,

Fra gammelt skrap til nytt bilde

Scrapping blir fort en dyr hobby. De fleste av oss har mye utstyr hjemme. I tillegg er det mange av oss som samler på mye ting og tang (som vi kanskje får bruk for en dag). Her er det laget et bilde av litt gamle papirer, blomster og litt gammelt skrap. Bildet er laget i løpet av noen timer over to kvelder, for at malingen skal tørke innimellom.


Type prosjekt: Bilde
Anledning: Generell
Stilart: Mixed Media


Jeg pleier å si at det er endel standarutstyr, som du ikke bør spare penger på. Dette er blant annet godt lim (til riktig bruk), papirer du liker å jobbe med, noen gode malinger og sprayer og for meg er også noen fine blomster viktig. Utover det er mixed media en fantastisk måte å få brukt opp gamle ting du har liggende.

Hva er mixed media?

Mixed media begrepet brukes om prosjekter der du bruker mer enn bare papir på prosjektet. Det er litt forskjellige tolkninger av hva som er mixed media. Noen mener det holder med papir og litt blomster. Andre mener det skal være med ting av feks plast, metall, tre og stoff i tillegg. I tillegg til å pynte med ulike medier, er det også mange som bruker mye maling og mister for å legge til ekstra farger og effekter. Her brukes det også ofte ulike malingsteknikker for å få fram strukturene som skjuler seg i de tingene man har malt over. For eksempel kan du tørmale (male med lite maling på en god og bred pensel) for å få fram strukturerene.

Hvordan velge bilder til det du skal lage?

Du trenger ikke alltid bilder til mixed media prosjekter. Når du skal lage prosjekter med bilder, er det viktig å tenke over hva prosjektet skal brukes til. Er dette noe du skal ha hjemme hos deg selv, eller gi til noen du kjenner? Da kan du gjerne bruke de vanlige og private bildene du liker å selv. Hvis dette er noe du gjør som en design team jobb, eller som du skal delta i konkurranser med, er det lurt å tenke over hvilke bilder du bruker. Bilder som brukes i den siste kategorien her, er ofte ikke de mest personlige bildene feks fra ferieturen. Bildene er gjerne gode bilder av personer/ansikter tett på, av dyr eller natur. Et bilde kan faktisk gjøre det lille ekstra for prosjektet ditt, dersom målet er å komme høyt i konkurranser.

Uansett, bør du passe på at bildet er skarpt og at du har tenkt igjennom beskjæringen av bildet. Bildet du bruker og fargene på sprayer, maling, papirer bør passe til hverandre. Det bør være noe kontraster.

Utgangspunktet for mixed media bildet:

Utgangspunktet for dette bildet var en gammel ramme fra IKEA. Glasset i rammen hadde knust, og bakplaten i rammen var vekk. I tillegg har jeg spart på en haug av gamle tannhjul fra gamle demonterte klokker, deler fra symaskiner og skrivemaskiner. I tillegg er det brukt knapper, muttere og annet metall og plast som har samlet seg opp. Blomstene og bladene som er brukt er er fra Prima og Hobbykunst. Arkene er fra en av Finnabair sine gamle kolleksjoner.

finnabair-mixed-media-start-kirsten-hyde-myhydeaway-2-KHY

Ofte maler jeg de ulike delene sort før jeg begynner. Det sorte males/sprayes godt ned i alle kroker. Malingen og sprayen du legger over, går ikke ned i alle disse sprekkene og krokene. Dermed danner den sorte malingen i bunnen, en skyggeeffekt.

finnabair-mixed-media-start-kirsten-hyde-myhydeaway-8-KHY

Denne gangen sprayet jeg delene lett med litt hvit maling. Den hvite malingen er ikke heldekkende. Den sorte malingen, synes fremdeles i sprekkene og krokene.

finnabair-mixed-media-start-kirsten-hyde-myhydeaway-9-KHY

Dette lot jeg tørke til neste dag. Resten av bildet ble laget på en kveld.

Videotutorial:

Det ferdige bildet:

Det ferdige bildet er laget med et foto tatt i på Torstranda i Larvik, en tidlig høstkveld. Papirene og fargene er valgt for å passe til fargene i fotoet.

finnabair-mixed-media-kirsten-hyde-myhydeaway-11-KHY

Den gamle rammen er malt sort for å heve fram den sorte kontrasten i fotoet som er brukt her. Rammen manglet bakgrunnsplaten. Derfor sagde jeg til en ny, tynn MDF plate, som ble limt i bakkant av rammen. Bildet er limt på MDF platen med akrylmedium. Det er mye metall på bildet,  som er relativt tungt, derfor er det viktig å feste det godt til MDF platen.

finnabair-mixed-media-kirsten-hyde-myhydeaway-13-KHY

Deler av pynten er tørrmalt med gul maling og Finnabair sin rustmaling.

finnabair-mixed-media-kirsten-hyde-myhydeaway-16-KHY

På bakgrunnen er det brukt stensiler og stempler. Dette kan skimtes i bakgrunnen.

finnabair-mixed-media-kirsten-hyde-myhydeaway-18-KHY

 Et litt annerledes bilde, med mye pynt. Bildet er ferdig til å henge på veggen.

Hiv deg utpå og prøv. Mixed media er kjempegøy.


Posted

Translate »