FARSDAG I NORGE OG SVERIGE

0 918

På søndag kan vi gratulere alle norske og svenske fedre med farsdagen! I motsetning til i Danmark hvor farsdagen feires i juni, feires farsdagen i Norge og Sverige den andre søndagen i november. I likhet med morsdagen har også farsdagen sitt utspring i USA. Det er Sonora Louise Dodd fra Spokane i Washington som har fått æren for å ha oppfunnet farsdagen i 1909.

Dodd fikk idéen om å opprette “Farsdag” etter at hun hadde deltatt på en gudstjeneste i forbindelse med morsdagen i 1909, og Dodd valgte å legge farsdag til juni siden hennes egen far hadde bursdag denne måneden. Den første farsdagen ble markert i 1910 etter at Dodd fikk støtte til sin idé fra presteforeningen og kirkelig forening for ungdom (historie-online.dk).

Farsdagskort laget av Sanne

I 1949 flyttet en komité av nordiske handelsfolk dagen fra juni til november da det ville gi butikkene en høyere omsetning i den stille tiden før julehandelen. Flyttingen slo an i Norge og Sverige, og farsdagen har i årene etterpå blitt markert i november.

Slik som nellik er blomsten som er knyttet til morsdag er roser blomsten Dodd tenkte skulle symbolisere farsdagen. Røde roser skulle være for de levende fedre, mens hvite roser skulle hedre fedre som hadde gått bort.

Dersom du vil lage noe til farsdagen kan du la deg inspirere av Sannes flotte farsdagskort overfor og du finner også mange flotte tips i Pias artikkel om maskuline kort her. I tillegg har The Paper Crafting publisert følgende inspirasjonsartikler i anledning farsdag: 
Farsdag – Inspiration fra GD2017-teamet
Farsdag 13. nov – Inspiration fra GD2016-teamet
Farsdag – Inspiration fra GD2016-teamet

 

 

Kilder: Dansk historisk fællesråd (historie-online.dk)
Videnskap.dk
Wikipedia
Foto (Farsdagskort): Sanne
Publisert med tillatelse

close

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More