Du har nettopp laget et av dine flotteste kort og nå gjenstår fotografering. Nå skal det tas bilde slik at du kan dele det på internett. Hva bør du gjøre for at bildet skal bli best mulig? Tre av tingene du bør tenke på er lyssetting, miljø og bilderedigering.
Lyssetting
Når du skal ta bilde av papirprosjekter bør du ta disse et sted hvor det er mye naturlig lys. Det kan være ved det største vinduet i huset, eller dersom været er bra kan du gå ut.
Hvis du ikke finner nok naturlig lys kan du kjøpe eller lage en “Light Box“. En “Light Box” er en hvit eske som du enten kan lage selv eller kjøpe ferdig. Det finnes flere måter å lage det på, du kan kle en pappeske med hvitt papir eller du kan bygge en treramme og kle denne med hvitt tøy: “Light Box”
SE OGSÅ: ETT FOTO I TIMMAN (EFT)
Når du bruker en “Light Box” må du sørge for best mulig lys i boksen. Det kan gjøres ved å bruke skrivebordslamper eller spesiallamper som du bøyer rundt boksen. Du kan bruke blits når du fotograferer i boksen, men bilde tatt i lysboks med blits som primær lyskilde skaper ofte markante skygger.
Bildet av juiceglasset du ser her er tatt i Light Box med hvitt lys fra spesiallamper. Skyggene er duse og bildet gir et rolig inntrykk.
Hvis du ikke har en Light Box eller objektet du skal fotografere er for stort for lysboksen bør du lyssette objektet så godt som mulig. Lyset bør helst være hvitt. På bildene nedenfor ser du forskjellen på et bilde med mye gult lys versus et bilde hvor det er brukt mye hvitt lys. Bildet er tatt utenfor lysboks.
Miljø
Når man skal fotografere gjenstander bør man også tenke på hvilket miljø disse skal plasseres i. Her kan man velge ensfarget bakgrunn, bakgrunn med mønster av ulike slag, eller man kan lage et tema rundt gjenstanden. Mange velger for eksempel å legge julepynt, kongler eller lignende ved siden av julekortene.
På bildene overfor tok jeg først bilde av motivet mot en “trevegg”. “Treveggen” er egentlig et gavepapir som jeg bruker som bakgrunn. Jeg ble imidlertid ikke helt fornøyd og jeg la et lammeskinn under motivet. Det gjorde at bildet fikk et litt mykere uttrykk.
Når man er fornøyd med lyssettingen og miljøet er det en fordel å ta ganske mange bilder av gjenstanden. Disse kan gjerne tas fra litt forskjellige vinkler slik at man får sett hva som fungerer best.
Bilderedigering
Når du har tatt et bilde som du er fornøyd med kan det redigeres før du legger det ut på nettet. Som et minimum bør man forminske størrelsen på bildet, men lysstyrke og kontrast er to andre ting som man ofte med fordel kan justere før bildet legges ut.
Det finnes forskjellige program man kan bruke for å redigere bilder, og her finner du noen tips avhengig av hva du bruker:
Paint: “Redigering av bilder i Paint”
Photoscape: “Bilderedigering i Photoscape del 1” – “Bilderedigering i Photoscape del 2”
Photoshop: “Seks enkle Photoshop-triks for nybegynnere”
Windows 10: “Redigere bilder og videoer i Windows 10”
Gimp: “Hvordan optimalisere bilder for web med Gimp”
Google Foto: “Tipsene som gir deg svart belte i Google Foto”
Mange ønsker også å legge vannmerke på sine bilder. Du finner en artikkel om det her: “Nybegynneren – vannmerking”
Foto av fotograf: StockSnap, Pixabay
Øvrige foto: Marit Pedersen