Flere liker å lage bokser og esker og noen har også videreutviklet det til andre 3D-prosjekter i tillegg. Det finnes mange maler på bokser og esker og også maler på ulike tredimensjonale ting. Har du kuttefiler og en elektrisk kuttemaskin eller ulike dies kan du også lage forskjellige figurer og bokser med disse. Når det kommer til det å designe dette selv, er dette noe helt annet og utfordrende på et helt annet plan, men desto mer gøy. I denne artikkelen skal jeg gå igjennom litt om hvordan du kan lage enkle 3D-prosjekter selv. Jeg kommer ikke til å ta tak i avanserte 3D-prosjekter i denne artikkelen, da det er en helt annen historie.
Forstå hvordan man bretter enkle 3D-prosjekter
Om du ikke er helt fortrolig med hvordan du skal bygge 3D-prosjekter eller bokser, må du starte med det enkleste. Jeg har møtt mange som tror det er enkelt å lage ting i 3D og å bygge 3D-former, uten at de egentlig forstår grunnprinsippene. Mange tror for eksempel at de kan kjøpe seg en kuttemaskin og automatisk kunne designe egne 3D-figurer selv, bare ved å ha kuttemaskinen. Det er å bygge og lage avanserte 3D former er faktisk helt umulig, selv med elektronisk kuttemaskin, om du ikke har kunnskap om hvordan du bygger elementære 3D-former.
Den enkleste formen som er viktig å forstå hvordan man lager er en kube. Dette er basisen for å lage bokser. I prinsippet kan du tenke deg at du har vegger som skal brettes sammen. Veggene kan kuttes ut hver for seg og limes sammen, men det er vanlig (om du ikke bygger av tykk papp) at man tenker at noen av veggene henger sammen og har en brettekant mellom noen av veggene. Når det er sagt, er det mange måter veggene kan brettes sammen på. Dermed kan det egentlig være mange ulike maler for samme type boks. Denne videoen viser ulike prinsipper for hvordan man kan brette en kube.
Skal du lage en eksplosjonsboks, så er det denne teknikken du bruker når du lager selve boksen. La bunnen være i midten og de fire sidene brettes opp fra midten.
Når du lager en boks eller 3D-prosjekter av papir, er det viktig at du har “limekanter”. Dette er kanter som brettes inn under tilstøtende side av boksen, og gjør at du kan lime sammen boksen uten at du får stygge limekanter utvendig.
Samme teknikken brukes egentlig når du skal lage bokser som ikke har helt like sider. Da lager du noen av sidene kortere. Synes du det er vanskelig å se hvordan malen skal lages, kan du klippe ut sidene du skal ha og forsøke å legge sidene ved siden av hverandre slik du kan brette de. Tape sammen og forsøk å brett. Slik teknikk brukes blant annet til lokket på en eksplosjonsboks. Her er en slik type boks (med forsterkning av sidene) hvor boksen fungerer som en skuff i lokket:
Så kan man pynte og gjøre det man vil ut av boksen. Boksen under er pyntet som et gammelt kamera. Den er laget av tykk kartong og sidene er derfor kuttet enkeltvis ut av kartongen, for så å limes sammen med lerretstape.
Dette lerretet er snudd feil vei og bygd opp et 3D-motiv inni. Koffertene som jenta sitter på er bygget etter samme prinsipp som eskene over. Her er kraftkartongen embosset før den er brettet. Lampen er også bygget etter samme prinsipp, men er fire sider som er limt sammen. Lampen har masse detaljer og er derfor kuttet med Silhouette-kuttemaskin. Kuttefilen er laget av et bilde av en lampe som jeg tok i England.
Det å lage selve boksen er ikke så vanskelig. Derimot krever det litt å pynte boksen slik at den ser ut som et kamera. Flere har spurt om en mer detaljert fremgangsmåte på dette, men det er ikke så lett å gi. Pynten er bygget opp lagvis, med flere lag papp for å skape de ulike dimensjonene. Mønsterarkene er her kuttet med Silhouette, og i forkant er alle kuttelinjer tegnet i Silhouette studio. Har man litt kunnskap, så kan man også lage dette selv, uten oppskrift ut i fra bildene. Denne var laget som Design Team søknad det andre året jeg var med hos Kaisercraft.
3D-prosjekter med en figur som to motstående sider
Du kan også bygge tredimensjonale figurer med å for eksempel bruke dies og legge en remse med papir mellom.
Denne bilen er laget med denne teknikken. Bobla er en dies fra Rayher. Det er lagt en stripe med papir mellom diecutsene, hvor det er klippet til ruter. Så har jeg tatt av litt med ekstra pynting. Støtfanger, vinduskarmer, ratt, hjul og annen pynt er tegnet i Silhouette studio og kuttet med Silhouette. Dette er så små detaljer, at man rett og slett er må ha en form for kuttemaskin for å få kuttet dette pent. Det er vanskelig å få til for hånd med skalpell.
Dette fuglehuset er også laget på samme måte. Huset er en Rayher dies. Det er lagt en stripe med papir mellom diesdelene. På taket har jeg laget en litt bredere stripe for å få litt bredere tak.
Denne kurven er også laget med samme prinsipp. Du finner malen til kurven i bloggen min: Gift Basket with template
Her er det brukt samme teknikk med dies av heksesko. Her har imidlertid ikke stripen som ligger mellom diecutsene lik bredde hele veien, men er tilpasset skoen. Dette krever litt mer 3D forståelse for å få det til riktig.
Litt mer avanserte 3D-prosjekter
Det å lære andre avanserte former som bokser formet som pyramider og kuler, kjegler og sterner er litt mer avansert. Her må du i utgangspunktet tenke hver side for seg, med brettekant til en side ved siden av, og limkanter der det ikke er brettekanter. Synes du dette er vanskelig å jobbe med, anbefaler jeg denne nettsiden, – Templatemaker – hvor du kan få hjelp til å lage dine egne maler til dine egne figurer.
Finne maler på nettet
Det finnes veldig mange maler som ligger på nettet. Du kan nesten finne det meste. Du kan også finne ganske mange dies og kuttefiler til å bygge 3D og esker, om du ønsker det. Maler er lette å søke opp om du bare bruker riktig søkeord eller leter på riktig sted. Jeg anbefaler å søke med engelske ord. Bruk You Tube, Pinterest eller følg noen blogger du vet har mye maler som ligger i bloggen. Noen artikler og bloggposter har også lister over ulike tredimensjonale prosjekter.
Jeg har også sett at flere ikke orker å ta søkejobben eller å prøve å ut hvor ting ligger selv. Et lite råd er å prøve søke opp en del selv før du spør om hjelp. Den kreative prosessen med å finne ut hva og hvordan du skal lage ting, tar for de fleste mer tid enn det å lage det. Det er viktig at du “gidder” å ta denne jobben. Synes du det er vanskelig å vite hvilke ord du skal søke på for å komme i gang, så kan det være lurt å spørre.
Noen synes det som er artig er å lage det meste selv fra bunnen av. Jeg synes for eksempel at den morsomme prosessen ligger i selve designet. Men på en annen side, er jeg klar over at alle ikke er helt der. Jeg vet at det er noen som mener jeg ikke er helt riktig skrudd sammen, og humrer litt av det. Veldig mange vil heller bruke en annen sin mal eller kuttefil. Dersom du bruker en mal eller kuttefil noen andre har laget, skal du i ren høflighet fortelle hvor du har funnet malen eller fått kuttefilen om du publiserer det du har laget. Her er det superviktig at du nevner personen eller nettsiden til personen, hvor du har funnet kuttefilen. Du må på ingen måte, si at du har funnet malen eller filen på Pinterest, Google, Internett/nettet, Instagram, Facebook eller Snap chat. Det å oppgi riktig kilde er litt viktig, ettersom den som har laget malen eller kuttefilen fortjener å bli nevnt, og det gir en mulighet for andre å finne malen eller kuttefilen.
Jeg får veldig ofte spørsmål om maler på 3D ting jeg lager. Somregel hjelper jeg mye i forhold til maler, og publiserer mye maler i bloggen min. Men, det er viktig å forstå at det ikke er alt som det kan gies maler og tutorials på. Noen prosjekter, er så avanserte og rett og slett å regne som små kunstverk, med 100 timers arbeid når du har lang erfaring med å jobbe med papir og 3D. På slike prosjekter hjelper det ikke å få en mal for å bygge det. På slike prosjekter må man kunne det til fingerspissene.
Dersom du har lyst til å lage en egen mal, er dette som regel i orden. Pass da på at det du lager mal på ikke er en “blåkopi” av det du har hentet ideen fra. Det vil si at produktet kan gjerne se ganske likt ut, men brettingen og målene må være annerledes, og din egen vri. Som vist i øverste video, er det som regel flere måter og brette på.
Avanserte 3D-prosjekter
Skal du lage avanserte 3D-prosjekter, men synes det er vanskelig å designe selv, anbefaler jeg kjøp av en digital kuttemaskin som feks Silhouette eller Scan and Cut. Du finner masse fine 3D filer på nett.
Lykke til med brettingen.
Videoene i denne artikkelen sees via en link direkte på You Tube.
Her finner du mer inspirasjon til ulike papirprosjekter: Papercraft – Papir hobby – Papirhobby – Papperspyssel
Nøkkelord dansk: 3D projekter, Papirhobby
Nøkkelord svensk: Papperspyssel