Ett uppslag i min junk journal

Idag tänkte jag prata lite om junk journaling. Vad är det? Hur gör man och sedan som inspiration avsluta med ett uppslag i min junk journal. Förhoppningsvis blir du också sugen på att pröva!


Type prosjekt: Junk journal
Anledning:  Kreativ avkoppling
Stilart:  Whimsy
Teknikker bruk: måla, gel printing, klippa, riva, fästa, stencilering, m.m.
Pynt/dekor: ephemera, band, spets, chipboarddekorationer
Hovedfarge:   Rosa
Utstyr som er brukt: stämpelmotiv från Santoro, embossingfolder från Darice, Stenciler från Tim Holtz och TCW, och massa annat som blivit över och legat i mina gömmor


Vad är en junk journal egentligen? Som vanligt finns det inte ett svar på en sådan frågan utan det ligger väldigt mycket i kreatörens händer. Den blir vad du gör den till. För mig finns det stora likheter med min art journal – det är en kreativ lekplats som också är plats för tankar, känslor eller bara skapandelust och experiment. En stor skillnad är dock att en junk journal är tänkt att fyllas med överblivet, upphittat och återanvänt material.

Med det som utgångspunkt är denna min livs första junk journal gjord av återbrukade papperspåsar som jag fått till frukt. Jag har lagt tre stycken på tvären, varannan med öppningen åt vänster, varannan åt höger och sedan vikt dem på mitten och sytt en söm mitt över dem. Sedan har jag gjort ett omslag av clipboard som jag dekorerat.

Mina uppslag fyller jag med halvt misslyckade grejer, saker som blivit över, saker jag testat en teknik på, restpapper, längst ner i lådan saker etc.

Den bruna papperspåsen utgör ju basen så den klär jag in med en gammal tidning som jag gör ett gelprinting tryck på. Sedan tar jag ett stämpelmotiv från Santoro som jag målat men som aldrig verkar vilja bli ett kort. Jag skär isär det för att det ska bli effektfullt. Det känns läskigt, men blir ju bra!

En stor grej i junkjournaling är att det ofta är fickor, lösa flikar, tags m.m. Så det ville jag återskapa.

För mig är junk journaling också en träning i att släppa kontrollen. Det ska inte vara perfekt. Det ska vara lite stökigt, se använt och nästan inslängt ut. Det är den svåraste delen tycker jag. Men jag tränar. Och det är kul.

Roligast av allt är faktiskt hur alla små vackra saker som bara ligger kan bli använda. Plötsligt hittar du ett sätt att använda en liten testremsa för t.ex. en stencil eller en färg. Något som är vacker till sin del kan hitta sin plats i en helhet härinne.

Både på Instagram och på Pinterest finns många som inspirerar mig. Surfa runt lite. Hitta din stil. Testa dig fram. Testa junk journaling!

close

SCRAPPENYTT FRA TPC! ABONNÉR PÅ DE NYESTE ARTIKLENE FRA TPC!

Les TPCs personvernerklæring for mer informasjon

.