Fussy Cutting som teknikk

I dag tenkte jeg å slå et slag for fussy cutting. En teknikk som har eksistert i mange år. Faktisk så kan man finne historie helt tilbake til 1700-tallet, hvor den samme teknikken ble brukt i form av tekstilbilder med intrikate mønster. Den ble virkelig populær første gangen på 1800-tallet. Papirklipping har vært noe man har drevet med i de fleste hjem siden den gang, men fussy cutting slik vi kjenner den i dag dukker opp i større skala en gang i starten av 2000-tallet. Den har mer eller mindre eksplodert her i landet det siste året.

Det er ikke mangelen på tilgang til passende ark. Markedet bugner av mange godevalg muligheter. Arkene på bildet over er alle fra ScrapBoys som har et rikt utvalg ark som passer til dette. Det er lett å få dilla på fussy cutting. Trenger man litt pynt til en rimelig penge så er dette absolutt en fin måte å lage selv. Du må ikke kjøpe egne ark. Det er mye fint du kan klippe ut på bokser fra tør varer og lignende i skapet. Det kan være lurt og se gjennom ting du skal kaste med et kritisk blikk 🙂

Saks

Nummer en når det gjelder fussy cutting, er riktig saks. Har du ikke en god saks så er det ikke så lett å få det til, og da gir man ofte opp. Liten eller stor saks det må du finne litt ut av selv. De fleste bruker en liten saks, men jeg vet om flere som er gamle i faget som bruker stor sak.  Saksen må være komfortabel for deg. Selv så bruker jeg den lille sorte til Tim Holtz. Velg deg en som har tynn, fin tupp hvor bladene møtes perfekt, da kommer du godt til inni hjørner og vinkler. Bladene bør være glatte, ikke rillete. Og ikke minst må den være skarp og kun brukes på papir. Får du et hakk i den, så blir det ikke bra resultat. Når du skal prøve saks så husk at du bare skal ha saksen hengende på utsiden av det første leddet på fingrene, og du klipper alltid bare med tuppen på saksen. Så en liten saks kan være riktig selv om du ikke får tredd den ordentlig på fingrene. Den skal ikke det.

Utskrift og sortering

Når du klipper så ikke vær så opptatt at det skal være perfekt. Det blir oftest ikke det, men hvem er det egentlig som vet hva du har tenkt? Bare du. Det er ofte at det er så tynne ting med i printen at jeg velger å klippe det bort fremfor å knote med det og få et dårlig resultat. Senk skuldrene og kos deg. Vi snakker ikke om det perfekte, men å lage sin egen pynt. Sett deg ned og klipp en dag, sorter og legg i lommer så har du en del liggende klar til bruk når du trenger litt pynt. På bilde under ser dere hvordan jeg oppbevarer mine ferdige utklipp.

Klippingen

Vi har snakket om saks og hvordan den skal holde for å få best resultat. Det neste som er viktig er hvordan gjennomfører klippingen. Her kommer dagens stalltips. Det eneste du skal gjøre med saksen er å bevege bladene opp og ned. Det er motivet som skal flytte på. Da har du full kontroll på hva som klippes bort og ikke. Det kan virke litt motsatt av hva man er vant til, men prøv det og du vil få en aha opplevelse. Det kan være litt vanskelig å omstille seg i begynnelsen, men du kommer fort inn i det. Selv liker jeg å grovklippe rundt motivet først og så finklippe etter linjen. Det er lettere å jobbe med et mindre stykke papir. Noen liker å la det være en hvit stripe igjen som ytterkant, hva du liker må du nesten bare prøve deg frem til. Jeg lar det være en hvit kant på tynne motiv slik som stilkene på blader og lignende, men går inn og farger etter med en brun Distress pute. Jeg gjør det fordi det blir så tynne papirdeler at de går fort i stykker. Jeg syns ikke det blir veldig synlig.

Bruk av utklippene

Det er mange måter å bruke utklippene på. Jeg har laget en boks med en krans som eksempel for å vise. Hadde jeg laget kransen bare i et lag papir slik den er trykket, så hadde det blitt for flatt og kjedelig for meg. Så her har jeg kost meg med fussy cutting, 3D-puter og bygget en krans i etasjer.

Egentlig er det ganske enkelt, raskt og ikke minst lett å ta med seg litt klipping hvor du en skal, rett og slett masse kos 🙂 Håper du får lyst til å prøve 🙂

Klem Betina 🙂

close

SCRAPPENYTT FRA TPC! ABONNÉR PÅ UKENTLIG OPPDATERING MED DE NYESTE ARTIKLENE FRA TPC!

Meld deg på innen 20. juni og vær med i trekningen om en hemmelig gave til en verdi av minst 500 kr. Les TPCs personvernerklæring for mer informasjon

.

Kommentarfeltet er stengt.