IF ANYONE NEEDS ME, I WILL BE IN MY BLANKET FORT, COLOURING – FARGELEGGING – TIPS OG TRICKS

0 471

Denne uken har Norge gått inn i en periode hvor samfunnet går i dvale der det er mulig og hamstrer mel, gjær og doruller. Akkurat slik er det også i flere andre land. Skolene er stengt her, og mange barn er hjemme, mange er i karantene og flere trenger litt tidsfordriv, der man sitter hjemme og ikke kan eller vil gå ut. Kanskje en anledning til å finne frem fargeblyantene eller tusjene og gjøre noe sammen? Eller kanskje det er en mulighet til å ha litt alenetid? Det finnes utrolig mange fine stempelmotiver som blir superfine på kort med en fin fargelegging. For mange er selve fargeleggingen en liten terskel å komme over. Mange sier at de enten ikke får til eller ikke gidder å fargelegge. Når du først skal fargelegge motiver på kort, er det viktig å tenke på at du bør ha enkel skyggelegging. Da må du ha farger som kan blendes sammen og gjerne ha mulighet til å få et par sjatteringer av hver farge. En del motiver lar seg fargelegge med litt skygger ganske fort og enkelt. Andre motiver er mer kompliserte og gjør seg best med en god skyggelegging. Slik skyggelegging tar tid. Om du begir deg ut på et vanskelig motiv kan bare det å fargelegge håret eller kjolen ta flere timer. 

 

Hvordan farger skal jeg velge?

Det er mange typer farger du kan velge. Du kan velge vannfarger som Distress ink eller akvarell, tusjer som Copic, Promarker eller Touch eller ulike typer fargeblyanter. Hovedforskjellen mellom dem er om de er vannløselige eller alkoholbasserte. Dette har litt å si for typen papir og stempelpute du skal velge når du stempler. Det er viktig at du velger en farge, ark og stempelpute med god kvalitet om du vil ha godt resultat. De ulike fargene gir litt forskjellig preg på hvordan resultatet blir.

 

Vannfarger:

 

Distress ink og akvarellfarger er vannfarger. Du kan fint bruke distress ink putene dine. Stemple på plast eller glass, og hent opp fargen fra plasten med en tynn pensel (til akvarellmaling) eller en vannpensel. Legg litt farge i kanten og bruk vann for å blende ut fargen. Her må du bruke en vannfast stempelpute. Du kan også fint bruke Distress tusjene, eller distress refillere. Bruker du distress refillere, så drypper du en dråpe på et plastark eller plate og plukker opp fargen med en tynn akvalrellpensel eller vannpelsel, Mal forsiktig i kanten av motivet og blend etterpå med vann. Farger du med distress tusj, eller vannløselige farge fargeblyanter, så kan du også blende etterpå med vann på tynn akvarellpensel eller vannpensel. Stempelputer du kan bruke er feks Archival Ink. Du kan også bruke hyprid ink, feks LDRS hybrid ink, om du får tak i det. Bruk et akvarellark i god kvalitet og tykkelse. Minimum 200g.

 

Alkoholbaserte tusjer:

Alkoholbaserte tusjer har etanol som løsningsmiddel. Det finnes ulike typer tusjer. De vanligste er Copic, Promarker og Touch tusjer. Copic har penseltupp og kan fylles opp med refiller. Promarker og Touch har “vanlig” tusj tupp. Tusjene har en tykk og en tynn ende. Tidligere kunne du i tillegg få ekstra fine tupper til Promarkerne, men disse er ikke i salg lenger. Copic er noe dyrere i innkøp enn Promarker og Touch. Hvilken som er best er igrunnen en smaksak. Husk at her er det igrunnen viktigere at du er god til å fargelegge med tusjen, enn hvilken tusj du bruker for et godt resultat. Her må du bruke en vannbasert stempelpute feks Momento. Adirondack og Distress Ink. Du kan også bruke hyprid ink, feks LDRS hybrid ink, om du får tak i det. Det beste arket (i følge Copic marker Norge) er Perfect Coloring Paper. Du kan lese en papirtest de har gjort i bloggen til Copic marker.

 

Fargeblyanter

Det finnes et utall av fargeblyanter. Noen er bedre enn andre. Her er det viktig at du velger fargeblyater som kan blende skikkelig. Selv farger jeg med Derwent og Prismacolor. Prismacolor er voksbaserte.  De kan blendes med hverandre eller blendes ut med lukfri terpentin. Luminance er blyanter som ligner veldig på Prismacolor og anbefales også. Disse er også voksbasserte og pridusert av Caran d’Ache. Her kan du farge på tykke tegneark, og farging på kraftkartong gir også et veldig vakkert resultat. I forhold til hvilken stempelpute du skal velge, så må du se om fargene dine er vannbasserte eller ikke. Til Derwent, Prismacolor eller Luminance kan du bruke vannbasserte stempelputer som Memento, Adirondack og Distress Ink.

 

Det viktigste – blende sammen farger og øve:

 

Det aller viktigste du må starte med er å kunne blende sammen farger. Dette er viktig for å skape skygger i det du jobber med. Bruker du tusj, må du passe på at du har flere fargetoner i samme farge, slik at du har mulighet til å blende fargene sammen og skape skygger.

Det er også viktig at du øver og øver. Det tar tid å bli god på fargelegging. Bildene under er to prosjekter som jeg farget for flere år siden. Den til venstre er fra 2011 i akvarell. Da hadde jeg akkurat startet med fargelegging og beundret de fine magnoliastemplene of fargeleggingene. Fargeleggingen til høyre er fra 2013 og farget med Prismacolor. Her hadde jeg øvd litt mer før jeg fargela. Selv om jeg nå også har vært designer for produsent med fargeleggingsmotiver, så er jeg på ingen måte ferdig utlært innenfor fargelegging, men har fremdeles mye å lære. Bildene viser også litt hvordan motiver på stemplene forandrer seg med motene. Magnoliamotivene var ganske enkle da jeg startet å fargelegge og har utviklet seg til mer avangserte fargeleggingsmotiver etterhvert.

 

Critters – enkel skyggelegging

 

Dersom du skal starte å jobbe med fargelegging, start med enkel skyggelegging. Nå finnes det utrolig mange søte critters – smådyr som er fine på kort og prosjekter med enkel fargelegging. Her er det først noen tusjfargelegginger, men skyggeleggingen er den sammen uansett hva du farger med.

Du kan fint bygge opp mer avangserte motiver ved å stemple flere enkle motiver sammen og fargelegge med skygger.

Ettersom du har prøvd det litt på enkle dyr, kan du prøve litt på mer avangserte dyremotiver. Tim Holtz har kommet med flere morsomme stempelplater med ulike dyr. Her er en god fargelegging med stempelplaten Crazy dogs.

Ellers kan du også beholde dyrene enkle, men legge litt mer folder og skygge på en lue

Her er en fargelegging med distress ink (vannfarger/akvarell).  Denne er laget med “usynlige stempellinjer”. Dette kan du lage ved å stemple med veldig svake farger som blek brunt eller svakt grå.

 

Denne tutorialen viser ulike måter du kan lage skjegg på en gnom med tusj. Dette fungerer også fint om du vil lage pels på et dyr.

 

Mennesker

Så er det skrittet fra dyr til mennesker. Her er det ganske ulikt hva man liker. Noen liker Magnoliastemplene godt, mens anre kan ikke fordra dem. Mange sier det er vanskelig å selge kort med Magnoliamotiver pga utseende på motivene. Dette dreier seg om at noen ønsker å farge menneskemotiver som har mer proporsonal form og som har ansikter.

Er du usikker på fargelegging av mennesker, start med enkel skyggelegging av ansikt, og tøy. Denne første videoen viser med distress ink.

Denne videoen viser enkel fargelegging med tusj.

 

Magnolia

Om man liker eller ikke liker Magnoliamotivvene, så kan man uansett lære mye av motiver som er godt fargelagt. Her følger tre ulike motiver fargelagt med distress:

 

Hår

Hår er egentlig ikke så lett å fargelegge riktig med skyggelegging. Her vises det en enkel type fargelegging av hår. Skal du fargelegge med tusj er det lurt å ha flere farger for ulike hårfarger og sjateringer.

Her vises en litt mer avangsert avangsert fargelegging av hår med Copic tusj.

Prøv også utradisjonelle hårfarger:

 

Folder i kjoler

Folder i kjoler er noe av det mer avangserte du kan fargelegge. Her følger noen tips.

Enkel fargelegging av folder med blyanter:

Enkel fargelegging av folder med tusj:

Litt mer avangsert fargelegging av folder med Copic

 

 

 

 

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA