“Fulstadiet” – brukar du hamna där? Här är några tips på lösningar

Världens bästa idé i huvudet. Lätt att åstadkomma dessutom. Piece of pannkaka så att säga. Och sen halvvägs igenom undrar du vad som hände? Hur hamnade du här? Det ser inte alls ut som i ditt huvudet och det är svårt att komma vidare. Du har hamnat i “fulstadiet”.


Type prosjekt:  Kort
Anledning:  Beställningskort till födelsedag
Stilart: Rustik
Teknikker bruk: Embossing
Pynt/dekor:  Die-cuts,
Hovedfarge: Svart
Utstyr som er brukt: Dies, stämplar och embossingfolder från Altenew, embossingpulver från Stampendous och Wow. Siffrorna och alfabetet är från QuickCuts. Promarkers till färgläggning och Cardstock i svart. Unicorn Hero Arts Pigment stämpeldyna. Lim.


Känner du igen dig? Den förfärliga stunden när du tappar tron på din idé och är beredd att bara slänga allt ihop. Gör inte det säger jag. Vi hamnar alla där och oftast kan man ta sig ur det.  Hur frågar du? 

Ett generellt första tips är faktiskt att ta det lugnt och vila i den kreativa processen. Fortsätt helt enkelt. 8 gånger av 10 löser det ut sig av sig självt och landar ungefär som du tänkt.

Ett annat allmänt tips är faktiskt att låta det ligga en eller ett par dagar när man kör fast. Då har man ofta hunnit få lite nya idéer och hunnit landa i om det bara är så, att det inte blev som du tänkt eller om det faktiskt är så att något borde ändras. Men ibland har man inte tid matt vänta. Beroende på vad problemet är har jag lite olika sätt att testa en väg ut ur  ”fulstadiet”.

Problem: Färgen blev fel. Det matchar inte med varandra i färgläggningen eller mot pappret du monterat det

Många färger går att ändra eller åtminstone tweaka. Kan du lägga ett till lager med färg över? Hur kommer färgen bli då om den blandas? Testa på ett papper vid sidan om. Det brukar kunna ändra nyansen lite eller ibland ändra den helt när det gäller spritbaserade pennor.

Ett annat tips är att använda distress inks för att nyansera eller tona in färgerna i varandra. Använd olika stora blending tools beroende på motiv. Ett tredje tips kan vara att dämpa färgerna med t.ex. vit stämpeldyna som du försiktigt blandar på. Vit krita kan också fungera. Det var vad jag gjorde på det här kortet.

Problem: För stora kontraster mellan motiv och bakgrund.

Testa att använda färgstänk eller embossing enamel (Storkornigt embossingpulver som smältes underifrån) för att få ett element som binder ihop de bägge ytorna – dvs att stänken, kornen finns på båda bakgrunden och motivet. De flesta alster lyfter med lite stänk tycker jag. Ett allmänt bra knep.

Problem: Kompositionen känns helt fel.

Här finns det två egentliga lösningar. Den ena heter återvinning. Det är en sistahandslösning när du riskerar att saker förstörs men går ut på att återanvända det du kan – t.ex. genom att försöka lossa sådant som är fastklistrat men ändå börja om från början. Den andra vägen framåt heter “more is more”. Lägg på fler lager, fler element tills du når någon slags harmoni eller balans i kompositionen. I det här läget kanske du vill testa dig fram och inte montera direkt utan flytta runt olika nya saker på alstret.

Jag tycker jag ofta fastnar i fulstadiet när jag är trött och jobbar i sista minuten med ett blogginlägg eller beställningskort. Det här kortet jag visar var ett sådant kämpigt kort. Flera problem dök upp längs vägen: Färgläggningen på Folk Art stämpeln var från början alltför bjärt. Den tonade jag ner med vitt. Kontrasterna mellan den svarta embossade bakgrunden och det utstansade stämpelmotivet blev för skarp. Det löste jag med embossingpulver och genom att färga in topparna på det embossade svarta med vit stämpeldyna.

Till sist ångrade jag att jag klistrat fast golfklubborna. De gick inte att lossa utan att förstöra för mycket. Men jag såg till att de så mycket som möjligt smälte in med siffrorna genom att embossa även dem i guld.

Jag är fortfarande inte helt säker… Men man är sin värste kritiker och jag tycker att jag landade någorlunda på fötterna. Resten får ligga i betraktarens öga.

Slutresultatet blev inte alls som min idé i huvudet. Det är ett faktum som jag alltid tycker är svårt att komma över. Men alla idéer som huvudet målar upp är helt enkelt inte hundra, men att  vara kreativ är att lösa problemen fram till ett färdigt alster – och det är en konst. 😉

Hoppas ni hade lite nytta av dessa tankar.

 

close

SCRAPPENYTT FRA TPC! ABONNÉR PÅ UKENTLIG OPPDATERING MED DE NYESTE ARTIKLENE FRA TPC!

Meld deg på innen 20. juni og vær med i trekningen om en hemmelig gave til en verdi av minst 500 kr. Les TPCs personvernerklæring for mer informasjon

.

Kommentarfeltet er stengt.