,

Elektroniske kuttemaskiner – Silhouette – Cricut og Brother ScanNCut

Elektroniske kuttemaskiner har blitt mer og mer populære i løpet av de siste årene. Mange strever litt med hva de skal velge. Jeg har selv brukt Silhouette i 10 år, og har hatt stor glede av den. Mine anbefalinger er nok litt preget av det faktum at jeg er litt Silhouettefan, at kniver og matter er greit å få tak i, og at supportnettverket her i Skandinavia blant er ganske stort. Skal du velge maskin og er litt over middels interessert, er dette artikkelen for deg. Hvilken maskin du lander på avhenger litt av ditt bruk. Er du helt nybegynner – anbefaler flere her Cricut, som er enklere i bruk. Vil du design motiver selv, anbefaler flere her Silhouetten.

Hva kan jeg lage med en elektronisk kuttemaskin?

Hvorfor ha en elekotronisk kuttemaskin? Du har uvante muligheter med en elektronisk kuttemaskin. Driver du med papirhobby, har du sikkert et utall av dies. Disse koster en liten formue for hver dies. Hva om du kunne kutte alle skrifttyper du har på pcen?  Tenk å kunne sette sammen til dine egne ord i sammenhengende skrift og med skygge “God klem”, “Gratulerer”, “En liten jente” eller lignende og kutte disse i den størrelsen du ønsker? Eller om du kan kutte ut kortbaser, diecuts, tags, sirkler, egne stensiler, klistremerker og vinyl?

Med vinyl kan du med klistremerke bakpå kan du lage masse fint. Eksempler er stickers som kan festes på veggen, på kopper, matbokser, navn på båt, tekst på julekuler eller skilt på veggen. Vinyl kan du også få med mulighet til å feste på stoff (må varmebehandles og presses på). Her anbefales en strykepresse i tillegg. Du kan bruke stykejern, men erfaringen er at boktavene faller av ganske raskt igjen etter vask ved bruk av strykejern.

De fleste i Norge bruker nok digitale kuttemaskiner til vinylprosjekter. Under har jeg laget navn på båten Her er det brukt Hexis utendørsvinyl. Det er kuttet på Portrait, på et A4 ark, i flere deler og satt sammen til et lengre navn.

Her er det brukt vinyl til tekstil. Trykket er tekst under fotsålen på sorte sokker, og var gitt som kalendergaver et år.

Her er det brukt klistervinyl på julekulen. Kulen har fått et lite bånd og lagt i en eske. Esken er tegnet utifra kulens mål i Silhouette studio og kuttet med Portrait.

Her er det brukt et treskilt fra Rayher. Dette er malt. Så er det laget stensiler med Silhouette. Sort hobbymaling er brukt over stensilen.

Lampen er designet i Silhouette Studio og kuttet i papir med Silhouette Portrait. Malen på lampen ble publisert i Ett Trykk i oktober i 2013.

Denne bilen lagde jeg første modell uten å bruke elektronisk kuttemaskin, for 11 år siden. Den var laget kun med papir, saks, skalpell og papir (med gratis mal i bloggen min). Året senere fikk jeg min første Silhouette, og da lagde jeg om min egen mal til Silhouette fil. Denne har dermed vært enkel å reprodusere helt ned til 2cm størrelse. Bilmodellen har vært puttet inne i julekuler og eksplosjonsbokser.

Esken under er tegnet i Silhouette studio og kuttet med Silhouette Portrait. Slike esker er kjempekjekt å lage med Silhouette, da produksjonen går relativt kjapt og blir nøyaktig. Her kan du lage opp og selge med relativt knapp tid brukt. Dersom du har designet boksen og filen selv, har du også rettighetene til å selge produktet som er laget med filen. Teksten er fra Silhouette store.

Du finner et utall av nettsider med inspirasjon. Her er noen steder du kan starta:

 

Hvordan lærer jeg å bruke maskinen og programvaren?

Når du nå har sett mulighetene, og vet at det å lage raske gaver og produkter for salg egentlig kan gå fort med en elektronisk kuttemasin, så skal det også sies at du er ikke ferdig utlært i det du får maskinen i hus. Da starter læringskurven. Du må beregne å sette av god tid til å lære deg programmet og maskinen. Har du muligheten til å delta på kurs, anbefales det. Last ned manualer (ligger gratis på nett), se tutorials, søk og lær. Prøv deg frem og test ut. Meld deg inn i grupper på facebook med andre som har lignende maskin. Der kan du få mye hjelp. Husk bare, at dersom du er nybegynner og trenger veldig mye hjelp, er det bedre med et kurs eller lese seg opp litt før du spør noen få om veldig mye. Det er mange som hjelper, men det er også mange som bruker kuttemaskinen sin til å produsere varer som de selger, og det er ikke alle som ønsker å miste sine egne kunder ved å utlevere alle bedriftshemmelighetene 🙂

 

Forskjellige typer Silhouette

Du har forskjellige typer av Silhouette kuttemaskiner (Cameo, Portrait og Curio). Hovedforskjellen på Cameo og Portrait er kutteflaten og størrelsen/tyngden på maskinen. Portrait tar i utgangspunktet A4, men lengden kan økes. Cameo tar i utgangspunktet 12″ x 12″, men her kan også lengden økes. Curio, kan i tillegg embosse, men helt ærlig – tar denne embossingen tid og er ikke veldig pen, om du er litt dreven i embossing. I tillegg er det ulike versjoner av de ulike maskinene ettersom nye versjoner er kommet. Det er ofte ikke så store forskjeller, men små utviklinger som blåtann, nye funksjoner, mulighet for nye typer kniver, to kniver og mulighet for å kutte dypere. Silhouette har også maskin til å lage stempler (Silhouette Mint) og 3D printer (Silhouette Alta), men disse vil ikke bli tatt med her.

 

Forskjeller og likheter mellom maskinene og programvarene

I en sammenligning mellom Silhouette (Cameo 3) og Brother ScanNCut (CM350)) i Smarter crafting bloggen, ble Silhouette kåret til den beste maskinen av disse to. Her påpekes det at Brother ScanNCut sin scannefunksjon kan være litt unøyaktig. Silhouette har egen programvare for å scanne og kopiere flere like motiver – PiXScan. Med ScanNcut, kan du få en ekstra lang kuttematte som tar 24 inch. Derimot kan du med Silhouette,  kutte mye lengre om du ønsker dersom om du bruker feks vinyl. Med Cameo har du to holdere til penn eller kniv. Det betyr at du kan spare deg tid om du vil tegne med to penner, en penn og en kniv eller to kniver. Om du har Silhouette Portrait, istedet for Silhouette Cameo, har du fremdeles bare en kniv/penneholder. ScanNCut har bare en kniv/penneholder. ScanNCut har en litt stor LCD skjerm der du kan gjøre endringer på designene.

Du trenger ikke datamaskin for å bruke ScanNCut. Med Silhouette, trenger du å bruke den sammen med en datamaskin og Silhouette programvaren. Du har imidlertid større redigeringsmuligheter i programvaren på en datamaskin, enn på en skjermen som følger ScanNCut maskinen. Mer at det anbefales datamaskin (stasjonær eller bærbar) og ikke Ipad, mobil eller lignende som kobles til Silhouetten.

Savana´s Design sammenligner Silhouette, ScanNCut og Cricut og her trekker hun frem Cricut som vinneren.  Her sies det at kutteområdet til Silhouetten er maks 12″ x 10″ (Cameo). Bruker du orginalmatter, skal den ta 12 ” x 12″. Bruker du kortere matter, klarer den ikke å kutte hele lengden, siden hjulene som drar matta mister festet sitt om de kommer utenfor matta. Her er det imidlertid viktig å vite hvordan man skal bruke maskinen, og kutteflaten er mye lenger enn 12″ om man vet hvordan man skal unngå problemet. I denne sammenligningen påpekes det at Silhouette sin programvare er litt vanskelig å sette seg inn i. Egentlig er programvaren grei, men det er mye finesser som ikke helt gir seg selv. Her finnes det noen manualer du kan laste ned fra nett og mye tutorials. Dersom du er nybegynner er kanskje Cricut fint, men dersom du skal designe mye selv, anbefaler jeg Silhouette fremfor Cricut.

I denne videoen går Betsy gjennom Cricit, Silhouette Cameo 3, Brother ScanNCut og GCC Icraft. Videoen er nyttig, for du får se hvordan maskinene ser ut i forhold til hverandre og det blir gått gjennom hvorfor den ene typen maskin er å foretrekke fremfor den andre i ulike situasjoner.  Her går også Betsy litt igjennom de ulike programvarene til maskinene for å sammenligne dem. Betsy peker her på at hun foretrekker programvaren til Cricut, som er enklere enn for de andre maskinene. Den passer godt for en nybegynner, men du har ikke så stor mulighet til å designe ting selv i programvaren, i forhold til de andre maskinene.

Betsy påpeker også at både Silhouetten og ScanNCut er ganske høylytte når de er i bruk, i forhold til Cricut.  Av disse maskinene er det bare Cricut som må ha nettilgang for å fungere. ScanNCut kan du bruke både uten datamaskin og nettilgang, mens Silhouetten kan du bruke bare med datamaskin, uten nettilgang. Dersom du skal designe filer selv, anbefaler Betsy Silhouetten. Her er det viktig å vite at dersom du skal kjøpe filer i feks svg format, så må du kjøpe programvare (Silhouette Designer Edition) for å kunne bruke disse filene. Gratisprogramvaren bruker kun Studio filer.

I denne videoen sammenligner Ken maskinene ScanNCut, Cameo og Cricut. Han måler hvor for de jobber, presisjon på arbeidet, Print og kutt funksjonen, Skrive og tegne test . Tilslutt sammenligner han maskinene og her anbefaler Cricut for nybegynnere, Silhouette for de som er litt tekniske i forhold til programmet og vil designe selv . ScaNCut har dyrere ekstrautstyr enn de andre to maskinene. Kniver og matter er forbruksvare, så høye priser på disse kan  gjøre maskinen dyr i bruk.

Håper dette var nyttig for deg som lurer på om du skal skaffe deg elektronisk kuttemaskin, og er usikker å hva du skal velge.

Translate »