Papirhobby:Hva er altered?

Å endre eller modifisere - redesign

0 1,307

Altered er et begrep som brukes mye innenfor papirhobby, samtidig er begrepet Altered noe vanskelig å få helt tak på, noen bruker Altered om gjenstander som er blitt endret på, andre bruker et videre begrep som også inkluderer papirkunst som er laget for å likne en gjenstand, for eksempel en bil. I korthet kan altered brukes synonymt med redesign. Vi har fått hjelp fra Kirsten Grue Ulset, som er en norsk papirkunstner som lager de mest fantastiske altered prosjekter, til å lage denne artikkelen. 

Dersom man søker etter “Altered” på nettet vil man komme over den engelske definisjonen av alter som betyr å endre eller modifisere. Altered vil innenfor denne definisjonen være noe som er endret i form eller karakter uten at det er blitt til noe annet.

Et eksempel på et “altered” prosjekt vil dermed være klokken du ser under. En klokke som Kirsten har endret på, men som fremdeles er en klokke, men langt mer personlig og iøyenfallende enn utgangspunktet.

Altered clock 2

I andre tilfeller brukes som nevnt begrepet “Altered” svært vidt og kan romme 3D-prosjekter, Mixed Media-kunst og ulike stilarter. Innenfor en slik definisjon kan for eksempel den flotte bilen og husene du ser nedenfor også være “altered” prosjekter.

Her dreier det seg mer om prosjekter som er laget for å likne på andre gjenstander. Da faller begrepsbruken mer under et utvidet altered-begrep på engelsk som betyr å forbedre eller å tilpasse en gjenstand for et bestemt bruk, for eksempel at man lager en bil, et hus eller som på det nederste bildet en grammofon av papir som skal brukes som en hilsen.

American paper car

Glitter houses 2

Vi skal ikke her ta stilling til hvilken begrepsbruk som er “riktig”, men som oftest bruker vi i TPC “Altered” i den mer snevre definisjonen om en gjenstand som er blitt pyntet på, men som ikke har endret bruksområde. Det er også den definisjonen Kirsten bruker om sine prosjekter. Legg gjerne igjen en kommentar nedenfor om hva du mener et “Altered” prosjekt er, og hvis du har forslag til et dekkende skandinavisk begrep som kan brukes istedet.

Gramophone 1

Du finner ordliste med begrep innenfor papirhobby her: Ordliste

Alle foto: Kirsten Hyde
Publisert med tillatelse


Nøkkelord svensk: Alster

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More