelig har lagt merke til som jeg nok også en gang kommer til og lage kort av i fremtiden er: Vær så snill og la meg være den første til og slå nestemann som forteller deg at alt som skjer har sin grunn, også med liten skrift: Lei for at du må gå igjennom dette. Selv om det kan være vanskeligere og lage et slikt kort til noen som står en virkelig nært er det viktig å huske på at mennesket bak er det samme som du alltid har kjent, og har de forsont seg med sykdommen sin, så tåler de mer enn du tror. Har de ikke forsont seg, skal man kanskje trå litt varsomt fortsatt. Men det kan hjelpe å sette seg inn i situasjonen selv. Om det var du som lå der, ville du at alle skulle være gravalvorlig rundt deg, eller ville du satt pris på litt leven?
Ved dødsfall gjelder de samme tingene som ved livstruende sykdom. Man pleier og bruke samme farger, men mange bruker her mye mer pynt og effekter. Store kors, lag på lag, blomster og blonder. Mange velger og fortsatt holde det enkelt. Kortet under her er mitt første vanskelige kort, og det ble laget for mer enn to år siden. En av rådene jeg fikk den gangen og som jeg har holdt meg til i ettertid er og ikke bruke ordet kondolere så fremst ikke den pårørende er passert 60 år. Det kan virke som om den yngre generasjonen har utviklet en aversjon mot ordet, og da er det like greit og bytte det ut med dypeste medfølelse, eller sympati.
Når man lager disse kortene er det ikke rom for humor, men man trenger heller ikke lage de så stramme at de blir upersonlige. Jeg kom over en artikkel som gir gode tips til hva man kan skrive inne i slike kort som det her, og den finner du her.
Så håper jeg du nå plukket opp et tips eller to, og at du er litt tryggere om du må lage et “vanskelig” kort. Og har du et godt tips du vil dele med oss, så legg igjen en kommentar, så legger jeg gjerne inn flere tips og råd i artikkelen etterhvert.