,

Gode bilder av prosjektene, hvordan gjøre det og er det viktig?

Spread the love

Det er utrolig mange fantastiske prosjekter som lages og vises på nett. Det som skiller et godt prosjekt fra et fantastisk prosjekt kan ofte være så enkelt som et godt bilde. Er du opptatt av mange følgere eller likes på bildene dine, er det flere ting som avgjør dette, hvor bildene er en viktig faktor. Ønsker du å bli “oppdaget” og å få være med på et litt større designteam, er bildene dine en vesentlig faktor i det å ha en mulighet for å bli valgt. I denne artikkelen skal jeg gå gjennom enkle tips for hva som gjør et godt bilde, hvordan du kan ta bedre bilder og redigere bildene av prosjektene dine.

Noen legger ut bilder bare for gøy, mens for andre er dette dønn særiøst. Legger du ut bilder bare for gøy, er det ikke så nøye hvordan du tar bilder. Drømmer du imidlertid om å bygge deg opp, er det viktig å få følgere, drømmer du om å søke et DT eller er du allerede designer? Da er evnene dine til å ta gode bilder og å redigere dem godt noe av dem som er helt vesentlig. Det å både gjøre klart til bildetagning, ta bilder og redigere dem etterpå er ingen quick fix. Det kan ta veldig mange timer om du skal gjøre det skikkelig. Skal du gå inn for å ta gode bilder krever det at du er tålmodig og setter av tid til det.


Hva gjør et godt bilde?

Fokuser skikkelig og ta mange bilder, veldig mange bilder. Så velger du ut noen av bildene etterpå. Om du skal bruke mange bilder, så tenk at hvert nytt bilde skal vise noe nytt. Et nytt utsnitt eller en ny vinkel.

Hvordan bakgrunnen skal være varierer litt ettersom tiden går og hva du skal bruke bildet til. Det er som er viktig å tenke på er at bakgrunnen faktisk betyr utrolig mye for produktet du skal vise. Bakgrunnen kan av og til gjøre hele bildet. Bakgrunnen kan være lys og hvit, og/eller den kan styles.

Utsnittet må være riktig. Poster du på instagram, bør bildet aller helst vært kvadratisk. Skriver du en bloggpost, eller skal ha med flere bilder må du variere utsnittene dine. Et av bildene bør vise hele prosjektet ditt, med godt med luft rundt prosjektet. Viser du her en layout, trenger du kun å vise hele layouten, uten luft rundt. Viser du et kort, en tag eller et alterprosjekt, bør du vise godt med luft rundt. Pass på at bildet er tiltet opp riktig, slik at det ikke blir “skeive tårn i Pisa”, det kan fort virke slurvete. I tillegg bør du få frem noe av 3D effekten i prosjektet, dersom du har med det. Det kan du gjøre ved å ta bilde litt på skrå.

.   

Hvordan style et bilde?

For det første er det viktig å tenke over bakgrunnen på bildet.

   

Her er begge bildene gjort lyse. Trikken har en ren hvit bakgrunn. Dette er en hvit kartong i underkant og en hvit kartong bak trikken. Så er bildet jobbet med i Photoshop Elements, for å jevne ut overgangene mellom kartongene i bakgrunnen, slik at den blir hvit og jevn. Bildet av kortet med sjørøverjenta, er ikke redigert så mye. Her er bildet stylet litt. Kortet er satt oppå en gammel blondegardin (loppemarkedfunn), og noen hvite blomster er lagt i forkant.

Det er viktig å få dimensjoner inn i bildet, ellers ser det ganske flatt ut. Har du laget et ganske flatt kort, kan du velge å sette opp kortet når du tar bilde, ellers kan du også legge noe under kortet. Dette skaper litt skygge under kortet og lager dimensjon.

Det er også mulig å finne “pinnsvin” som kortene kan settes oppi når du viser dem. Disse kan du være heldig å finne i brukthandlere, eller du kan lage lignende selv.

Du kan style bildet ditt med ulike props. Det kan være ting du har brukt for å lage prosjektet ditt, eller rett og slett ting som har noe med prosjektet ditt å gjøre.

     

Her er bildet av gryteklutene stylet med en gryte og en visp. Shakerkortet har fått Washi tape, 3D tape og små kuler ved siden av seg.

 

Riktig lys

Har du mulighet til å bruke dagslys? Dagslys er en god lyskilde. Pass imidlertid på at bildene noen ganger kan bli veldig blå i dagslys. Blåfargen lar seg fort redigere vekk. Ikke publiser bilder av prosjektene dine med slikt blått lys. Det blir ofte ikke pent.

Her i Skandinavia er vi ofte ikke bortskjemt med dagslys hele året. Derfor kan vi trenge ekstra lys når vi skal ta bilder. Noen kjøper lystelt og har lamper til det. Har du dagslyslampe, så bruk den. Du kan også bruke spoter eller det du har av lamper, som ikke gir for gult lys. Flere lyskilder er ofte lurt. Da minsker du mengden av skygger, som kan ødelegge bildet ditt.

 

Kamera eller mobil?

Det finnes utrolig mange gode kameraer på mobiler. Mange sverger til å bruke mobil til å ta bilder med. Selv bruker jeg speilreflekskamera, og er veldig fornøyd med det. Litt av poenget er at du har gjort forberedelsene dine med å planlegge bakgrunnen, fikset lys og har muligheten til å få redigert bildet etterpå.

Bilderedigeringsprogram

Det finnes veldig mange bilderedigeringsprogrammer. De viktigste funksjonene du trenger for å kunne redigere gode bilder av prosjektene dine er, mulighet for å endre lysstyrken i bildet, endre kontrast, endre skarphet, tilte bildet, fjerne blåfarge (fra dagslys) og mulighet til å rydde opp i bakgrunnen. Vurder om du vil redigere på mobil eller pc/mac. Jeg liker å redigere på Pc/mac. Jeg har brukt Photoshop Elements mest, men skal også forsøke Gimp. For mer informasjon om forskjellige bilderedigeringsprogram, kan du ta en titt hos Digital-Foto

Photoshop eller Photoshop elements

Photoshop er et avansert program. De fleste som skal ta bilder av hobbykreasjoner til blogg, instagram eller facebook, har ikke behov for alle de avanserte mulighetene man har i Photoshop. Her anbefales Photoshop elements istedet, som er et program som har de fleste redigeringsmulighetene du trenger, og litt til. Photoshop er veldig dyrt. Photoshop elements koster litt, men er overkommelig i pris.

Gimp

Gimp er et gratis redigeringsprogram som sies å skulle fungere på lik linje med Photoshop Elements, og som veldig mange er fornøyd med. Det er en gratis programvare.

Google Snapseed

Programmet er gratis og er en blanding av klassisk redigeringsverktøy og forhåndsinnstilte justeringer. Du kan justere farger, lys og kontraster og lage enkle effekter. Kan brukes på telefon.

Darkroom

Darkroom er et ganske enkelt program. Du har mulighet til å endre lys, kontraster og farge, i tillegg til å beskjære og legge på effekter på bildene dine. Kan brukes på telefon.

Adobe Lightroom

Dette er en gratis bilderedigeringsapp og kan brukes på telefon. Men du må ha abonnement om du vil synkronisere bilder på mobil og data. Denne appen har de enkleste redigeringsverktøyene, og du kan bruke den som en kameraapp. Det vil si at du kan få mer kontroll over kameraet ditt på mobilen og feks ta bilder i råformat.

 

Lykke til med bildetagning og publisering.


Spread the love

Posted

Translate »