En scrapbook fra fortiden

I årene fra 1795 til 1834 laget Anne Wagner fra Storbritannia en scrapbook kalt “Memorials of Friendship”. I boka finner man sider Anne Wagner selv laget, sammen med bidrag fra venner og slektninger. Boka inneholder håndskrevne dikt, notater, hårlokker, papirklipp, bånd og detaljerte skisser malt med akvarellmaling. 

Memorials_of_Friendship_verso_cover_page_Wagner,_Anne_Author_1795

Overfor ser du baksiden av Anne Wagners scrapbook “Memorials of Friendship”. Bakgrunnen på denne siden er trolig malt med akvarellmaling.

Anne_Wagner_collage_page

Akvarellmaling er også brukt for å lage bakgrunn på collage-siden du ser overfor. På siden ser vi også flotte papirutklipp i gull, noe vi i dag ville kalt diecuts og brukt kuttemaskiner til å lage.

Anne_Wagner_Sappho_by_Felicia

Denne siden i “Memorials of Friendship” mener man er laget av Anne Wagners 12 år gamle niese Felicia. Siden er kalt “Sappho” og er trolig en hyllest til den greske dikteren med samme navn.

To_Miss_Anne_Wagner._(Elizabeth_Venables,_Abergele,_29th_July_1803)

På siden over ser man en hilsen til Anne Wagner fra Elizabeth Venables som er skrevet i Abergale 29. juli 1803. Siden er pyntet med en hårlokk med bånd rundt.

Anne_Wagner_Mrs_Browne_of_Gwrych

Denne siden i “Memorials of Friendship” er dedikert til Mrs. Browne of Gwrych. Kanskje er det hennes gods vi ser tegning av på siden.

Anne_wagner_portrait_silhouette

Et silhouette-portrett som var festet til en av sidene i Anne Wagners scrapbook. Under ser vi et håndskrevet dikt. Det er ikke kjent hvem denne siden er tilegnet til.

Anne_Wagner_watercolours_detail

I boken finnes også vakre akvarell-skisser som av denne sommerfuglen, fjæret og skjellene.

Felicia_aged_12_to_her_aunt_anne_wagner_1795_to_1834

En annen side i boka som er laget av Anne Wagners 12 år gamle niese Felicia, og på denne siden er det skrevet en hilsen til Anne selv.

Wagner,_Anne_--_Author_GW_Wagner_13_Aug_1795

Også broren til Anne Wagner, G.W. Wagner, bidro i “Memorials of Friendship”. Dette flotte diktet skrev han til sin søster 13. august 1795.

The_Right_Hon_Viscountess_Kirkwall_Anna_K_1795_to_1834_Wagner,_Anne_AuthorDen siste av sidene i “Memorials of Friendship” som vi har klart å finne bilde av er en side tilegnet Anne Wagners venninne the Right Honourable Viscountess Kirkwall, Anna Kirkwall.

Anne Wagner har på denne siden latt det gå tydelig fram at den er tilegnet en adelig person. Både over hodet på kvinnen og i begge de to øvre hjørnene er det lagt til kroner. I tillegg er hele tittelen til kvinnen lagt til på venstre side av bildet.

Selvom Anne Wagner var tidlig ute med å lage scrapbook, var hun ikke blant de første. Allerede på 1400-tallet ble det laget bøker med oppskrifter, sitater, dikt og annet i England. Det er disse bøkene man mener er de aller første eksempler på scrapbooking.

Idéen med å lage en slik minnebok om vennskap er noe man kan ta med seg også i dag, over 200 år senere. En bok med sider som man tilegner venner og slektninger og kanskje vil de skrive en hilsen. Deretter kan man jo dekorere siden med ting som minner en om vennen/slektningen, for eksempel en kinobillett, en tørket blomst, en hårlokk eller annet. Hvem vet, kanskje er det din vennebok noen sitter og beundrer om 200 år?

Alle foto: New York Public Library Archives
Wikimedia Commons, Public Domain,
Rule of the Shorter Term for US works (Norway)

Artikkelen ble første gang publisert 2. mai 2015.

 

close

SCRAPPENYTT FRA TPC! ABONNÉR PÅ DE NYESTE ARTIKLENE FRA TPC!

Les TPCs personvernerklæring for mer informasjon

.