, ,

Experimentera mera – när skaparlusten tryter

Jag blir lika förvånad varje gång det händer. När jag tappar mitt flow i skapandet. Det saknas ju inte material. Det saknas inte inspiration. Men det uppstår liksom ingen gnista som får igång det. Men lugn bara lugn, det finns flera knep att ta till i det här läget.

  • Type prosjekt:  Kort
  • Anledning:  Bara för att
  • Stilart:  Clear and simple
  • Teknikker bruk: stämpling, embossing
  • Pynt/dekor: ingen
  • Hovedfarge: lila och rött
  • Utstyr som er brukt: Stämplar och embossingfolder från Altenew, Nuvo Shimmer powders, kritor, vit ink, svart penna, kortbas och svart cardstock.

Jag brukar använda mig av tre olika metoder att komma ur en pysselsvacka; Den första handlar om att lifta ett alster, dvs att härma ett alster man sett. Det betyder inte att kopiera rakt av men det kommer att likna ganska mycket. Då behöver man inte tänka så mycket utan man bara gör. Det brukar skaka loss kreativitet och lust längs vägen.

SE OGSÅ: ORGANISERA DITT SCRAPRUM

Den andra metoden handlar om att delta i någon utmaning. Välj gärna någon som är lite styrd – exempelvis en skissutmaning, en som är som ett recept eller liknande. Det är lite samma sak som man kommer åt med  sådana; att inte behöva tänka så mycket utan bara göra.

Den tredje metoden, som jag tänkte visa idag, handlar om att experimentera. Börja med att lägga undan alla tankar på slutresultatet. Värdera inte så mycket hur det ser ut. Det kanske blir något. Det kanske blir ingenting. Det viktiga är att testa saker, leka dig fram. Tänk “Vad händer om…”

Jag börjar ofta med att leka med färger. Den här gången började jag med Shimmer powders som jag försiktigt pudrade över ett papper och sedan sprayade vatten på. I utkanterna av pappret klottrade jag lite med en röd respektive lila krita för att få lite intressanta skillnader i färgerna. Sedan fick jag idén att stämpla en stor blomma över den (ett sätt att slippa färglägga). Jag använder en reservoarpenna och vitt ink i en flaska för att fylla i lite detaljer här och där i blomman. (Jag har märkt att det ofta blir mer distinkt vitt med ink i en reservoarpenna än om man använder vita pennor och mer oberoende av underlaget.)

Faktum är att här stannade det länge. Jag tyckte det var jätteintressant men hittade inte riktigt fram till ett färdigt alster. Detta var i januari i år. Det jag gör då är att jag lägger det i min låda med tester, halvfärdiga saker m.m. som jag vid en senare svacka kan plocka fram och se på med nya ögon. Nu i sommar var det dags igen att lätta på locket till lådan och experimentera mig ur en ny svacka. Jag får syn på denna och tänker: “Vad händer om man lägger detta motiv i en embossingfolder?” Sagt och gjort:

Nu kände jag att motivet blev klart, att det bara var att rama in och addera text. Det här är ett lite annorlunda alster från min sida – lite stökigt, färg utanför linjer, plumpar av färg – det är inget jag hade kunnat göra i vanliga fall.

Men genom att bara lita på processen, experimentera mig fram så testade jag något nytt, hade roligt och hittade skaparlust igen.

Vad brukar du göra när du kör fast? Tror du att det här är en metod som passar dig? Eller vill du helt enkelt testa att göra ett sådant här alster där du stämplar direkt på en abstrakt bakgrund och torrembossar hela alstret?  Hoppas det!

Translate »