,

Kortlaging – hvordan bygge opp et kort?

Her i Skandinavia er kortlaging den papirsysselen som flest driver med. Her finnes det veldig mange stiler. Noen er nybegynnere, og mange har laget kort i veldig mange år. Noen ganger tar man seg selv i å lage kort, slik man alltid har laget kort, uten å prøve å tøye sine egne grenser og gå utenfor komfortsonen. Selv om du lager hjemmelagde kort på din måte, er det ikke slik at dette nødvendigvis er feil. Men det er utenfor komfortsonen man lærer og utvikler seg. I denne artikkelen skal jeg gi litt inspirasjon i forhold til hvordan du kan utvikle kortene dine.

Hvor skal jeg starte?

Kristina Werner er en kjent you-tuber når det gjelder kortlaging og har nesten en halv million følgere. Dette er en jobb for henne. Hun gir deg i denne videoen 5 gode råd.

  1. Katalogiser gode ideer. Bokmarkér prosjekter du synes er fine, hvor du liker fargene eller teknikken på Instagram. Bruk Pinterest og lag egne tavler med linker til gode blogger, you-tube videoer og artikler som du vil huske på. Pinterest kan du bruke som søkemonitor, men du må tenke igjennom søkeordene dine. Det kan være at du må søke etter et bestemt produkt, en kolleksjon, en leverandør, en teknikk eller en bestemt type kort. Du finner det meste her. Når du har en god ide, bruk denne som et utgangspunkt for å lage noe selv, ikke kopier prosjektet. Bruk det for eksempel som en skisse, eller utgangspunkt for en farge eller teknikk. Endre stempler, tekst og ark.
  2. Har du et produkt, for eksempel et stempelsett du vil bruke, så prøv å tenke ut forskjellige måter å bruke dette stempelsettet på. Tegn gjerne og lag skisser.
  3. Tenk ut ulike måter å lage et kort på. Skisser gjerne, ellers er det lett å glemme det.
  4. Husk å leke og delta på utfordringer. Det er her vi lærer.
  5. Vær nøyaktig og gjør deg flid med prosjektet ditt. Pass på at du har rette kanter, at ting er sentrert og ikke skjevt. Dersom du har en fantastisk teknikk du vil vise, faller dette helt gjennom dersom du ikke er nøye med detaljene og for eksempel at bakgrunnen er rett.

 

Plassering av motiv og pynt

Mange amerikanske kortlagere lager overdådige kort, med pene fargelagte motiver, diecuts og blomster i lag på lag. Angie Hunt, forklarer her hvordan du kan vurdere hvor motivet skal være på kortet, utifra motivet, og litt om hvor du kan plassere pynten på kortet utifra prinsipper om hva vi hjernen til oss mennesker ofte synes er pent.

 

Hvordan lage egne kort etter inspirasjon fra andre?

Justine Hovey tar tak i et av Kristin Werner sine punkter over. Hun forklarer her hvordan du kan lage dine egne kort, ved å få inspirasjon fra andre, uten å kopiere. Her viser hun mange gode eksempler på kort hun er inspirert av og hvordan hun bruker dette til å utvikle egne kort, uten å kopiere.

 

Gode you-tubere å følge for tips og triks i forhold til teknikker og relativt enkle kort er Kristina Werner  og Jennifer McGuire. Ellers anbefaler jeg deg å finne dine favoritter, følg blogger og you-tube kanaler og øv deg utenfor komfortsonen.

 

Lykke til utenfor komfortsonen.

Translate »