,

Farvelægning med tusser/markers

Av Dorte Sørensen

Jeg hedder Dorte Sørensen, også kaldet Dortesjs. Min blog hedder: Fasters korthus Jeg har lavet kort siden 2003, men har altid arbejdet med papir, så jeg er vel det man kalder for mixed media artist. Da jeg også laver en del  vintage kort, arbejder med blonder, glimmer og meget andet.

Dorte
Dorte Sørensen

Det har altid interesseret mig, at lave noget med farver SÅ med mine tusser er jeg på den helt rette hylde. Specielt,  Copic ciao markers og Promarkers permanent twin-tip. – men også andre tusser har min interesse nemlig Flex marker letraset og Twin Markers. Alle har en smart og enkelt 2-i-én marker anordning.

SE OGSÅ: AKVAREL FARVELÆGNING

T1

T2

Nogle er nemmere at blende end andre.  Jeg må lige sige, at jeg faktisk også bruger almindelige kunstner blyanter og faber castell blyanter og det mange gange sammen med tusserne.

Når man skal blende/mixe sine tusser, er dette nemmest hvis de ligger tæt op af hinanden i farveskalaen, f.eks hvis det er Copic markers og du vil male brun så kan du bruge E18-E29-E37  – disse tre nuancer ligger tæt op ad hinanden og så fremdeles. Det samme med de andre tusser Promarkers ec. Kik evt. på de medfremsendte kort man får når man bestiller sine tusser.

T3

Når jeg maler mine billeder bruger jeg sjældent BLENDER tussen.  Hvis du bruger dine NUANCER i farveskalaen i stedet for vil du her i starten have nemmere ved at få forskellene  ind i motivet.

For at blende /uden blender/ er det godt at male motivet grundigt så det er lidt ”vådt”, brug den mørkeste farve først. – og påfør så de lyse efterfølgende. Efter VÅD malingen, bruger du den lysere farve, helst lige efter imedens den første farve er våd. Og så frem deles.

Når du er tilfreds, kan du indimellem lige løfte motivet op under en varm lampe, så tørre det lidt hurtigere og du kan hurtigt se om du skal ”om igen med den stærke farve og så de lysere.

Motivet /papiret/ kan godt i de fleste tilfælde klare flere omgange med farve. Sørg for at du bruger en god stempel pude, jeg bruger selv StazOn, Jet black, men der er flere gode mærker på marked.

Tusserne er alle beregnet til at man kan farvelægge ovenpå, hvis man f.eks undervejs syntes at man faktisk hellere ville have mørkerøde sko end grønne.  Dette er Copic ciao rigtig god til.

T4

Tænk på at du senere når du har fået fornemmelse for dine tusser kan gå over til at bruge blenderen. Så mister du ikke modet og ser med NUANCERNE et godt resultat med det samme. På Pigens BLUSE, kan du se at jeg har blendet både flex marker og promarkers.

T5

Både Copic markers og Flexmarkers har en blød pensel  lign. spids Tip, i den ene ende, hvorimod promarkers har en hård spids tip i den ene ende, men den samme type tip i den anden som de andre.

T6

Du kan med øvelse godt mixe/blende de forskellige tusser, det kan de godt klare til et vist punkt som sagt. De bløde spids tipper fungerer  lige som en blød pensel.

Promarkers er alkoholbaseret tuscher i 148 forskellige farver og copic ciao findes i ca. 144 forskellige farver.

Farvelægning er en meget tidskrævende proces – så giv dig god tid så får du et godt resultat, med den mørke først  – e.ks E11 Copic og så ellers E00 og så videre kommer du til et fint resultalt. Bemærk at jeg også her har mixet tusserne og brugt Twin marker Powder Pink nr.27.

T7

Jeg vil ikke gå så meget ind i farvelære og lys skygge lære.  – Men hvis du til at starte med tænker på at skygger falder KUN i den ene side og at det der er længst væk på motivet fremstår MØRKT er du nået ret langt. Til skygger bruger jeg som regel en kunst/graphic blyant  8B.

T8

Huden/skinfarven- kan være lidt svært at komme i gang med. Men fortvivl ikke. Hvis du igen bruge nuancer der ligger tæt op ad hinanden og igen maler flere gange over, Bemærk at jeg også her har mixet tusserne og brugt Twin marker Powder Pink nr.27.

T9

Jeg vil ikke gå så meget ind i farvelære og lys skygge lære.  – Men hvis du til at starte med tænker på at skygger falder KUN i den ene side og at det der er længst væk på motivet fremstår MØRKT er du nået ret langt. Til skygger bruger jeg som regel en kunst/graphic blyant  8B, og så fader jeg den ud med min finger. Her lidt hurtigt lavet, se foto over.

Motivet du har fulgt er fra Mo Manning.

Håber at denne introduktion til tusser og andre skrive redskaber har været dig en hjælp.

T10


Posted

Translate »