En gelli plate är allt du behöver

0 168

Det finns få saker som är så tillfredsställande som att förvandla ett helt vitt papper till ett unikt mönstrat papper med en gel press. Och nu när självaste Jennifer McGuire nyligen visat upp ett antal tekniker kan stiger gelprinting i popularitet igen. Med rätta.


Type prosjekt: Kortskapande med egengjorda bakgrunder
Anledning:  påskkort, födelsedagar
Stilart:  Classic
Teknikker bruk: gel printing, stämpla, stenciliering
Pynt/dekor: Diecuts, spets, embossingpulver
Hovedfarge: Blått
Utstyr som er brukt: Gelli Plate, Distress Oxides, Dylusions stenciler, Sizzix Dies, Altenew dies, stämplar, stenciler, Dina Wakely stämplar


En gel plate är som en centimetertjock geléplatta som du kan ha färg på, göra mönster och sen trycka det på ett papper. Det vanliga är kanske att jobba med akrylfärg på sin gelplate. Men mindre kladd, snabbare och minst lika snyggt blir det om man jobbar med sina vattenlösliga stämpeldynor t.ex Distress inks eller Distress Oxides.

Jag börjar med att dutta dynorna över plattan i tre färgränder vertikalt från ljust till mörkt. Jag använder mig av slät tjock vit cardstock i A4-format dvs ungefär lika stort som min gel platta. (Går att köpa i olika storlekar) Sedan rollar jag med en brayer från ljust till mörkt vertikalt så att färgen blir jämt utspridd. Sedan trycker jag pappret mot och stryker med handen med ett fast tryck så att jag får ett bra avtryck. Första lagret gjort.

Nästa lager väljer jag en av färgerna. Färgar in hela Platen och lägger sedan en stor stencil över med cirkelmönster. Sedan trycker jag lager två.

För lager tre busar jag lite med färgerna. Duttar lite fläckvis med färgerna, rollar med brayern lite hit och dit. Sedan vrider jag stencilen för att flytta cirklarna lite och trycker en sista gång.

Gör så många lager som du tycker. Testa med stenciler och olika sätt att färga in. Det behöver inte vara ett huvudmotiv a la mönstrat papper som du siktar på utan bara en mjuk, lite intressant bakgrund till dina kort.

Hela processen är väldigt avkopplande så gör ett par ark och bestäm efteråt vad du vill använda dem till. Så här blev min bakgrund ut, tillskuren för ett av korten.

Mitt A4 ark blev till tre bakgrundspaneler för kort i Slimlineformat. En ganska oansenlig bakgrund men som blev perfekta bakgrunder för dessa kort.

Först ett kort där jag stämplade en bukett tulpaner från Altenew på:

Jag har färglagt stämpelmotivet, stämplat med stämplar från Darkroom Door och Visible Image i hörnen, skurit ut texten som jag embossat med glittrigt embossingpulver.

Kort nummer två blev ett fågligt kort med stämplar från Dina Wakely:

Här har jag använt Altenews stencil med löv ovanpå och även skurit ut löv från en Altenew die.

Det sista kortet fick bli ett påskkort:


Haren är en Sizzix  die och löven kommer från Altenew, infärgade med Distress ink. Även här är texten embossad med glitter.

Det slår mig att jag inte använt en enda bit mönstrad papper på mina kort. Kanske behöver man med en gelli plate inte köpa mer mönstrat papper? 😮 Sen skrattar jag länge länge åt min villfarelse. 😉

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More