FARGESYMBOLIKK: BLÅTT

1 1,287

Vår bevissthet påvirkes i stor utstrekning av farger, og farger regnes som den raskeste formen for kommunikasjon – vi ser farger før vi ser form. Som kortlagere og scrapbookere er vi opptatte av farger, vi bruker ofte lang tid på å finne fram til fargekombinasjoner på prosjektene våre. I artikkelserien om fargesymbolikk skal vi se nærmere på de forskjellige fargene og hva de symboliserer. 

Tidligere i år startet vi en avstemming i The Paper Crafting hvor vi var ute etter å finne ut av hvilke farger og fargetoner som var mest brukt blant papirkunstnere i Skandinavia. En ganske stor andel av de som svarte på undersøkelsen oppga at blått var blant de fargene de brukte mest. Som kortlagere og scrappere tenker vi ofte ganske tradisjonelt i forhold til fargevalg og man ser gjerne at blått brukes som hovedfarge på papirprosjekter laget for og om gutter og menn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fargen blått forbindes ofte med ro og følelse av rom og høyde. Blått er også fantasiens og poesiens farge. Blått regnes som en kald farge i estetikken og kan brukes som et symbol på kulde, noe vi kjenner igjen fra papirprosjekter med vinterlige motiv. Når det gjelder fargesymbolikk forbindes de fleste farger med både positive og negative egenskaper.

Positive egenskaper:
Trofasthet
Sannhet
Håp
Tro
Ro
Harmoni
Evighet
Konsentrasjon
Renhet

Negative egenskper:
Ensomhet
Tungsinn
Fortvilelse
Angst
Depresjon

Blått er primær-/grunnfarge i fargesystemet. Komplementærfargen til blått er oransje.

Andre artikler i denne serien:
Fargesymbolikk: Gult
Fargesymbolikk: Lilla
Fargesymbolikk: Rødt
Fargesymbolikk: Oransje

Foto: Julee5, deviantART
License: CC BY-SA 3.0
Marit Pedersen
The Paper Crafting
Kilder: Camillas skoleblogg
Hobbykjelleren
Interiør og utstillingsdesign

1 kommentar
  1. Maryann Laursen skriver

    Utrolig flot farve, som også alætid har været min alle tiders favorit farve, men har det lidt svært med at komplementærfarven er orange, da jeg ikke kan fordrage den desværre, men heldigvis kan blå gå sammen med næsten alle andre farver også, ellers var jeg jo lidt på den. Tak for en rigtig fin artikel her igen, den er rigtig god og lærerig.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA