Ink liftning teknik

Även om jag älskar att testa olika medium kommer ofta tillbaka till min bas: vattenlösliga stämpeldynor, sk. inks. Varför? De går att använda på så många olika sätt och det finns så många roliga tekniker som passar för dem. Idag tänkte jag därför visa en sk. ink-lifting teknik.


Type prosjekt: Kort
Anledning: Vänskap
Stilart: CAS
Teknikker bruk: Ink blending och ink lifting
Pynt/dekor:  Nuvo glitter
Hovedfarge:  Regnbågsfärgat
Utstyr som er brukt: En vattentålig kortbas (eller akvarellpapper), stämplar från Altenew, Simon Hurleys ink (Ranger), vattenfast svart stämpelfärg, Blendningborstar, Nuvo glitter drops, vit färgpenna, vattenpensel, sprayflaska med vatten (en sk. mister)


Ink-lifting är vad det heter – det handlar om att lyfta bort färg och eftersom dynorna är vattenlösliga gör man det med vatten så att ytan blir ljusare. I det här fallet blomman på kortet. Jag har gjort kortet som ett one-layer card, dvs jag arbetar direkt på kortbasen och kortet består bara att det enda lagret papper. Se till att du har en kortbas som tål vatten. Annars kan du arbeta på en panel av akvarellpapper om du vill vara säker.

Så här gör du kortet:

  1. Börja med att färga in hela kortbasen med dina stämpeldynor.
  2. Stämpla motivstämpeln på med vattenfast stämeplfärg – jag använder Versa Fine Pigment ink. Se till att färgen torkat (eller torka den med värmefön).
  3.  Ta en vattenpensel och pensla på vatten på bladen, stjälken och själva blomman. Det ska inte vara så blött så att det rinner men det kan gärna vara lite pölar.
  4. Låt vattnet lösa upp färgen i kanske en halv minut. Ta sedan ett hushållspapper och tryck rakt ned och lyft rakt upp för att suga upp färgen. Upprepa momentet vid behov tills området blir så ljust du vill. Observera att området blir ljusare när det torkar.
  5. Ta mistern (sprayflaskan) och spruta lite försiktigt vatten över hela ytan. Lägg hushållspapper över hela kortet och lyft upp det blöta. Nu får du en vackert prickig yta. Om du vill kan du placera lite större droppar här och där med röret till sprayflaskan så får du större ljusa fläckar.
  6. Stämpla texten på.
  7. Om du vill kan du jämna till och förstärka de vita områdena på blomman med en vit färgpenna lite grann.
  8. Om du vill kan du avsluta med att markera pistillerna med lite glitterlim.

Ett annat sätt att göra den här tekniken på om du tycker det är svårt att hålla vattnet innanför linjerna är att embossa stämpelmotivet först. Då går det ju dessutom att jobba med t.ex. vitt embossingpulver.

Hoppas du blir sugen på att testa ink lifting nu! Lycka till!

close

SCRAPPENYTT FRA TPC! ABONNÉR PÅ UKENTLIG OPPDATERING MED DE NYESTE ARTIKLENE FRA TPC!

Meld deg på innen 20. juni og vær med i trekningen om en hemmelig gave til en verdi av minst 500 kr. Les TPCs personvernerklæring for mer informasjon

.

Kommentarfeltet er stengt.