,

Hvordan lage ulike bakgrunner?

Kortlaging er stadig den papirhobbyen som er med populær her i Skandinavia. Flere har spurt om hvordan man kan lage enkle bakgrunner på kort. Her er det bare kreativiteten som setter grenser, men ofte vet man ikke helt hvor man skal starte. Her er det samlet noen ideer og tips til greie bakgrunnsteknikker til kort. Her er det bare å hive seg uti. Bruk i utgangspunktet det utstyret du allerede har først eller test med et par nye farger, før du hiver deg på å skulle kjøpe masse nytt. Kjøpe nytt kan du gjøre når du har blitt bitt av basillen, og du vet at dette kommer du til å gjøre mer av. Prøv deg utenfor komfortsonen din, det er her du lærer.

Stempelputer

Du kan bruke et hav av stempelputer til å lage bakgrunner. De mest kjente er vel Distress ink og Distress oxide. Men du har også stempelputer som Inkon3 som er superfine. Her er det imidlertid forskjell på stempelputene.

Distress ink og Distress oxide

På hvit base er det ikke så stor forskjell mellom Distress ink og Distress oxider. Distress ink er i kategorien fargeblekk, mens Distress oxides har både farge og pigmentblekk. Distress ink er derfor tynnere, tørker fortere. Distress ink kan virke mer gjennomsiktig, og fargesterk, mens pigmentene i Distress Oxiden gjør den mindre gjennomsiktig og litt kalkaktig. Større fargeforskjell mellom ink og oxide får du på mørkere eller kraft kartong. På hvit, lys bakgrunn er fargene ganske like. De reagerer begge med vann, men gir et litt ulikt inntrykk når du sprayer vann på dem. For mer info se denne artikkelen i Scrapbook.com. Begge stemplene er vannløselige, og skal du stemple for å fargelegge, så må du bruke tusj som Copics, Prismacolour og Touch (alkoholbassert). Men du kan også farge med begge stempelputene.  Da må du bruke stempelpute som er vannfast feks Versafine eller en hybridink som feks Inkon3.

Inkon3

Inkon3 er hybridink i sterke farger. De kan egentlig brukes til alt. Du kan lage bakgrunner, de reagerer på vann før de har tørket, du kan bruke de som vannfarger og fargelegge med dem. Venter du til de tørker på papiret kan du også fargelegge med vannfarger på stempeltrykket. Bruk fargene om hverandre. Legg de på med kost eller svamp. Bruk sjablonger, stemple og lek deg.

Her viser Jennifer McGuire hvordan hun bruker Distress Oxides til ulike bakgrunner. Husk at du kan også bruke andre stempelputer til lignende teknikker. Lek og prøv deg frem.

 

Bakgrunnsstempler alene

Jennifer MacGuire bruker ulike bakgrunnstempler i denne videoen. Her blander hun ulike stempler, eller bruker samme stempel flere ganger med ulik farge og bytter retning på stemplene. Jennifer gjør noe genialt her. Hun markerer med gråblyant og linjal her, på baksiden av kortet. Så legger hun stempelet med trykket opp på bordet, og stempler med trykksiden ned mot stempelet, slik at hun ser blyantlinjene på baksiden av kortet sitt. Linjalen hun bruker her er genial. Den sørger for at det er enklere for henne å få 90 graders vinkler om hun trenger det.

 

Bakgrunnstempler, embossingpulver og distress ink.

En kjent bakgrunnsteknikk er å stemple med embossing ink på akvarellark, bruke gjennomsiktig embossingpulver på, riste av det som blir til overs og varme embossingpulveret på kortet slik at det smelter.Det blir et hevet blankt avtrykk etter stempelet. Mange som har scrappet lenge er veldig vant med å bruke embossingpulver. Av en eller annen grunn har dette gått litt i glemmeboksen de siste årene, og ettersom flere nye har kommet til, er de ikke helt kjent med teknikken. En varmepistol anbefales, men vil du prøve og ikke har varmepistol, kan du også holde kortet noen cm over brødristeren mens den er skrudd på.

Når du har fått på embossingpulveret, kan du farge med distress ink farger. Enten bruke små puter rett på kortet, eller bruke en kost eller svamp. Fargen vil nå sette seg på akvarellarket, men ikke der du har embosset, og det lager et fint mønster. Du kan gjerne spraye med vann eller med mister over for ekstra effekt.

I videoen under stryker Jennifer MacGuire kortemnet etterpå. Hun legger et akvarellark over kortet sitt før hun stryker det. Da vil varmen fra strykehjernet gjøre at embossingen fjernes fra bakgrunnen du har laget og fester seg på det nye akvarellarket. Bakgrunnsarket ditt vil nå bli helt flatt, men med samme mønster som tidligere. Den hevete embossingen sitter nå på det andre akvarellarket. Du kan nå lage en ny, og lignende bakgrunn av det nye arket, hvor embossingen er overført. Ett trykk og to bakgrunner. Smart, ikke sant?

Alkoholblekk

Alkoholblekk er også en at av de produktene som har gått litt i glemmeboken. Det var utrolig populært for noen år siden. Generelt er alkoholblekk i seg selv fint til å lage bakgrunner av. Bruk gjerne blant papir som feks fotopapir og bruk en løsning som tynner ut alkoholen litt slik at den flyter litt i hverandre når du jobber med den. Etter min erfaring kan du her fint bruke håndspriten du har masse av hjemme akkurat nå, sammen med alkoholblekk.

Mindy Eggen viser her hvordan du kan bruke alkoholblekk for å lage enkle bakgrunner, her også med fantastiske metallfarger som effekter:

Etter at du har laget en bakgrunn med alkoholblekk, kan du også stemple på bakgrunnen og jobbe videre med den. Jennifer MacGuire viser her hvordan hun først lager bakgrunner med alkoholblekk, for så å stemple på dem og gjerne litt av fargen på alkoholblekket, slik at stempelmotivet kommer til syne.

 

Bruk av sprayer, sammen med og stensiler og stempler

Det finnes et stort hav av ulike sprayer og stensiler man kan bruke til bakgrunner. Da jeg startet å scrappe for mange år tilbake, bruke “alle” Dylusions ink sprayer. Dette er sterke fargesprayer som er vannløselige. De er brukt på taggen under.

Disse er i utgangspunktet fine, men svært reaktive med vann, også etter at arbeidet har tørket. Jeg endte med å spraylakke en del av arbeidene mine, før disse sprayene ble kuttet ut å bruke. Nå finnes det en stor mengde med sprayer på markedet. Jeg er litt kravstor, både på fargestyrke og hvordan fargene holder etter at produktet har tørket. Jeg har endt opp med en blanding av Kaisermister og sprayer fra 13 arts, som jeg er superfornøyd med. Her er det sikkert andre som er gode også, men sprayene varer en stund for en “normal” scrapper, så derfor har jeg valgt å ikke kjøpe andre serier for øyeblikket.

Dyan Reaveley er vel egentlig dronningen av bakgrunner med sine Dylusions ink, og bør nevnes her. Hun driver mye med Art Journal og jobber i bøker, men det er ingen grunn for at du ikke kan gjøre det samme på kortbakgrunner. Husk at du også kan bruke andre sprayer på samme måte.

 

Maskering

Maskering kan være nyttig på flere måter. Kanskje du har et motiv, men vil legge farge på bakgrunnen. Da kan du legge over noe som heter “Masking Fluid”. Jeg synes elv det er litt tungvindt å bruke masking fluid til dette, og vil heller bruke det i mixed media, men det er dette Masking Fluid er laget for.

Selv. liker jeg bedre å bruke vanlig papir som jeg legger over når jeg maskerer. Du kan stemple et motiv nr 2, klippe ut og legge over. Bruk gjerne spray lim til stensiler og fest det utklippede motivet litt over ditt motiv, så sklir det ikke mens du jobber. På denne måten kan du også lage områder på bakgrunnen din, der det ikke er farge, men feks plass til en stempeltekst eller en diecuttekst, som Jeanette viser her.

Litt samme teknikk har jeg brukt når jeg har satt sammen to stempler til et motiv. Det kan du gjøre enten det er digistempel og Clear/rubber stempel eller to vanlige stempler.

 

Lykke til med å lage egne bakgrunner til kortene dine.

Skrevet av Kirsten Ulset

Translate »