FARGESYMBOLIKK: GRØNT

0 1,170

Vår bevissthet påvirkes i stor utstrekning av farger, og farger regnes som den raskeste formen for kommunikasjon – vi ser farger før vi ser form. Som kortlagere og scrapbookere er vi opptatte av farger, vi bruker ofte lang tid på å finne fram til fargekombinasjoner på prosjektene våre. I artikkelserien om fargesymbolikk skal vi se nærmere på de forskjellige fargene og hva de symboliserer. 

Tidligere i år startet vi en avstemming i The Paper Crafting hvor vi var ute etter å finne ut av hvilke farger og fargetoner som var mest brukt blant papirkunstnere i Skandinavia. I følge vår avstemning var det kun fem personer som oppga at grønt var blant de fargene vedkommende brukte mest på sine papirprosjekter. Grønt på papirprosjekter brukes gjerne i sin naturlige sammenheng, som på trær, gress og blader. Det sistnevnte ser du eksempel på nedenfor.

456


Fargen grønt er en viktig markeringsfarge i naturen, både til levende planter og giftig mugg. Fordi fargen grønt både kan forbindes med noe levende og advare om noe giftig har mennesker et utviklet fargesyn når det gjelder grønt og vi oppfatter lettere  de ulike grønne fargetonene enn for eksempel røde. På grunn av dette kan bruken av grønt være litt vanskelig å bruke, man ønsker å bruke grønntonen som virker naturlig og behagelig, ikke den som kan virke syk og giftig. Grønt regnes som en kald farge i estetikken. Når det gjelder fargesymbolikk forbindes de fleste farger med både positive og negative egenskaper.

Positive egenskaper:
Fruktbarhet
Vekst
Gjenfødelse
Framgang
Håp
Harmoni
Omsorg
Fred
Helbredelse
Ungdom
Trygghet

Negative egenskaper:
Gift
Misunnelse
Løgn
Sjalusi
Forfall

Grønt er en sekundærfarge i fargesystemet og man får fargen grønt ved å blande blått og gult. Komplementærfargen til grønt er rødt.

Andre artikler i denne serien:
Fargesymbolikk: Gult
Fargesymbolikk: Lilla
Fargesymbolikk: Rødt
Fargesymbolikk: Blått
Fargesymbolikk: Oransje

Foto: Hans, Pixabay
License: CC0 Public Domain
Marit Pedersen
The Paper Crafting
Kilder: Camillas skoleblogg
Hobbykjelleren
Interiør og utstillingsdesign
Wikipedia

close

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More