Et W-fold kort

Jeg måtte ind på YouTube og søge mig igennem forskellige video’er med emnet “different card folds” for at finde ud af, mit kort faktisk hedder et W-fold” kort. Ja ja godt, at vi papir-nørder har både YouTube, Pinterest og Instagram.

  • Type projekt: Kort
  • Anledning: Jul
  • Stilart: W-fold kort
  • Teknikker brugt: Udstansning, foldning.
  • Pynt/dekor: Glitterkarton
  • Hovedfarve: Pink og hvid
  • Medie: Farvepulver
  • Udstyr som er brugt:  Big Shot Stansemaskine.

SE OGSÅ: BRETTEKORT I KORTLAGING

Det, jeg vil vise idag, er jo et julekort. Jeg laver glad og gerne julekort året, men mit tema idag er som sådan ikke, at det er et julekort, men selve foldningen af kortet og kan laves på alle tider af året.

Jeg nyder rigtigt meget at lave kort med en eller anden form for scene og der er jo mange muligheder…og en af dem er så det her W-fold kort. Et W-fold kort kan laves på flere måder. Bl.a. er der forskel på, hvor stor man laver W-fold siden inde i kortet. Man kan f.eks. lave det som bare et smalt panel med tekst på. Jeg har valgt at lave det i fuld størrelse – altså lige så stor som selve kortet, nemlig for at skabe den scene, at man åbner for et “rum”, når man åbner kortet, hvor man så har et dobbelt vindue, som giver mulighed for, at man kan bruge noget af det skønne Design papir, man måske har, som udsigt.
Jeg har en blok med det flotteste Stamperia papir, hvor jeg havde fundet arket med vintage julemanden, der kører forbi i sin kane.

Det motiv bestemte størrelsen på basiskortet – kortets yderside. Jeg starter med at klippe selve motivet ud i en kvardrat. Højden på kvardraten giver højden på kortet, da motivet skal fylde hele indersiden af basiskortet i højden – i mit tilfælde blev motivet 20 cm – og ca. 22 cm i bredden og når det foldes på midten og limes på basiskortets inderside, så fylder  det lidt over halvdelen af hver inderside. Grunden til, at motivet skal være lidt bredere end højere, skyldes at når den W-foldede del af kortet limes på, så skal det lappe over over motivet. Så mit færdige korts størrelse bliver 20×20 cm.

Så skal der skæres og foldes en modpart til basiskortets inderside – nemlig det W-foldede kort. Hvis man ser på et W, så skal de to ydersider limes ind i basiskortet flugtende basiskortets sider, sådan at W’ets midte danner en åben firkant ud fra basiskortet. Det er denne åbne firkant, der danner basis for mine vinduer, som skal stanses ud inden W-kortet limes på. Efter at vinduerne er stanset ud, lader jeg dem sidde i hullet og limer nogle tynde strimler over skærekanten på bagsiden, så vinduet forbliver i hullet.(Skyggen af disse strimler kan faktisk ses på nogle af mine fotos.

Når det er gjort, limes W-kortet ind i basiskortet. Når kortet er limet sammen kan det godt være svært at lukke eller åbne helt, hvis man ikke passer på, at åbne og lukke kortet idet man limer og limen stadig ikke er tør, så det sætter sig fint. Kortet skal ikke kunne åbnes 180 grader, da firkanten i midten skal stå kvardratisk med basiskortet, når det er åbent.

Og så skal der pyntes – både uden på og inden i, som det nu passer til motivet.

Translate »