,

Foil – hva er det og hvordan bruker jeg det

Spread the love

De siste par årene har metalleffekter vært inn. Det produseres blant annet mange mønsterark med  metalleffekter. Slike effekter kan du også lage selv med foil. Det finnes ulike typer metall foil som fester seg til litt ulike medier. I denne artikkelen vil du få litt mer informasjon om de ulike typene og hvordan du kan bruke den til spennende prosjekter.

 

Heat foil

Dette er folie, hvor metallet fester seg til underlaget når det blir varmet opp. Den fungerer

Her kan du få tak i en Freestyle pen sammen med folien som reagerer på varme. Tape forsiktig en bit av folien på området du skal ha den, slik at du holder folien på plass. Så kan du skrive over folien. Når du fjerner folien, har folien festet seg der du har brukt pennen.

Freestyle pen er fantastisk om du har pen håndskrift.

Du kan også bruke en stensil for å guide deg litt hvor du skal bruke pennen. Du kan også stemple oppå folien, for så å bruke pennen over strekene på stempelet.

Du kan også få kjøpt slike varmepenner til din digitale kuttemaskin, Foil Quill fra We R. Prosessen er egentlig den samme som ved Freestyle pennen. Tape varmefolie over det området du skal ha folie på. Sett i gang maskinen. På denne måten kan du tegne det meste og få folie på motivet eller teksten. Fjern tape og resterende folie.

Spellbinders har også kommet med “Glimmer Hot Foil System”. Dette består av en maskin med plater som passer en rekke med vanlige diekuttingmaskiner (BigShot, Vegabond, Spellbinders). Platene varmes opp sammen med diesen og folien, og hele sandwichen av plater og dies kjøres gjennom diekuttemaskinen. Folien fester seg til papiret der diesen har vært. Egen lignende maskin finnes også til Gemini diekuttemaskiner.

 

Adhesive foil

Dette er foil som du kan lime direkte på prosjektet, med feks dobbeltsidig tape eller foliekleber, uten bruk av varme. Her har jeg brukt Biltema sin dobbeltsidige tape og ark med dobbeltsidig tape som er beregnet for formålet. Her har jeg både kuttet med tape og med Silhouette. Jeg har også brukt vanlig tynn dobbeltsidig tape for å lage striper.

Teksten i bunnen av lokket over er med folie og dobbeltsidig tapeark. Teksten er kuttet med Silhouette.

Overskrifter som går over bildene er laget med folie og dobbeltsidige tapeark. Teksten er kuttet med SIlhouette.

Her har jeg brukt Foilkleber på trepynt. Jeg har brukt Rayher sin foilkleber. Den er som lim på en limtube med tynn spiss. Legg på foilkleberen som et lim. La det tørke helt. Når den er tørr, så er den faktisk kleberig og folien kan feste seg. Dersom du er utålmodig, og prøver å feste folien når foilkleberen ikke har tørket, altså er våt, så fungerer den ikke.

Her er flere tips for å feste folie til prosjekter, uten å bruke Minc eller lamineringsmaskin.

 

Reactive transfer foil

Dette er folie som fester seg under varme, når det reagerer med et medium. Slikt medium kan være lasertoner, eller spesielle mediumer som du får som spray, penn, paste eller feks maling. Du kan også få ark med det samme produkter som i toneren på printeren, som folien fester seg til. Dermed kan du diese ut ulike figurer og tekster,som du kan ha folie på.

 
Minc eller lamineringsmaskin

Den mest kjente og brukte maskinen i denne sammenhengen er Heidi Swapp sin Minc. Denne maskinen fungerer egentlig som en lamineringmaskin, og gir jevn varme på et ark som kjøres gjennom maskinen. Først må du ha papir med et eller annet medium på, som folien kan feste seg til. Så legger du folien over (skinnende metallsiden opp) og legger dette inn i en plastmappe som følger med. Det fungerer også å legge det mellom to tynne printerark

En lamineringsmaskin fungerer på samme måte som Mincen. Jeg har alltid brukt lamineringsmaskin til foil, siden det er det jeg har fra før av. En billig en fungerer godt, og kan fåes for et par hundrelapper.

 
Ideer til hvordan du kan komme i gang.

Når du enten har en Minc, lamineringsmaskin eller lignende og riktig type foil, er det bare å sette i gang. Skriv ut motiver med laserprinteren, bruk sprayer og medier over stensiler, diecut av spesiallagde ark, som reagerer med folien under varme.

 
Feste folie til stoff (varmepresse og medieark)

Du kan også få ark med medier som tilpasset stoff.  Disse kan du kutte med dies eller en elektronisk kuttemaskin som Silhouette, ScanNcut eller Cricut, Du trenger i tillegg en varmepresse. Det er mulig du kan bruke strykejern, men generelt er mine erfaringer med strykejern til slike prosjekter dårlig. Heftingen er ikke så god etter et par vask med strykejern. Det dukker stadig opp gamle varmepresser på Finn for en veldig rimelig penge. Disse funger kjempefint. Folie med slike medieark, blir litt likt Vinyl, bare at vinyl har heftinga under folien sin.

Legg det ferdigkuttede mediet på stoffet. Fest det med varmepressa. Legg folien over og kjør over varmepressa en gang til.

 

 

Lykke til med folieprosjektene. Håper på å se masse morsomme metalleffekter på prosjekter.


Spread the love

Posted

Translate »