FARGESYMBOLIKK: RØDT

0 1,069

Vår bevissthet påvirkes i stor utstrekning av farger, og farger regnes som den raskeste formen for kommunikasjon – vi ser farger før vi ser form. Som kortlagere og scrapbookere er vi opptatte av farger, vi bruker ofte lang tid på å finne fram til fargekombinasjoner på prosjektene våre. I artikkelserien om fargesymbolikk skal vi se nærmere på de forskjellige fargene og hva de symboliserer. 

Tidligere i år startet vi en avstemming i The Paper Crafting hvor vi var ute etter å finne ut av hvilke farger og fargetoner som var mest brukt blant papirkunstnere i Skandinavia. Totalt oppga kun tre av de som svarte på undersøkelsen at rødt var blant de fargene de brukte mest. En forklaring på dette kan være at rødt er en farge som forbindes først og fremst med jul og kjærlighet, og derfor begrenses bruken av rødt som hovedfarge til papirprosjekter som lages i forbindelse med jul og bryllup, forlovelser og Valentines Day.

058

Når det gjelder fargesymbolikk forbindes de fleste farger med både positive og negative egenskaper. Fargen rødt forbindes ofte med kjærlighet, lidenskap og energi, men har også en rekke mer negative egenskaper forbundet ved seg. Rødt skaper, i følge bloggen Interiør og utstillingsdesign, en vekkende og varm atmosfære. I estetikken regnes rødt for å være blant de varme fargene.

Positive egenskaper:
Kjærlighet
Kraft
Energi
Mot
Vilje
Liv
Lidenskap

Negative egenskaper:
Aggressivitet
Sinne
Fare
Kamp
Krig
Revolusjon

Rødt er primær-/grunnfarge i fargesystemet. Komplementærfargen til rødt er grønt.

Andre artikler i denne serien:
Fargesymbolikk: Gult
Fargesymbolikk: Lilla
Fargesymbolikk: Blått
Fargesymbolikk: Oransje

Foto: Eistreter, Wikimedia
License: CC BY-SA 3.0
Marit Pedersen
The Paper Crafting
Kilder: Camillas skoleblogg
Hobbykjelleren
Wikipedia

 

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA