Kortmakeri: Ett vårigt te- och ljuskort – en motsägelse?

Kortvikning: Te- och ljuskort

1 1,501

Jag ville göra ett te- och ljuskort, men nu är ju våren här… Passar det? Att jag dessutom gjorde kortet i våriga färger, gjorde mig i efterhand lite fundersam. Går mys med te och tända ljus ihop med våren? Vid närmare eftertanke tycker jag ändå det. Man är ju inte utomhus dygnet runt. Och under de dagar man varit ute i vårsolen, måste man ändå gå in på kvällen för att värma fingrarna. Och varför inte då runt en god kopp te med lite tända ljus?


Type prosjekt: Kort
Anledning: Generell
Teknikker brukt: Bretting, Die Cutting, Fuzzy Cutting
Pynt/dekor: Die Cuts
Hovedfarge: Blå


ETT VÅRIGT TE- OCH LJUSKORT

Som så ofta använder jag mig av mina favoritfärger: vitt, blått och turkost. Det i sig kanske inte är så vårigt, men att pynta kortet med blommor och trollsländor gör ju kortet en aning mer vårigt än om jag hade struntat i det. Det är bara framsidan som pyntats, resten är helt rent. Men jag har använt mig av två enkelfärgade papper och sedan ett mönstrat papper ovanpå den vita basen. Det gör att kortet blir ganska tungt och stadigt.

ETT VÅRIGT TE- OCH LJUSKORT

Jag har satt bilden av glaskupan på 3D-kuddar för att skapa lite höjd, och för att kunna använda den vita doilyn bakom. Det här är en kortvikning som nästan helt kräver ett band omkring sig, det är så tungt i sig. Att jag på just det här kortet använt många lager med papper, gjorde det än mer nödvändigt att använda ett kraftigt band som håller styrsel på det.

ETT VÅRIGT TE- OCH LJUSKORT

Insidan höll jag ren från det mönstrade pappret. Detta för att insidan ska skilja sig från utsidan, men också för att jag på det viset kan använda den turkosa bakgrunden som ett fält att skriva en hälsning på. Men jag håller det dessutom rent för att jag än idag inte vet vad för slags kort detta blir. Blir det ett grattiskort? Ett tackkort? Eller en gåbortpresent? Det vet jag ännu inte, och på det här viset håller jag det öppet till den dag jag vill ge bort det.

ETT VÅRIGT TE- OCH LJUSKORT

Här ser man mönsterpappret väl. Det är ett ganska ballt papper som har hål i sig. På det viset lyser det grönturkosa cardstocket genom det mönstrade pappret, och det får på det viset ytterligare en dimension än om jag bara använt detta mönstrade papper direkt på den vita basen. Från början var jag lite osäker på pappret, men när jag i slutändan såg resultatet blev jag väldigt förtjust i det. Jag är helt klart mer öppen för mönstrade papper med hål i sig från och med nu.

ETT VÅRIGT TE- OCH LJUSKORT

När man viker te- och ljuslådan blir det öppningar både upptill och nertill. Den nertill brukar jag tejpa igen helt och hållet, så att ljusen inte råkar trilla ut. Öppningarna upptill får bli luckorna in i lådorna, och de brukar jag ge små handtag i form av små band som jag fäster med brads och lim.

Jag har gjort två te- och ljuskort innan, en riktigt julig och en krispigt vintrig. På dessa länkar kan du få ytterligare idéer på hur man kan göra med band och utsmyckning. De har ganska annorlunda stil än det jag presenterar här.

Du finner flere bretteteknikker for kort her: Bretteteknikker


Nøkkelord dansk: Folde teknik, Foldekort
Nøkkelord norsk: Bretteteknikk, Brettekort

 

close
1 kommentar
  1. Maryann skriver

    Hvor er det et flot kort, og selvfølgelig kan man da bruge lys og lyskort om foråret. hvorfor ikke? Vi bruger masser af lys hele året rundt, og der er da ikke noget så hyggeligt som at sidde på terrassen en forårs- eller sommeraften med levende lys, og så hjælper de med til at holde myg og insekter væk fra os også, så ja, jeg ville ikke tøve med at lave og give sådanne kort hele året tundt, og dit her er kanon flot.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Translate »