, ,

Hvordan filme prosjektene dine og redigere filmene?

Det er mange som liker å filme tutorials eller filme prosjektene sine, enten for å publisere på you-tube eller andre steder. Selv har jeg stort sett filmet med filmkamera, men det er også mange som filmer med mobil. Jeg har vært innom mange filmredigeringsprogrammer over veldig mange år, og vært mer eller mindre imponert. Etter mye styr for å få det til slik at jeg er fornøyd, deler jeg noen av tipsene her.

Filme fra pc/mac via webcam på pc

De fleste pcer eller macer har webkamera innebygd, men du kan også få kjøpt små webkameraer som koster fra 250 til 500kr. Dette kan henges over plassen din. Skal du ta opp det du har på skjermen din kan du bruke Screencastify som er en gratis programvare, med inntil 5 minutter gratis filming.

Filme via videokamera

Jeg liker å filme med videokamera. Jeg setter opp kamera på stativ, hvor kameraet er montert opp ned i stativet sitt. Stangen kameraet sitter på, er tatt ut av stativet og montert fra undersiden, slik at kameraet kan monteres under stativet.

Filme via mobil

Du kan også filme via mobil. Du finner egne stativer til mobilen dersom du vil bruke det. Skal du filme med mobil, så hold mobilen horisontalt når du filmer. Ellers får du kjapt liggende videoer og det er irriterende for mange seere.

Riktig filformat for redigering

Før du skal redigere filmen din i et redigeringsprogram, må ha filmfilen i riktig format.  Hvis du ikke har riktig format vil enten redigeringsprogrammet krasje eller du får rett og slett en film med dårlig kvalitet. Mer om riktig format finner du under. Det har tatt meg utrolig lang tid for å finne ut hva som var galt med redigeringen min i dyre programmer, siden kvaliteten på filmene ble for dårlig, eller programmene krasja.

Mitt kamera filmer som Mov filer. For meg er dette ganske ubrukelige filer, som kun fungerte i Moviemaker (som også er et veldig enkelt program som ikke helt holder mål og er gått ut nå). Her har jeg brukt programmet HandBrake (gratis program) som fungerer supert for å overføre en filtype til MP4 fil som alle disse programmene under tar.

 

Redigeringsprogram

Det finnes mange ulike redigeringsprogram du kan bruke. Redigeringsprogrammene her (utenom Moviemaker) er ganske like.

Moviemaker

Moviemaker er et gammelt program fra Microsoft. Dette er et helt enkelt program, uten så mange muligheter. Det fungerte til sitt bruk, men var så enkel som et videoredigeringsprogram kan bli. Veldig mange hobbyentusiaster brukte dette programmet til redigering av videoer tidligere og var veldig fortvilet da dette programmet ble utdatert. Siste utgave kom i 2012 og siste oppdatering i 2014. Den har nå sluttet å fungere for mange. Microsoft sier at de ikke anbefaler at man prøver å søke opp programmet og laste det ned fordi det er finnes mye fra uoffisielle kilder som har vedheng av virus og skadelig programvare.

iMovie

iMovie er gratis redigeringsprogram for Mac og Iphone fra Apple. Dette fungerer helt fint som redigeringsprogram. Du har gode muligheter til redigering på ganske avansert nivå, med mulighet for flere klipp, lydfiler og dle opp lyd og bildefil.

Adobe VideoBite

Dette er en enklere redigeringsapp for film for iPad og iPhone, enn iMovie for Mac. Du kan legge inn titler, overganger og det kommer også opp eksempler på lydfiler som du kan bruke.

Pinnacle Studio

Pinnacle er et godt redigeringsprogram med mange muligheter. Det fungerer godt, men koster litt i innkjøp. Du har mulighet for å skille lyd og bilde i et klipp og legge flere klipp over hverandre.

Photoshop

Photoshop har eget filmredigeringsprogram. Dette programmet koster litt i innkjøp, men fungerer helt greit. Du har mulighet for å skille lyd og bilde i et klipp og legge flere klipp over hverandre.

Da Vinci Resolve

Da Vinci Resolve er en gratis programvare. Dette er et helt fantastisk verktøy, og anbefales. Her kan du redigere det meste,. Du kan bytte om på klipp, legge flere lydfiler over hverandre og redigere hastigheten på deler av filmen. Du kan også beholde lyden hvor du forklarer mens du skifter i klippene (delbar lyd og bilde). I tillegg kan du endre lyssettingen eller utsnittet på deler av eller hele filmen etter at du har filmet. Her er mulighetene mange. Dette er nok det beste redigeringsprogrammet som du får tak i gratis (og det er absolutt på høyde med kjøpeprogrammene). Kan lastes ned på både pc og Mac.

InShot

Skal du redigere via mobil, er InShot tingen (etter det jeg har skjønt). Her har jeg ikke så stor erfaring selv, siden jeg bruker pc/mac til filmredigering. Dette skal passe både Iphone og Android.

 

Teksting av videoer

Clips er en app som automatisk tekster videoene dine. Norsk video med informasjon om hvordan den fungerer, finner du på Dine sider.

 

Håper dette gav deg litt nytting informasjon til å filme prosjektene dine.

Ønsker deg et godt og kreativt år!

Translate »