Hot foiling på vokslys

Hot foiling er i øjeblikket meget populært i scrapverdenen og kan bruges på mange måder, f.eks. på kort, æsker, tags osv. Her viser jeg en nem og hurtig måde at dekorere elektriske vokslys på, som kan bruges som en sød hilsen, en personlig værtindegave, til fødselsdag, bryllup og meget mere. Kun fantasien sætter grænser!


Type prosjekt: Home decor
Anledning: Værtindegave, fødselsdag, bryllup m.m.
Teknikker brukt: Hot foiling på silkepapir
Hovedfarge: Hvid/kobber
Pynt/dekor: Bastsnor, pailletter, bronzecharms
Medium som er brukt: Copics G21
Utstyr som er brukt: Spellbinders Glimmer Hot Foil maskine & Big Shot, Spellbinders Kobber Hot Foil, Ranger Heat It Craft Tool, bagepapir.
Til lysene er brugt Autumn Leaf Border og til tag Twinkle Lights, Diamonetta Background. Tag er Simple & Basic Die Long Tags SBD090 (producent Happymade). Blomster er Simple & Basic og Spellbinders Glimmering Layered Flowers, hot foil plate “knus” fra Simple & Basic.


Hot foiling hitter hos de danske skrappere i øjeblikket, og jeg er selv blevet hooked på at lege med foil i alle regnbuens smukke farver og afprøve nye teknikker.

Man kan foliere på flere måder f.eks. med lamineringsmaskine eller – som her – med en hot foiling maskine.

Jeg har en Big Shot maskine, så jeg valgte Spellbinders Glimmer Hot Foil maskine, der passer til min Big Shot, da jeg røg med på foiling-bølgen – men der findes flere mærker på markedet.

Med hot foiling kan man let lave smukke og elegante kort, pynt på bånd, æsker m.m., og hvis man som jeg er vild med glitter, glimmer og alt der skinner er det et absolut must-have i hobbyrummet.

Jeg tænkte, at jeg ville prøve at gå skridtet videre og se, hvad jeg ellers kunne foliere på – og hvorfor ikke prøve på elektriske lys.

Jeg har først folieret mit bladrankemotiv på hvidt silkepapir som er fint og tyndt og tager godt imod foilen. Et alternativ kunne være et enkelt lag papir fra et papirlommetørklæde.

Jeg har brugt hot foil plate Autumn Leaf Border og kobber foil, begge fra Spellbinders. Når jeg har folieret, klipper jeg silkepapiret til med en kant omkring motivet på ca. 1-2 mm.

Jeg har givet motivet lidt farve med Copics G21.

Nu lægges silkepapiret på vokslyset, hvor jeg ønsker motivet placeret. Jeg sikrer mig, at papiret ikke folder men lægger sig glat på lyset.

Derefter tager jeg et stykke helt almindeligt bagepapir og klipper til, så det i højden dækker mit motiv.

Bredden er bagepapirets bredde, for jeg har brug for et godt stort stykke til at “låse” bagepapiret rundt om lyset. Jeg lægger det så stramt om lyset som muligt og låser med et par stærke klemmer.

Formålet med bagepapiret er, at det holder motivet fast på lyset, mens jeg smelter silkepapiret forsigtigt ned i vokslyset. Bagepapiret hjælper til at holde voksen fast, så den ikke løber – derfor er det vigtigt, at bagepapiret sidder stramt rundt om lyset.

Jeg er nu klar til at sætte mit motiv fast på lyset. Jeg bruger min Ranger Heat It Craft Tool.

Heat embossing pistol kan også bruges men pas på voksen ikke overopheder, hvis du bruger pistol, da den bliver meget varm. En hårtørrer kan – med lidt tålmodighed – også bruges.

Jeg lader mit heat tool varme op et halvt minuts tid, så den er godt varm, inden jeg bruger den. Jeg fører heat tool hen over motivet fra ca. 5 cm afstand og lader varmen gøre arbejdet.

Jeg holder øje med farven på bagepapiret: Når området af motivet træder mørkere frem på bagepapiret, betyder det, at voksen er smeltet, og så skynder jeg mig videre til det næste område.

Det er vigtigt, at områderne ikke overopheder, så voksen begynder at løbe og danner buler i lyset.

På billedet ovenfor ses, at motivet er mørkere til højre end det er til venstre. Det betyder, at mit motiv er smeltet ned i voksen til højre, og at jeg skal arbejde mig videre mod venstre.

Når jeg kan se, at al voksen er smeltet, fjerner jeg klemmerne og trækker forsigtigt bagepapiret af lyset.

Mit silkepapir og motiv er nu smeltet fast til lyset og er klar til at blive dekoreret. Jeg binder bastbånd rundt om lyset og sætter en lille bronzecharm fast på hvert af lysene. Til sidst sætter jeg lidt pailletter på – glimmer kan man jo ikke få nok af…

Fordi lysene er elektriske og altså ikke brænder med levende lys, kan jeg dekorere med pailletter, bånd osv., da jeg ikke behøver tænke på brandfare.

Et par batterier i hvert lys, og nu er de klar til at lyse fint og hyggeligt op på en mørk vinteraften.

Jeg tænker, lysene skal gives til en jeg ved vil påskønne at få næsten-hjemmelavede lys og vil pakke dem i en fin cellofanpose (den kan man også foliere på) med bånd på (det kan man også foliere på) og et lille gavetag (det kan man søreme’ også foliere på!)

Det fine tag fra Happymade (Simple & Basic) er lavet i samme stil og skal følge med lysene, og jeg håber, det vil skabe glæde hos modtageren på en mørk årstid, hvor vi har brug for den hygge, lys skaber.

Jeg håber, du kan bruge min billedtutorial og selv har mod på at kaste dig ud i hot foiling på alternative medier.

Tak fordi du kiggede med.

Mange kreative hilsner,

Tina

Dersom du har lyst til å få mer inspirasjon om Hot Foiling kan du melde deg inn i Tinas nyoppstartede Facebook-gruppe: Hot Foiling Skandinavien


Du finner flere Home Deco prosjekter her: Home Deco

Translate »