HVA ER BULLET JOURNALING?

0 2,884

Sist høst fløt de gule lappene på mitt skrivebord og et behov for større oversikt i tilværelsen ble påtrengende. Jeg trengte oversikt både over ting jeg måtte huske i hverdagen og i forbindelse med jobb. Jeg brukte en del tid på å lete etter et “planleggingssystem” som var fleksibelt nok til å kunne romme begge deler. Det finnes mange flotte plannere der ute og mange av de kunne nok ha svart til mitt formål. Men etter en del fram og tilbake landet jeg på at jeg ville prøve “Bullet Journaling” eller punktplanlegging som vi kan kalle det på norsk. 

For å starte med “Bullet Journaling” trenger man en bok og en penn. I tillegg bør du bruke litt tid på å tenke igjennom hvordan du vil organisere din “Bullet Journal” og hva du trenger å ha med i planleggeren. Fordelen med å starte med “blanke ark” er at man kan utforme sidene etter egne ønsker og behov samt at systemet er så fleksibelt at man kan endre det når som helst. Dersom du synes du hadde for dårlig oversikt over dine gjøremål i januar kan du endre det i februar. 

Min “Bullet Journal” er en bok jeg kjøpte på en bokhandel. Sidene i boken består av små punkter slik at jeg lett kan lage de linjene og rammene jeg trenger. Det første man gjør er å nummere sidene i boken og lage en innholdsfortegnelse på de første sidene. Det gjør det lettere å slå opp i boka senere. Noen lager også titler i det øverste hjørnet på hver side.

Etter innholdsfortegnelsen har jeg satt av noen sider til en “Framtidslogg” (Future log). Der noterer jeg ned det jeg trenger å huske litt lengre fram i tid. Siden min “Bullet Journal” består av ganske mange sider har jeg valgt å la den inneholde mine planer for tre år framover. En annen årsak til det er at jeg har valgt å fokusere på månedsoppslag framfor ukesoppslag noe som gjør at jeg har god plass i boken. 

Etter innholdsfortegnelsen har jeg laget en side om meg. Der har jeg skrevet ned min adresse, fødselsdato, favorittfilmer, CV og mye annet. Deretter følger en side som viser hvilke nøkler jeg bruker i planleggeren. “Nøklene” består av ikoner som viser til hva som er avtaler, oppgaver, notater og annet. Jeg har også fargekoder for personlige avtaler, treningstider, sosiale sammenkomster og så videre. 

Jeg har som nevnt valgt å lage månedsoppslag i min “Bullet Journal”. Det er mer vanlig å lage ukesoppslag, men for mitt formål er det mer praktisk å fokusere på hver måned – det gir meg den oversikten jeg trenger. Jeg lager et månedsoppslag for private avtaler og jobb og et annet for The Paper Crafting og deadlines i forhold til magasinet. Hvert av månedsoppslagene består av en dobbeltside med kalender samt notater, oppgaver og andre ting jeg har behov for å holde oversikt med – som for eksempel sendetidene til mine favorittprogrammer på TV. For å pynte opp sidene litt bruker jeg penner i forskjellige farger, washitape og stickers. 

I tillegg til å bruke min “Bullet Journal” som planlegger bruker jeg den også for å ha oversikt over andre ting jeg vil huske på. Dette er: 

  • Gavelister
  • Middagsplanlegger
  • Filmer jeg har lyst å se
  • Bøker jeg har lyst å lese
  • Reiser jeg har lyst å dra på
  • Pakkeliste i forbindelse med reiser
  • Helse og trening
  • Økonomi
  • Sitater som motiverer meg

Det finnes masse inspirasjon å hente på internett – både i forhold til hvilke sider man kan ha med i planleggeren og hvilket design man ønsker å ha. Noen bruker mye tid på å designe flotte sider, andre gjør det mer enkelt. Det er akkurat her fordelen med punktplanleggeren ligger – du utformer den akkurat slik du ønsker utfra dine behov og tiden du ønsker å bruke på planleggingen. 

Hvis du er fristet til å forsøke Bullet Journaling kan du også sjekke ut disse sidene:
Bullet Journal – The analog system for the digital age
WTF is a Bullet Journal and why you should start one – An Explainer
Bullet Journal på Pinterest

Foto: Marit Pedersen

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More