FARSDAG

0 1,039

I dag kan vi gratulere alle danske fedre med farsdagen! I motsetning til i Norge og Sverige hvor farsdagen feires i november, feires farsdagen i Danmark den 5. juni hvert år. Men det er ikke bare farsdag som markeres i Danmark i dag, det er også den danske grunnlovsdagen. Her kan du lese om hvorfor farsdagen feires i dag og kanskje få noen idéer om hva du kan lage til far.

I likhet med morsdagen har også farsdagen sitt utspring i USA. Det er Sonora Louise Dodd fra Spokane i Washington som har fått æren for å ha oppfunnet farsdagen i 1909. Dodd fikk idéen om å opprette “Farsdag” etter at hun hadde deltatt på en gudstjeneste i forbindelse med morsdagen i 1909, og Dodd valgte å legge farsdag til juni siden hennes egen far hadde bursdag denne måneden. Den første farsdagen ble markert i 1910 etter at Dodd fikk støtte til sin idé fra presteforeningen og kirkelig forening for ungdom (historie-online.dk).

I 1935 ble dagen for første gang markert i Danmark, og den ble slått sammen med grunnlovsdagen 5. juni. I 1949 forsøkte en komité av nordiske handelsfolk å flytte dagen til november da det ville gi butikkene en høyere omsetning i den stille tiden før julehandelen. I motsetning til i Norge og Sverige slo imidlertid ikke flyttingen av dagen helt an i Danmark. Man hadde glemt å informere pressen og offentligheten om beslutningen og dagen ble flyttet tilbake til 5. juni.

Farsdagen har aldri slått helt igjennom i Danmark, og i følge en artikkel på Videnskap.dk mener man at tradisjoner ikke vil slå helt igjennom dersom man ikke klarer å forankre de til noe utenom det rent kommersielle. Morsdagen var en feiring av husmoren og hennes rolle, noe som passet familiemønsteret på den tiden markeringen av dagen startet, svært godt. Farsrollen hadde kanskje ikke like stort behov for oppmerksomhet, far hadde det jo egentlig godt, heter det i artikkelen. Tradisjoner kan kun slå igjennom hvis de har mening for folk.

Slik som nellik er blomsten som er knyttet til morsdag er roser blomsten Dodd tenkte skulle symbolisere farsdagen. Røde roser skulle være for de levende fedre, mens hvite roser skulle hedre fedre som hadde gått bort.

Dersom du vil lage noe til farsdagen finner du mange flotte tips i Pias artikkel om maskuline kort her.

Kilder: Dansk historisk fællesråd (historie-online.dk)
Videnskap.dk
Wikipedia
Foto: Lies thru a Lens 2014
Wikimedia Commons
License: CC BY 2.0

close

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More